Таен запис на пазарлък за наркодело (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/800017 www.24chasa.bg
Пламен Кунчев (на снимката) изчезва от България малко преди съдията Десислав Любомиров да чете присъдата му. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Пламен Кунчев-Паци прати в редакцията на "24 часа" видеозапис на среща, на която обсъжда с русенския адвокат Валентин Иванов как да получи по-ниско наказание срещу пари. Той смята да го разпространи и в интернет. (виж част от видеото в галерията)

Нещо повече, Паци твърди, че разполага със записи, уличаващи в корупция русенски полицаи, които също ще огласи.

Кунчев е заподозрян, че е поръчал убийството на съдията Десислав Любомиров, който го осъди на 10 г. затвор като шеф на наркобанда.

Поръчката трябвало да организира неговият съратник в миналото Симеон Симеонов-Слънцето, който бе задържан наскоро.

Видеозаписът е с лошо качество, въпреки това се вижда вдясно адвокат Иванов. Паци е зад кадър, чува се само гласът му.
ДЕСИСЛАВ ЛЮБОМИРОВ
Видеозаписът е с лошо качество, въпреки това се вижда вдясно адвокат Иванов. Паци е зад кадър, чува се само гласът му. ДЕСИСЛАВ ЛЮБОМИРОВ

След ареста на Слънцето Паци се обади в редакцията на "24 часа", каза, че е в Бразилия, а не в ЮАР, както смятат полицаите.

Десислав Любомиров
Десислав Любомиров

Нарече "глупости" твърденията, че е поръчал убийството на съдия Любомиров, и заяви, че са му искани пари, за да бъде оправдан или за да получи по-ниско наказание.

Полицаи водят Симеон Слънцето, обвинен, че е организирал убийството на съдията.
Полицаи водят Симеон Слънцето, обвинен, че е организирал убийството на съдията.

Дни по-късно получихме видеозаписа на диск. Филмчето трае около час (виж стенограма на част от него долу). Срещата е в хотел "Ревю". На нея присъстват Пламен Кунчев, адвокатът Валентин Иванов и Милен, собственик на хотел "Ревю", също разследван по делото.

Валентин Иванов няма славата на най-търсените адвокати в Русе. Изглежда тих и ненатрапчив. Кантората му е близо до халите, в момента я дели с още един млад адвокат.

Говори се, че допреди време е бил в кантора със сина на председателката на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева-Станчева. Сега обаче Станчев-младши вече е съдия.

За Иванов се знае, че е бивш следовател. Около името му не е имало шумни градски скандали. Публично известен факт е, че е приятел на съдията Десислав Любомиров.

На записа се виждат само Милен (вляво) и адвокат Валентин Иванов. Паци е зад кадър, чува се гласът му. Кунчев твърди, че именно той е снимал тайно, а камерата е била скрита в левия му ръкав.

Записът по думите на Паци е правен някъде през първата половина на декември 2009 г. Според Кунчев целта му е била да го използва, за да докаже, че е бил изнудван.

Впоследствие обаче го поставили под външно наблюдение и се уплашил, че при предаването на парите ще задържат него, а не тези, на които ще даде подкуп.

Платихме 2-3 пъти по 1000 евро за всяко отлагане на делото, твърди Паци. Първоначално дал на посредник 10 хил. евро с уговорката, че допълнително ще плати още 5 хил., ако го оправдаят.

Това щяло да стане, при условие че друг от подсъдимите заяви в съдебната зала, че е бил притискан да даде лъжливи показания, уличаващи Паци. Той обаче изчезнал и парите били върнати на Кунчев.

След време посредникът му казал, че мизата вече е 50 хил. лв., и то не за оправдателна присъда, а за по-ниско наказание.

Паци твърди, че с Валентин Иванов се е срещал всичко на всичко 2 пъти.

Трябва да се отбележи, че в целия запис адвокатът никъде директно не иска конкретна сума, нито казва кого ще потърси за помощ. Факт е обаче, че се говори за пари, плащане, че нещата не идват "от Господ", и др.

От тези реплики не може да се направи извод, че става дума за адвокатски хонорар. Още повече че по това време Паци си е имал упълномощен защитник и не е смятал да влиза в каквито и да било договорни отношения с Валентин Иванов.

В записа, който ни прати Кунчев, няма никакви доказателства, че съдията Десислав Любомиров е знаел за сондажите между Паци и адвокат Валентин Иванов.

В началото на разговора двамата споменават за него, че са го преместили в София. В един момент адвокатът казва, че е добър приятел със съдията, но Любомиров бил труден човек - когато заговорели за дела, ставал от масата.

Става дума и как веднъж съдията и адвокатът обядвали, когато при тях дошъл някой си Тапата. Адвокат Иванов обаче е категоричен на записа, че на този обяд и дума не е ставало за делото на Кунчев.

В крайна сметка Паци твърди, че след срещата в хотел "Ревю" не е дал никакви пари и прекратил всякакви сондажи. Не е имал никакви гаранции, че ще се свърши работата, а и се е страхувал, че ще го задържат при евентуално предаване на подкуп, ако реши да играе с полицията.

А малко след като напуска страната, съдията Десислав Любомиров го осъжда.

През март 2010 г. той дава общо 57,5 г. затвор на Паци и останалите от групата. Седем ефективни, две условни и една оправдателна присъда - това бе равносметката след края на едно от най-шумните дела срещу престъпна група за пласиране на дрога в Русе. Всички обаче бяха оправдани по другото ключово обвинение - за сводничество.

По-късно Великотърновският апелативен съд де факто потвърди присъдите с незначителни корекции в част от наказанията. Сега делото чака разглеждане във Върховния съд.

Десетимата бяха задържани през лятото на 2007 г. От МВР обявиха, че са разбили бардак с 12 проститутки и наркодепо, а при извършените над 30 претърсвания в града и региона са иззели 6 кг марихуана, 150 г хероин, 60 г амфетамин, пистолет и патрони.

Основно претърсен, запечатан и под денонощна полицейска охрана бе поставен намиращият се близо до кея хотел "Ревю".

Впоследствие полицаите, участвали в акцията, бяха наградени за празника на МВР.

Като тартор на групата бе обвинен 36-годишният тогава Пламен Кунчев. Тя действала в Русе от август 2006 г. до юни 2007 г.

Процесът тръгна след няколко фалстарта чак през 2009 г. и бързо придоби скандална слава заради многобройните отлагания и оредяващата редица на подсъдимата скамейка - от 10 подсъдими 4-ма изчезнаха преди присъдата, включително и самият Паци. А делото влезе в мониторинговите доклади на Брюксел, които следят борбата с организираната престъпност у нас.

Пламен Кунчев-Паци бе осъден задочно на 10 г. затвор, въпреки че част от обвиненията срещу него отпаднаха. Другите трима изчезнали - Цветелин Цонев, Станимир Стоименов и Калоян Костов, също бяха признати за виновни, наказанията им варираха между 2,5 и 9 г. затвор. Симеон Симеонов-Слънцето получи 8 г., Борислав Георгиев и Павлин Мутафов - по 7 г. решетки. С условни наказания минаха само Александър Стоянов и Александър Кацарски. А собственикът на хотел "Ревю" Милен Маринов, който бе обвинен в предоставяне на стаи за разврат, бе оправдан. (24часа)

ИРИНА МАТЕВА

Каквото и да си говорим, навсякъде става въпрос за пари

Естествено някак разговорът в хотел "Ревю" започва с новината около съдия Десислав Любомиров. Съобщава я адвокатът Валентин Иванов:

"Нашия го избраха съдия в София. Вчера. Ама той ще си довърши делото, ще го командироват."

После обсъждат "скрития" свидетел по делото. Адвокатът обяснява, че съдия Любомиров е приел показанията му, друг е въпросът как ще ги оцени в мотивите към присъдата си.

След това споменават мъж с прякор Дафа. Според адвоката той се е "отървал" само с 2 г. затвор.

"Добре, по нашето дело какво можем да направим", пита нетърпеливо Паци.

"Значи аз единствено мога да ти гарантирам, че няма да те задържат", отговаря предпазливо адвокат Иванов. И после обяснява: "Знаеш ли кое е лошото при тебе?

Лошото е, че не можеш да направиш нищо сам за себе си. Ако направим нещо добро с тебе, то ще повлече всички останали (подсъдими - бел. авт.). Няма ти как да получиш 4-5 (години лишаване от свобода - бел. авт.), а те да вземат 7-8. Те трябва да са под тебе, ти водиш. Разбираш ли, няма как да го уредиш само за себе си.

А пък само ти си готов да извадиш пари, никой от тях не е готов."

След няколко реплики адвокат Иванов сякаш дава нови надежди на Паци:

"Най-доброто, което може да стане за тебе, е да се промени квалификацията. Това да го приемем, че стане. Но ти си осъждан. Ако променим квалификацията, станеш 3-10 (години лишаване от свобода - бел. авт.), средата е 6,5, как да поемеш под средната, с какви смекчаващи обстоятелства...

По принцип наказатнелните съдии, които дават присъди над 5 г., изменят мерките за неотклонение.

Какво можем да направим? Можем да направим да няма изменение на мярката, което ще ти спести едно 6-7 месеца, докато мине през апелативен и върховен."

Паци: Добре, това сигурно ли е за мярката?

Адвокатът: Още не е сигурно, но можем да го осигурим. Другото, което е най-добро за тебе, е да се мъчиш да ти се промени квалификацията, за да бъдеш наравно с другите - 3-10. Може да се намери някаква формула, може нещо да се измисли, защото ти сега си 5-15.

Паци: Добре, как да променим квалификацията, колко трябва да дадем?

Адвокатът: Не знам, не знам, трябва да говорим в тази насока, но...

Паци: Предния път говорихме, като каза за преквалификацията и т.н.

Адвокатът: Това е вариант, това е вариант, но няма да дойде от Господа, разбираш ли, няма да дойде ей така, от само себе си.

Паци: Не искам нищо безплатно, разбираш ли?

Адвокатът: Няма да дойде от само себе си, но това е най-доброто - да преквалифицират, за да имаш нисък минимум. Проблемът е как да оправиш само себе си, като ти повличаш и другите...

Оправяме 7-8 човека с пари за един. Няма такава опция.

Паци: Добре, кога можем да разчитаме на разговор, вече да конкретизираме.

Адвокатът: До коледните празници трябва да го направим... Направи си една сметка, на какво можеш да разчиташ. Каквото и да си говорим, навсякъде става въпрос за пари.

Паци: Знам, ама виж как се получи предния път. Звъни ми Тапата (познат на Паци и адвоката - бел. авт.) и ми вика 50 (според Паци става дума за 50 хил. лева - бел. авт.) за 6 г.

Адвокатът: Остави го Тапата, казал съм ти да не се занимаваш с него, изтрий го.

Паци: Джуджето ми каза, че го е видял със съдията на маса, ядат и пият.

Адвокатът: Тапата мина съвсем случайно, бяхме седнали на "Фантастико" и ме занимаваше по свищовските дела. С Тапата ще си говорим за...

По време на срещата Кунчев и адвокатът се отплесват и по други теми, след което се връщат отново на делото.

Адвокатът: Единственото, което мога да помогна, е да няма задържане и да ти направят преквалификацията на 3-10.

Паци: Мене ме притеснява дали ще е сигурно това нещо.

Адвокатът: Може да е сигурно, но 3-10 ще бъдеш средата и малко над средата. Средата е 6,5, няма да прехвърлиш 7. Това мога да го направя, но и то си има цена.

Паци: Давай да я видим.

Адвокатът: Не знам...

Паци: Питай, приказвай, нека да я чуем.

Тук се намесва и Милен: Ако се признае, не може ли да падне още?

Адвокатът: Ако се признае, ще може да падне. Под 6,5-5,5. Ако се признае за виновен, ще говорим за петица. Ти колко имаш, 1 г. ли?

Паци: Имам 1 г. лежана.

Адвокатът: Ако ти останат 4 г., значи 2 ще трябва да изкараш... Трябва да си подготвен с нещата и на втора инстанция.

Пак говорят за други неща, минава известно време и адвокат Иванов пак се връща на темата:

Нямам нищо против, добронамерен съм да помогна, да направя максимално доброто, от един град сме, хубаво е да си помагаме, не се знае кой кога на кого ще потрябва...

Ако беше само ти подсъдим, чак нямаше да има какво да коментираме. Но в момента плащаме за един, а оправяме пет. Това е гадното

Паци: Няма как да разгласим, няма как да отида да им кажа, защото ще се издъни всичко.

Адвокатът: А, не, ще ме предадат.

После двамата обсъждат положението на друг от подсъдимите - Симеон Симеонов-Слънцето, както и показанията на защитения свидетел, преди да се върнат на основната тема.

Адвокатът: Да не мислиш, че на мене ми е лесно. На тебе ти е по-лесно, хвърляш едни пари. Хубаво, ама как се стига до човека, как се свършва работата. Пак ти казвам, ще има присъда. Тази присъда, където и да я караш нагоре, ще издържи, въпросът е дали средата ще ти е 6, или 10.

...А пък ако можеш нагоре по някакъв начин да ти я свалят още, мисли и за това. Те малко хора останаха в апелативния съд. Чувам, че... бил много зле покрай тези простотии с оня Красьо от Плевен, психически бил много разбъзикан. Нищо чудно да си подаде оставка и да не бъде съдия и то не остана кой.

Хубаво е той да е там все още, защото е нормален човек и може да се говори с него. А за София просто не знам. За София може да разчиташ, ако извадиш 40-50 хил. евро, може да разчиташ на нещо, но на какво? Дори и да го върнат, голямото дело никой няма кой да го върне за ново разглеждане. Може да разчиташ пак да ти намалят, за пълно оправдаване не може да разчиташ.

Първата и втората инстанция са най-важни. Най-важното е да се гледа как да се оправи в началото и после нагоре колкото се може по-малко да се плаща.

После адвокатът се интересува дали Паци не е мислил да избяга от България. Припомня му, че давността някога ще изтече.

Адвокатът: По-хубаво да те няма 10-15 г., отколкото да лежиш. Ще бъдеш навън, ще бачкаш, ще пращаш на твоите, децата ще ти идват два пъти в годината на гости, можеш да си вземеш и семейството.

Има разни острови, с които нямаме договори за правна помощ и никой няма да те търси, няма да знаят къде си. Това също е вариант.

Правиш едно барче, инвестираш 20 хил. долара и получаваш тяхно гражданство. Тук ще изхарчиш повече пари по делата.

Думите на Валентин Иванов се оказват пророчески. Само след месец и нещо Паци ще избере свободата, вместо да хвърля пари на вятъра.

Адвокат Валентин Иванов: Това е провокация

Валентин Иванов сигурно е уважан и авторитетен човек в юридическите среди в Русе. Знае се, че досега не се е забърквал в скандали и публикуванетона част от записа в "24 часа" не е опит за неговото или на съдията Любомиров дискредитиране. Медиите трябва да информират обществото за всичко, което се случва. Като срещата в хотел "Ревю", още повече че тя е свързана с дело, което се наблюдава от ЕС. Не сме експерти, за да твърдим 100 процента, че записът е автентичен, и сме готови да го предоставим при поискване на компетентните органи или на заинтересовани по казуса лица.

- Г-н Иванов, познавате ли Пламен Кунчев-Паци?

- Не, никой не ме е запознавал с него. Чувал съм много, но не го познавам.

- И не си спомняте да сте обсъждали делото му в хотел „Ревю"?

- Вижте, аз съм ходил в това заведение неведнъж - обикновено по обед или вечер след работа. Ходил съм, не отричам. Нещо повече - на масата ми са идвали много хора, които са ме питали по дела. Знае се, че съм адвокат, и почти винаги някой сяда, вади някакъв обвинителен акт и започва: адвокате, кажи какво да правя, помогни. И сме говорили по дела.

Но честно казано, това беше твърде отдавна, заведението отдавна вече не работи. И много трудно бих могъл да си спомня за конкретни дела, както и хората, с които съм разговарял. Но не познавам нито този Паци, нито хората от групата му - не са ми били клиенти.

- Делото беше много шумно и се гледаше от един ваш приятел - съдията Десислав Любомиров. А Паци твърди, че са му искани пари, за да му се уреди по-ниска присъда. В редакцията на вестника бе изпратен видеозапис, на който се вижда как седите на една маса с част от групата и разговаряте за защитата...

- Това е абсурд! Това според мен е някаква провокация. Точно пък това дело се наблюдаваше откъде ли не, беше на специален отчет. Как си представяте такова дело да се решава с пари? Освен това вярно е, че Любомиров ми е приятел, но никога не бих посмял да си помисля даже да ходатайствам по негово дело. Аз дори не се явявам по негови дела.

За мен това е чиста провокация. Ако наистина това момче е дало пари на когото и да било, защо избяга тогава, а не изчака? Нали всеки, който плаща за нещо, очаква да си го получи? Абсурдни са тези неща, няма логика в това. И според мен е важно кой и защо прави такива неща точно сега - или се целят да дискредитират Любомиров, или се прави опит да се влияе на Върховния съд да върне делото и да се гони погасяване по давност.

- А как да си обясним тогава какво се вижда на записа?

- Вие сигурни ли сте, че това не е монтаж? Аз съм ходил в това заведение неведнъж, казах ви. Това е единственото вярно нещо. И съм разговарял с много хора, включително и по дела. Впрочем там имаше камери - така че да се направи монтаж не е трудно. (24часа)

Съдия Десислав Любомиров: Калта не е случайна, целят присъдата

Какво мога да кажа? Аз каквото съм имал да казвам, съм го казал в присъдата си. Всички знаят, че се познавам с този адвокат, че имам едни съвсем нормални отношения с него. Но не мога да нося отговорност за това какво той прави или е правил. Не знам дали е имал контакти с тези хора, дали са имали някакви отношения помежду си и не разбирам защо питате мен за това.

Знам само, че настоящият момент е твърде труден за мен и семейството ми и че тази кал не идва случайно. Единствената цел на тези хора е да атакуват присъдата, да я компрометират по някакъв начин. Но не виждам как това може да стане чрез мен - пак казвам, каквото съм имал да кажа на подсъдимите, съм го казал в присъдата си.(24часа)