20 г. затвор за австралиец на рождения ден на жертвата му

https://www.24chasa.bg/Article/789902 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман настояваше да бъде оправдан. Той твърдеше, че действал при самоотбрана. Съдът обаче прецени, че тя била "мнима", тъй като нападнал Андрей Монов и Антоан Захариев в гръб. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Присъдата от 20 г. в затвор за австралиеца Джок Полфрийман бе потвърдена от Софийския апелативен съд (САС) днес на рождения ден на жертвата му Андрей Монов. Чужденецът е обвинен, че е наръгал студента на 27 декември 2007 г. на столичния пл. "Св. Неделя". Младежът вчера щеше да стане на 24 г.

"Ще обжалваме присъдата и пред Върховния съд ще настояваме за доживотен затвор", заяви психологът Христо Монов, баща на Андрей. Родителите на студента трябва да получат по 200 000 лв. кръвнина, а раненият му приятел Антоан Захариев - 50 000 лв.

"Убедени сме, че убиецът на сина ни е социопат, който не признава ценностите на обществото, в което живее. Когато и да излезе на свобода, той пак ще убие.

Вече е правил такъв опит за убийство през 2004 г., когато по същия начин са намушкани двама човека. Ако тогава санкцията срещу него беше адекватна, синът ми щеше да е жив и днес(вчера - б.р.)щеше да навърши 24 г.", заяви Монов.

"Чест прави на съда, че произнесе и тази присъда, защото работеше под огромен натиск от страна на Австралия и семейството на убиеца. На последните заседания в залата беше и председателят на Българския хелзинкски комитет, така че и от българска страна имаше хора, които заработваха от чуждото нещастие", добави Монов.

Австралиецът Полфрийман и защитата му твърдят, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Монов. Подсъдимият заяви, че по него били хвърляни павета.

Адвокатите му поискаха той да бъде оправдан. Апелативният съд сочи в мотивите си, че на фаталната дата Полфрийман, викайки "Hoy фашизъм", държал 3-сантиметров нож тип "пеперуда" и го размахвал към всички от компанията на Монов. Свадата станала, след като чужденецът чул скандирания от компанията на Монов, които са фенове на"Левски".

Подсъдимият намушкал в гръдния кош Антоан Захариев.

Момчето паднало и се подпряло на ръцете си. Полфрийман го изчакал да се изправи и веднага след това отново започнал да го гони.

В това време Монов побягнал. Австралиецът се устремил към него, замахнал с ножа и го намушкал отляво в ребрата. Андрей паднал, облян в кръв. За да се защитят от нападателя, приятелите му започнали да хвърлят камъни по Полфрийман. Според експертизата той имал само 3 драскотини по лакътя.

Съдиите приемат, че австралиецът е нападнал момчетата, а не те него. Замеряли го с павета едва след като наръгал Андрей и Антоан. Преди инцидента компанията на Монов се спречкала с двама роми, които така и не бяха намерени и разпитани по делото. Магистратите смятат, че е без значение дали е имало словесен, или физически конфликт с циганите, тъй като свадата приключила преди намесата на Полфрийман.

Апелативният съд не споделя единствено мнението на градския, че смекчаващо вината на Полфрийман обстоятелство е фактът, че Монов бил пиян с 2,9 промила алкохол.

Решението може да се обжалва пред Върховния съд.