Мухъл превзе детски градини, местят малчугани

https://www.24chasa.bg/Article/793014 www.24chasa.bg
Снимка 168 часа, Архив

Мухъл в спалното помещение на децата от четвърта подготвителна група в бургаската детска градина „Синчец" предизвика спешна проверка на инспектори от РИОКОЗ. Това съобщи шефът на дирекция „Образование" в общината Веселина Таралова.

За мухъла сигнализираха родители вчера в община Бургас. Веселина Таралова обясни, че той се появява когато времето навън е влажно, т.е. през цялата зима.

Трима директори трябва да ремонтират детските си градини, съобщиха от пресцентъра на общината. В отговор на родителски сигнали бяха посетени ЦДГ № 7 „Синчец", ОДЗ № 10 „Славейче" и ЦДГ № 5 „Златна рибка".

В първите две детски заведения е установено наличие на влага и мухъл. Сигналът за „Златна рибка" е за остаряла материална база и най-вече леглата. На директорите, допуснали да се стигне до това положение, ще бъде наложено дисциплинарно наказание по Кодекса на труда.

Общината направи предписания до трите детски градини да заложат в тазгодишните си делегирани бюджети средства за отстраняване на нередностите. Ако до лятото поставените им задачи не бъдат изпълнени, директорите ще бъдат наказани повторно.

Преди време е направена проверка на кухнята на детска градина "Синчец" - какви са условията, как се приготвя храната, дали се спазва менюто, защото то е уеднаквено за всички градини и е качено на сайта на общината. „Констатациите бяха, че нямаше сериозни нарушения. Имаше няколко дребни предписания, но всичко беше на ниво", каза Таралова пред радио "Фокус".

Проверките са насочени и към условията на отглеждането на малчуганите. "Реагираме веднага на подаден сигнал от родители. Миналата седмица имахме отново сигнал и направихме проверка в ОДЗ 12 „Радост". Там също бе констатирана влага в спалното помещение и предписанието към директора е до края на март да си организира строително-ремонтни дейности, които да отстранят тези проблеми. В същото време сме уведомени къде ще се преместят децата по време на ремонта.

Днес беше направена и проверка на ученическите столове в ОУ „Княз Борис", ОУ „Любен Каравелов", СОУ „Иван Вазов", ОУ „Братя Миладинови", ОУ „Георги Бенковски". Няма установени нередности.