Кадафи проля много кръв, за да очаква друг край освен типичния за бясно куче

https://www.24chasa.bg/Article/799158 www.24chasa.bg
Алекс Алексиев

С експерта по радикален ислям Алекс Алексиев разговаря Боряна Цачева:

- Г-н Алексиев, очаквахте ли тази кървава баня в Либия?

- Такова нещо трудно може да се предскаже, но въпреки илюзиите на Западна Европа по отношение на Кадафи през последните години, той винаги е бил жесток и непредсказуем тиранин, от когото може да се очаква най-лошото. Нека да не забравяме, че той не само беше спонсор на терористи, но лично поръча атентатите като този в Локърби и дискотеката в Берлин преди години, както и убийствата на няколко либийски дисиденти в Европа. Роналд Рейгън най-добре го охарактеризира като “бясното куче на Близкия изток”.

- Какъв ще е изходът от вълненията в Либия?

- Кадафи е свършен и му остават броени дни. Голяма част от страната вече се контролира от опозицията и няколко важни племена и ключови фигури от режима му минаха на страната на народа.

От друга гледна точка, за разлика от Мубарак и Бен Али, него никой никъде не би го приел. Така че той няма алтернатива, освен да се опита да забави неизбежното възмездие. Кадафи проля прекалено много кръв, за да може да очаква друг край освен типичния за бясно куче.

- Как ще се отрази кризата в света, пък и у нас?

- Зависи колко дълго ще продължат събитията в Либия и дали ще има опити от страна на Кадафи да саботира петролните инсталации и терминалите за износ. Либия не е чак толкова голям производител и едва ли ще причини смущения на пазара. Но ако искрите от вълненията в Бахрейн прехвръкнат в източните петролни провинции на Саудитска Арабия, където шиитите също са мнозинство, перспективата става много по-тъмна. Ясно е, че кралското семейство там е достатъчно разтревожено и полива хората с десетки милиарди долари в момента.

- Има ли опасност от огромни бежански потоци след събитията в Либия?

- Опасността не е особено голяма, освен ако не се стигне до още по-големи кръвопролития. Всъщност бежанските потоци към Лампедуза никога не са спирали.

- Докъде може да стигне арабската революция и откъде се подклажда?

- Тя вече е стигнала доста далече с два рухнали режима и трети на път да падне. Важният въпрос е каква е първопричината. Интересното е колко различни са тези режими в много отношения. Египет е една много бедна държана, но Тунис и Либия имат доход на глава от населението, доста по-висок от българския, а този на Бахрейн е близо пет пъти по-голям.

Общото между всички арабски страни е почти пълната липса на демокрация и гражданско общество. 88% от арабите живеят в страни, където няма нито политическа свобода, нито свобода на словото, нито свястно образование, нито наука и технологии въпреки огромното петролно богатство. В огромния Арабски свят се публикуват по-малко научни книги, отколкото в една малка европейска държава. В не една арабска страна половината от населението е неграмотно.

Целият Арабски свят изостава все повече и повече не само от Западна Европа, но и от Източна Азия, която само преди 40 г. бе значително под нивото на арабите. Дори Африка на юг от Сахара в момента се развива по-бързо. Така че революцията, за която говорите, е естествена реакция за народи, на които просто не им е дадена възможност в ХХI век да живеят в една нормална политическа и икономическа среда и им е дошло до гуша. Тази огромна революционна енергия, която наблюдаваме, намери изражение в позитивна насока.

- Има ли опасност ислямистите да използват ситуацията и дали се готвят за настъпление?

- Опасността не е за подценяване. Тези режими редовно използваха това, което в психологията се нарича “екстернализиране на злото”. С други думи - за да отклонят вниманието на масите от репресивния си характер, те постоянно демонизираха американските империалисти, еврейските конспиратори, заговорите на неверниците, само и само хората да не поглеждат навътре в страните си. Последната конспирация в египетската преса дни преди събитията в Кайро бе откритието, че евреите инсталирали чипове в акулите около Александрия, които ги карали да нападат мюсюлманите.

Единственото поле, в което държавата не се месеше, беше дивата религиозна омраза срещу немюсюлманите. Не можете да си представите какви проповеди се изнасят в уахабитски джамии на Саудитска Арабия! Или в панарабските телевизионни проповеди на Юсуф ал Карадауи, който открито насърчава терористи самоубийци. И като няма гражданско общество, ислямизмът остава единствената организирана сила.

- Необходима ли е чужда намеса в страни като Либия?

- По принцип съм против чужда намеса освен в случай на преднамерен геноцид. Ако Кадафи заповяда на авиацията си да бомбардира невъоръжени хора по площадите, аз се надявам, че НАТО ще вземе мерки да го спре.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо