Цял Асеновград се стопил в Пловдивско за 10 г.

https://www.24chasa.bg/Article/799810 www.24chasa.bg
Директорът на териториалното статистическо бюро в Пловдив Георги Ангелов. СНИМКА: Атанас Кънев

Населението на един среден град от 75 000 жители е изчезнало от Пловдивска област за последните 10 години.

Такива са данните от преброяването, седмица преди финала на кампанията, коятоприключи днес. Това означава, че от Пловдивско се е стопила община с размерите на Асеновград.

Пловдивска област е с 625 835 жители заедно с електронно преброилите се, съобщи директорът на териториалното статистическо бюро Георги Ангелов. В предната кампания през 2001 г. населението е било 715 816.

От 10 години непресъснато се наблюдава отрицателен прираст, който е причина за демографския срив.

Високата смъртност и голяма миграция са другите бичове за този драматичен спад.
В средата на март ще излязат предварителните резултати от преброяването.

"Този минус от 75 хиляди души е спрямо цифрата по т. нар. текуща демографска статистика от края на 2009 г.. Тогава за нашата област са отчетени 701 684 души", посочи Ангелов.

Според него винаги в текущата демографска статистика имало една грешка, натрупвана в годините от предното преброяване. Например, ако човек не си е направил адресна регистрация на ново местожителство и не се е отписал от старото. Към това Ангелов прибавя и неотразени събития, свързани с раждаемост, смъртност.

На всеки 10 г. чрез преброяването се правила една заверка на статистиката, защото документално понякога не всичко се отразявало в дадено населено място.
Експертите очакват данните от преброяването и тези от демографската статистика да бъдат близки.