Само 16 от 1600 детски площадки в София изрядни

https://www.24chasa.bg/Article/795800 www.24chasa.bg
Ръждясалите люлки и изгнилите катерушки, от които стърчат винтове, трябва да бъдат премахнати от столичния парк "Заимов". СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Със стърчащи винтове, ръждясали пързалки, изпочупени катерушки, изгнили атракциони, които крият опасност от сериозни наранявания, са пълни детските площадки у нас.

Това сочат данните на българския клон на Кралското дружество за предотвратяване на злополуки “Роспа България”, който единствен има лиценз да прави у нас оценка на риска на зоните за игра.

Въпреки че наредбата за безопасността на площадките е от 2009 г., само София, Варна, Търговище, Банско и Велико Търново са направили оценка на риска на съоръженията. Според документа до края на 2009 г. общините е трябвало да изготвят график за ремонт на всички кътове. А до края на 2013 г. те да отговарят на изискванията за безопасност.

Само 16 от 1600 детски площадки в София изрядни

Имат още 2 г. да ги ремонтират, пригодят за деца с увреждания и да ги профилират по възрастови групи. Кметовете, които не са спазили разпоредбите, ги чака 5000 лв. глоба на обект. Съоръженията трябва да се проверяват всяка година, а на 3 месеца - най-посещаваните обекти.

Отворът на катерушките с тунели трябва да е поне 75 см, за да не може детето да удари главата си, докато тича.
Отворът на катерушките с тунели трябва да е поне 75 см, за да не може детето да удари главата си, докато тича.

Макар първа да е направила обследването още през лятото на 2009 г., в община Варна опасни са не само площадките за игра в парковете и кварталите, но и в детските градини, сочат данните на “Роспа България”.

Само 16 от 1600 детски площадки в София изрядни

“Там проверихме 550 площадки. От тях обаче едва десетина може да покрият изискванията за безопасност, и то след минимален ремонт. В Търговище е още по-тежко, но общината направи обследване на риска, а не на съответствието с наредбата, за да махне най-опасните катерушки. Ясно е, че няма как площадки, строени преди 40 г., да отговорят още утре на съвременните изисквания. Нужни са много средства, но общините трябва да имат графици за подмяната им”, обясни шефът на “Роспа България” Ивайло Сиркаров. 

Във Варна вече са започнали ремонтите. През 2010 г. само в забавачките са изградени 8 площадки.

Друг сериозен проблем е липсата на контрол над влакчетата, блъскащите се колички и катерушките с монети, с които са пълни парковете.

Никой не проверява влакчета и блъскащи се колички.

“Не е ясно колко са опасни. Повечето са втора ръка и нямат нито документ от производителя, нито сертификат за качество”, твърди Сиркаров.

В София пък проверка е направена на площадките в паркове и градини, за които отговаря общинската дирекция “Зелена система”. Освен 107-те къта за игра там по кварталите има още около 1500. Така от 1600 съоръжения в столицата едва 1% покрива изискванията на наредбата според “Роспа България”.

“София обаче е пионер и от 3 г. общината работи усилено, за да реши проблема”, твърди Сиркаров.

60 нови площадки ще построи Столичната община.

Те ще отговарят на всички европейски правила за безопасност. Осем нови къта за игра ще има в парковете “Герена”, “Свети Петър и Павел”, “Сто години София”, “Здраве”, Южен и други. Общината ще вложи 1,35 млн. лв. Освен тях ще има и 50 нови площадки в кварталите.

“Всички опасни елементи ще бъдат премахнати. Повечето съоръжения, които обследването определи с висока степен на риск, вече са демонтирани. Не всички площадки в София обаче са опасни. Повечето просто са стари. За да сменим всички наведнъж, са нужни много средства. Затова имаме програма за изграждане на нови, която следваме стриктно”, коментира шефката на общинската дирекция “Зелена система” Ралица Маджарова.

Според докладите на “Роспа България” от столичните паркове трябва да бъдат премахнати 20 площадки и 30 катерушки. Сред тях са пързалки, люлки-махала, ракети, кълба и кули, които са изгнили, ръждясали или нямат ударопоглъщаща настилка.

Място в градина - само с платени осигуровки

Документ за платени осигуровки вместо данъчна декларация ще представят родителите при записване на децата си в детска градина, реши вчера Столичният общински съвет, като прие окончатлено новите правила.

Отпада и изискването и двамата родители да имат адресна регистрация в София. Такава може да има и само единият. Въпреки решението на Комисията за защита от дискриминация съветниците приеха критериите, които дават точки на работещите родители и децата, ходили на ясла.

Бонуси за децата, чиито родители са родени в София, предложи Стефан Иванов от СДС. Идеята бе отхвърлена.

Класирането за забавачките започва в понеделник, когато ще бъдат обявени 2700 места за ясла и 3700 за първа група.

"Документите ще се подават до 28 април. Първото класиране ще бъде обявено на 30 април", обясни шефката на дирекцията по образование Мария Минчева.

"Задачата ми е да увелича местата в детските градини. Тази година ще открием още над 1200, а в крайните квартали проблемът вече е решен", подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

До май работна група ще променя наредбата за условията в забавачките. София иска да се намалят изискванията за площ на спалните и площадките, за да може групите да се разширят.

Трябват 2 м между пързалката и пясъка

- Около катерушките, високи до 1,5 м, трябва да има 1,5 м свободно пространство за падане

- На съоръжения с над 2 м тунел отворът трябва да е 75 см.

- Пред изхода на “бавните пързалки” трябва да има 1 м напред и 1 м встрани свободна площ

- Между “бързите пързалки” и пясъчника трябва да има 2 м пространство за падане

- Около клатушките трябва да има 1 м свободно пространство с ударопоглъщаща настилка

- Пейките да са на 1 м разстояние от оградата, за да не се насърчава катеренето

- Седалките на люлките да са покрити с гума или каучук, за да няма тежки травми при удар

- Седалката на люлката трябва да е поне на 35 см от настилката

- Люлките трябва да са само по две на секция (24часа)

Ивайло Сиркаров, изпълнителен директор на “Роспа България”: Във Варна и в забавачките не покриват стандарта

- Г-н Сиркаров, опасни ли са детските площадки в София?

- Да, защото масово не отговарят на изискванията за безопасност, но в последните 2-3 г. се забелязва желанието на Столичната община това да се промени. Приветствам усилията на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и директора на “Зелена система” г-жа Ралица Маджарова. Може би само 1% от 1600-те площадки покрива стандартите.

- Къде тогава софиянци да водят децата си?

- Площадки, които покриват изискванията, има в парка “Заимов”, в Южния парк, пред НДК, в Света Троица и др. В кварталите хубави детски кътове има в Лозенец и Младост например.

- А къде са най-опасните?

- Навсякъде, дори в Лозенец и в Младост, които посочих за добри примери, има и опасни съоръжения.

- Проверявали ли сте площадките в детските градини? И те ли са опасни?

- В София не, но обследвахме площадките в детските градини във Варна. За съжаление и те не са безопасни. Във Варна положението е по-тежко от София. Там проверихме над 550 детски площадки. От тях едва десетина с минимални усилия могат да отговорят на изискванията. В Търговище е още по-тежко. Успяхме обаче да убедим общината да ни възложи обследване за оценка на риска, което е по-важно от тази на съответствието, защото няма как при наредба, излязла преди 2 г., съоръжения на по 40 г. да покриват изискванията. Оценката на риска показва кое наистина е опасно и трябва спешно да се премахне. Например изгнили дъски на платформи, които обаче са пребоядисани и заблуждават децата, или счупено съоръжение, поставено уж за здраво. Опитваме се да убедим общините, че е по-важно да направят оценка на риска на всички съоръжения, а не на съответствието с наредбата, за да се премахнат спешно всички опасни катерушки.

- Случва ли се нещо след обследванията, или препоръките ви остават на хартия?

- Различно е. Има случаи, в които не се предприема нищо, и такива, в които за дни се махат опасните съоръжения или се правят нужните ремонти.

- Дайте няколко полезни съвета за родителите. Как да разпознаят опасната катерушка, преди да пуснат детето си да играе на нея?

- Преди да качат детето на люлка например, нека погледнат най-долното и най-горното звено на веригата, за да видят колко е изтъркано. При клатушките пък е добре първо да я разклатите, за да сте сигурни, че е здрава. Ако трака, значи има проблем и е по-добре детето да не сяда или да бъдете по-внимателни. При по-старите съоръжения като кълба, ракети, слонове често има стърчащи железа, корозия и няма ударопоглъщаща настилка. При тях има опасност от порязване и сериозни наранявания, защото обикновено са поставени върху асфалта. При кълбото проблемът е, че ако детето падне от най-горната му част, ще се стовари върху части от самото съоръжение и може да има сериозни травми. Понеже напоследък все повече родители оставят децата си в закрити кътове в молове и търговски центрове, нека преди това поискат документ за независима инспекция и се информират дали в цената за престой влиза застраховка. В повечето случаи трябва да е “Гражданска отговорност” към трети лица. Хубавото е, че напоследък детските центрове масово започнаха да сключват такива застраховки. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански