Кога да вярваме - когато ГЕРБ маха дипломати с досиета или когато назначава Сертов

https://www.24chasa.bg/Article/790333 www.24chasa.bg
Надежда Нейнски

С евродепутата от Синята Коалиция Надежда Нейнски разговаря Марияна Литова:

- Г-жо Нейнски, имало ли е случай, в който сте се съмнявали, че ви подслушват телефона? Питам ви, защото в последните месеци тази тема обсеби цялото общество.

- През дългите години в политиката аз свикнах с усещането, че съм във фокус, и мисълта, че ме подслушват, никога не ме е напускала. След последните събития обаче тази мисъл се загнезди дори в главите на хора, които нямат нищо общо със злободневието на деня.

Марияна Литова
Марияна Литова

Бях направо шокирана от разказа на моя позната как нейната дъщеря предупредила приятелите си да внимават какво говорят по телефона и да не използват обичайните тийнейджърски шеги. Защото, както казала тя, “ако ни подслушват, можем да се изложим”. Това вече е страшно!

- Сценарий за свалянето на властта или реалност са разкритията от СРС, според последното от които висш представител на ГЕРБ е взел подкуп от 4 млн. лв.?

- На този въпрос отговор трябва да дадат институциите. А те мълчат или дават обтекаеми отговори.

Стига се дотам, че ние с вас си го задаваме този въпрос, обществото си го задава, Европа си го задава и всеки прави своята интерпретация. А държавата мълчи. Или не знае отговора, или не го казва. И в двата случая това е зле за нейната репутация. Ролята на институциите е да назовават истината. Тя обаче се оказва дефицитна.

- Вие бяхте част от изпълнителната власт. И тогава, и сега се лансира тезата, че едни и същи кукловоди поддържат хаоса. На хората много им омръзна. Къде виждате изход?

- В правовия ред. Когато има демократични закони и воля за тяхното спазване, кукловодите нямат роля или полето им е силно ограничено. Затова е важно хората, които създават законите, както и онези, които ги прилагат, да не са зависими. Държавна сигурност не е някакво демодирано досадно чудовище, плод на хиперчувствителността на демократите. ДС е система за контрол и зависимост. Хората, които са били или са част от нея, се подчиняват на правила, които нямат нищо общо с демократичния ред. Някой беше казал навремето, че най-удобната власт е да имаш зависими хора на високи позиции.

Тогава контролираш, без да носиш отговорност, и упражняваш власт, без да си избиран от хората. Затова залогът за успеха е прекъсването на зависимостите. Държавата трябва да бъде отвоювана от зависимите хора. Вместо това какво виждаме? В ръководството на новото звено за борба с корупцията ГЕРБ слагат човек от ДС. Оставям настрана ролята на този човек по време на тройната коалиция, както и персоналните оценки за него от премиера Борисов, който говори за деструктивната му роля в службата. Хората се питат кога са искрени ГЕРБ - когато отстраняват дипломатите агенти или когато назначават съветник по сигурността агент.

- Трябва ли Цветан Цветанов да подаде оставка? Самият той смята, че е жертва на атаките на същите тези агенти?

- Бих казала - доста семпло обяснение. Или “който ни сочи грешките, значи е с организираната престъпност”. Видях тази теза и в декларация на ГЕРБ. Не знам кой ги е посъветвал да сложат на лист хартия подобни неща. Приравняването на опозицията с организираната престъпност не е нов прийом, но той ни препраща към много опасни примери от световната история.

Дали Цветанов ще подаде оставка, е въпрос на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Но в политиката има правила. При политически гаф или се търси отговорност, или персоналната отговорност прераства в партийна и в правителствена. За мен премиерът дава знак, че поведението на Цветанов е политически коректно.

- Дали пък, ако бяхме отворили всички досиета веднага след промените, нещата днес нямаше да са коренно различни?

- Сигурна съм, че щяха да бъдат по-различни. Поне картите щяха да бъдат свалени отдавна. Да отвориш досиетата 20 г. по-късно, е като да караш шарка на зрели години - раздрусва те до основи. ГЕРБ обичат да си приписват факта, че имали кураж да отворят досиетата, но не става дума за кураж, а просто за спазване на закон, приет преди тях с гласовете на всички. СДС през всичките години е единствената партия, която отстояваше нуждата от разграничаване на политическия елит от ДС.

- Как ще коментирате позицията на президента, който отказва да отзове посланиците с досиета?

- Познавайки неговата политическа, а и лична биография, не съм изненадана. Той е представител на онези среди в БСП, които оспорват и до днес решението на тройната коалиция за подкрепа на Закона за отваряне на досиетата. Той изповядва и още една спекулативна теза, че има “добри” и “лоши” ченгета, търсейки алиби за онези, които са работили в разузнаването преди 1989 г. Бих го репликирала само с един въпрос - независимо ли беше българското разузнаване преди 1989 г.?

- Мандатът на Георги Първанов изтича. Вие ли ще сте синият кандидат за президент, г-жо Нейнски? Говори се, че сте един от 3-те варианта?

- Не знам кои варианти визирате, но за мен най-важен е дебатът за дневния ред на България и въпросът какво се очаква от един бъдещ президент. Битката за президент не е кастинг и в него не дефилират различните кандидати. Твърдя, че битката за президент е дебат между различни политически концепции за развитието на страната. Няма ли сериозен дебат за пътя на България през следващите години, всяка кандидатура би изглеждала несериозна, а и да е успешна, не би довела до реална промяна.

Така се стига до обичайната практика определени личности да се натоварват с големи очаквания и след това идва разочарованието. Хората трябва да знаят за какво гласуват, а не за кого.

- Удобна ли ви е позицията, в която не харесвате ГЕРБ, но не сте докрай срещу тях, защото още по-малко харесвате БСП?

- Удобно е на ГЕРБ да твърдят, че който не е с тях, значи е с БСП. Уважавам партийната лоялност, но повече уважавам истината. А тя не е партийно оцветена. Аз съм част от десницата, защото винаги е заемала по-принципни позиции. Но ако това правителство се отклони от принципите или ги използва за конюнктурни цели, партийната лоялност не може да ме накара да мълча. Както не мълча и в Европа.

- Като евродепутат ще обясните ли казаното от лидера на СДС Мартин Димитров, че в ЕНП вече има разочарование от ГЕРБ?

- Не съм говорител на ЕНП. Ще припомня само, че ЕНП в лицето на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу неотдавна предупреди за опасността от национализъм и популизъм в Европа. Както и за изкушението да се заиграва със страховете на хората.

Европа не е зло куче, с което да се плашим взаимно при нужда. Но има една черта на поведение и толерантност, зад която Европа няма да отстъпи. И ситуацията около Шенген го показва.

- Среща ли подкрепа в Брюксел идеята на СДС за фискален борд у нас?

-Институциите в Брюксел са наясно, че добрата подготовка за икономическо възстановяване изисква да се следват няколко неотложни цели: прекъсване на порочния кръг от неустойчиви дългове, предотвратяване на пазарни сривове и гарантиране на икономически растеж. В годините между 1997 и 2001-а СДС доказа на практика как може да стабилизира държавата чрез валутен борд и финансова дисциплина.

Днес като страна-членка на ЕС, участваме в дебата за икономическите мерки в ЕС и нашият принос е идеята за въвеждане на фискален борд - система от правила, които ограничават правителствата да харчат прекомерно. Затова днес в парламента организирам кръгла маса “Фискалната дисциплина - гаранция за икономическата стабилност на Европа”. Ще участват не само политици, икономисти, бизнесмени, но и ръководството на Комисията по бюджет в ЕП в лицето на нейния шеф и бивш финансов министър на Франция Ален Ламасур, докладчикът по бюджета за 2010 г. на ЕС Ласло Шуриян и координаторът на ЕНП в бюджетната комисия Салвадор Гарига.

Визитка

Родена е на 9 август 1962 г. в София

Министър на външните работи в правителството на Иван Костов

На последните избори за Европарламент бе избрана за депутат от Синята коалиция

Председател на СДС в периода 2002-2005 г. Депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание

Зам.-председател на ЕНП от 1999 до 2006 г. През 2007 г. става вицепрезидент на Съюза за малък и среден бизнес на ЕНП

Филолог, владее английски, испански и руски. Омъжена, има две дъщери

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи