Регистър на чужди “агенти” разкрива провал на “Кореком” в САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/792795 www.24chasa.bg
Сградата на ул. "Граф Игнатиев" 10, където през 60-те години се е намирал офисът на "Кореком".

Американска компания отрязала българския "Кореком" за съвместен бизнес през 1968 г. Причината - близо 700 пъти по-малък оборот в сравнение с чешката фирма за валутна търговия "Тузекс".

Любопитните подробности излизат на бял свят от документи, поискани от "24 часа" в регистъра на чуждестранните агенти в американското министерство на правосъдието.

Базата данни е събирана по силата на американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти - FARA, и е достъпна за всеки по американския закон за свободата на информацията.

Декларацията от 1968 г., която  разкрива, че приходите от
Декларацията от 1968 г., която разкрива, че приходите от "Кореком" са едва 3679 долара, а от чешката "Тузекс" - над 2 милиона.

"След подробен преглед на бизнеса с вас от началото на нашите взаимоотношения стигнахме до извода, че не си заслужава да плащаме пътуване до България.

Документът  от август 1968 г., който обявява прекратяването на отношенията с
Документът от август 1968 г., който обявява прекратяването на отношенията с "Кореком" от 1 януари 1968 г.

Оборотът ни през 1964 г. е $ 24 597, а през 1965 - $ 16 318", пишат от фирмата Utsch&Associates до шефа на "Кореком" на 28 юни 1966 г. Преписката е приложена към декларацията на щатската компания в регистъра за чуждестранните агенти.

Списък на  дефицитни български стоки, които през 60-те години могат да се поръчат и платят с долари в САЩ и Канада и да се доставят от
Списък на дефицитни български стоки, които през 60-те години могат да се поръчат и платят с долари в САЩ и Канада и да се доставят от "Кореком" в София.

Utsch&Associates е една от близо 40-те компании и частни лица, които са декларирали, че извършват дейност в полза на България след 1946 г. Фирмата обявява, че работи с "Кореком" за първи път на 10 февруари 1964 г.

Една от рекламите за услугата, които се появяват отвъд океана.
Една от рекламите за услугата, които се появяват отвъд океана.

"Ангажирани сме в продажба на стоки и подаръци извън България, за доставка на получатели в България и други страни", декларира Ханс Ътч на 27 юли 1964 г.

ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА
ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА

От документите, приложени към тази декларация, изскача любопитна подробност. За кратко като преводачка във фирмата е ползвана Калина Михайловска - близка помощничка на българския митрополит в Америка, Канада и Австралия Андрей Велички. От 1 юли до 31 декември 1963 г. тя е получила възнаграждение 937 щатски долара. В следващите 6 месеца хонорарът й намалява драстично до 52 долара, а след това такива плащания изобщо не са вписвани в документите.

Г. М. ДИМИТРОВ
Г. М. ДИМИТРОВ

Така или иначе става ясно, че от "Utsch & Associates" опитвали различни търговски хватки, за да успеят да пробият желязната завеса.

Част от българските институции и фирми, обявени в регистъра.
Част от българските институции и фирми, обявени в регистъра.

Една от тях е изпращането на колети до получатели в България, които се плащат в долари от техни роднини зад граница. Тъй наречените подаръчни пакети били рекламирани срещу 146 долара в българските вестници "Народна воля" в Детройт и "Ново време" в Торонто.

Американското министерство на правосъдието във Вашингтон, където се пази базата данни, събирана по Закона за регистрация на чуждестранните агенти.
СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ
Американското министерство на правосъдието във Вашингтон, където се пази базата данни, събирана по Закона за регистрация на чуждестранните агенти. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

"Открита е нова служба пакети-подаръци за близките ви в България чрез "Кореком" - София", пише в. "Народна воля". В разгара на студената война, когато кореспонденцията се следи, това изглежда един от малкото начини за връзка с близките в родината.

ОГНЯН БОЗАРОВ
ОГНЯН БОЗАРОВ

"Кореком" предлага 8 вида пакети с цена от $ 13,80 до $ 30,95. Най-евтиният съдържа половин литър ракия, 2 бутилки "Гъмза", половин кило луканка, 1 кило кашкавал, 1 кутия бонбони, ядки, 2 кутии сардела и 10 кутии цигари. В най-скъпия пакет има по 5 килограма леща, захар, олио и грис, по 10 кг брашно и ориз, 3 килограма макарони, 1 кг консерва паламуд и 15 килограма сирене. Според рекламата, излизаща в Детройт и Торонто, стоките се доставят на българския си получател директно от складовете на "Кореком" в България. Очевидно схемата е била замислена, за да удовлетвори всички страни - България да има постъпления в твърда валута, американският партньор - да увеличи клиентите си, емигрантите в Америка - да се погрижат за близките си в България, а българите - да си набавят дефицитни стоки от първа необходимост.

Регистър на чужди “агенти” разкрива провал на “Кореком” в САЩ

По същата схема се предлагат за продажба нафтови печки, съветски перални и хладилници "Рига", "Тула", ЗИЛ и "Мраз", съветски коли като "Москвич" и "Волга", а и западни като "Рено", "Фиат" и "Мерцедес". Най-скъпият автомобил е "Мерцедес 220 SE" на цена 4801 долара.

Покупките можели да се платят чрез 11 фирми-представители в Охайо, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и Канада.

Въпреки широко рекламираната инициатива декларациите за следващите години показват, че тази дейност не е донесла почти никаквапечалба на американската фирма. От Utsch &Associates декларират продажби само за около 11 000 долара. Това, оказва се, е почти нищо в сравнение с печалбите от съвместната работа с чешката "Тузекс", декларирани по същото време.

"Господа, прекарах няколко дни през юни 1964 г. в София и съм убеден, че "Кореком" дава най-доброто от себе си да доставя на клиентите исканата стока. Но обикновено клиентът предпочита да пазарува сам и да избира стоките, които желае. Затова ви предлагаме разкриването на доларова сметка, за да може клиентът да направи сам своя избор", пише Ханс Ътч до софийските си партньори през септември 1964 г.

Това е елегантен начин да се намекне, че да се предлагат пакети с българско брашно, ориз и кафе, които се плащат в долари отвъд океана, а се доставят в България, надминава всяка разумна житейска и търговска логика. Не случайно в края на годината печалбата спада до 5488 долара, за разлика от печалбата от търговията с чешката "Тузекс", която достига близо 2 милиона долара, показва декларация на Utsch&Associates" за втората половина на 1965 г. Печалбата, декларирана към края на юни 1966 г., вече е по-малко от 5000 долара.

"Свободни сте да си намерите друг генерален агент в САЩ и Канада, понеже ние определено не се интересуваме да продължим тази дейност. Съжаляваме за изхода на нашите иначе приятни взаимоотношения", пише собственикът на щатската компания до българските си партньори през юли 1966 г.

На 6 юли от София връщат лаконичен отговор, подписан кратко "Кореком": "Съгласни сме със заключението за оборота през 1964/1965 г.

Смятаме договора прекратен по взаимно съгласие. Докато си намерим друг представител за САЩ и Канада, можете да обслужвате клиентите, които се свързват с вас, срещу комисиона от 12%", пишат от София.

Така се стига до 1968 г., когато американската компания декларира едва около 3675 долара от бизнеса си с "Кореком" срещу над 2 милиона и 209 хил. от чешкия "Тузекс".

Скоро след това Utsch&Associates обявява, че контактите с българския "Кореком" вече са прекратени. В регистъра е приложено и писмо, с което американците си искат обратно чека, с който е платена гаранция по общия бизнес.

№379 и №476 - Цола Драгойчева и Г. М. Димитров

Регистърът на чуждестранните агенти към американското министерство на правосъдието е създаден през 1938 г. по силата на Закона за регистрация на чуждестранни агенти - Foreign Agents Registrants Act (FARA). Според този закон всяка структура, действаща на територията на САЩ, която работи с чуждестранни фирми или институции, трябва да декларира два пъти в годината подробности за тази дейност.

В декларациите се отговаря на близо 15 въпроса, сред които адресът и бизнесът с чуждестранния партньор, каква е дейността, която се развива, дали са правени публикации и изявления, дали те имат характер на политическа пропаганда, какви са приходите от дейността и т.н.

Декларациите и приложенията от регистъра са достъпни по силата на американския Закон за свободата на информацията - FOIA. Така ги получи и "24 часа".

Документите показват, че първият регистриран за дейност с България на 27 март 1946 г. е Боян Пеков Чуканов, записал се, че работи с Министерството на външните работи.

От 1946 г. до днес в регистъра са се вписали близо 30 предимно организации и лица, които извършват дейност за България.

Сред тях под №379 и №476 могат да се видят имената на Цола Драгойчева като лидер на Българския славянски комитет и Г. М. Димитров като лидер на БЗНС. Според регистъра те са развивали дейност в САЩ между 1947 и 1950 г., но не е запазена информация каква е била тя.

Регистрираните лица и фирми са комуникирали с повече от 40 български партньори. Сред тях освен "Кореком" могат да се видят имената на "Балкантурист", "Разноизнос", "Хемус", "Българска фотография", "Техноекспортстрой", "Видимекс", "Микропроцесорни системи", "Дару", посолството ни във Вашингтон, Министерството на външните работи и дори на президента Желю Желев.

Отърваха Огнян Бозаров от щатски затвор срещу 17 000 долара

Няколко са дейностите, които са извършвали или извършват т.нар. чуждестранни агенти в полза на български граждани.

Една от тях е адвокатски услуги и защитата на интересите на наши граждани и фирми. Сред най-интересните случаи е наемането на адвокатската кантора "Уиндълс и сие" за защитата на българите Огнян Бозаров и Асен Койнов, обвинени през 1990 г. в САЩ в износ на ембаргово оборудване. В декларацията, подадена в регистъра на 22 февруари 1991 г., от адвокатската кантора наричат случая "изключително криминално обвинение", което може да съсипе българо-американските връзки. Фирмата се ангажира да представя българите пред съда в Калифорния и да проведе дискусии с "подходящи правителствени служители главно в министерството на правосъдието и Държавния департамент". В едно от приложенията подробно описва за срещите, проведени в Държавния департамент и офиса на американския главен прокурор. За всичко това българското посолство е платило 17 000 долара, плюс близо 800 долара разноски за пощенски услуги, телефони и пътувания, се разбира от приложени документи. Случаят приключва с оправдателна присъда.

Друга дейност, която извършват регистрираните чуждестранни агенти, е популяризирането на България като туристическа дестинация. В регистъра могат да се намерят платени публикации, които хвалят страната и окуражават туристите да дойдат тук. От приложения ценоразпис се вижда, че обикновено е била използвана най-евтината тарифа - $ 1900 за една вестникарска колонка.

Сред най-популярните дейности след 1989 г. е лобирането за България. От 1997 г. до 2005 г. няколко български посланици в САЩ са сключили договори със 7 фирми, на които сме платили близо 4,3 млн. долара за лобиране, показаха сметките на "24 часа"