Защо трябва да узаконим ромските гета

https://www.24chasa.bg/Article/802044 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РОМСКИТЕ жилища, които стават за живеене, трябва да се узаконят. Така хората, които са ги построили, ще ги запазят и ще знаят, че са техни. Ако искат, ще ги достроят, но вече законно, ще ги ремонтират, ще ги поддържат, ще плащат данъци за собствеността си. Сега те са незаконни постройки и налози не се дължат.

Има заповеди за събаряне на няколко гета в страната, но на практика това няма как да се случи. Разрушаването им би довело до истинска трагедия, би оставило стотици, дори хиляди хора на улицата. Държавата не може да допусне това, освен закон има и хуманност.

Проблемът няма да се разреши и ако държавата построи нови къщи и им ги подари. Няма толкова милиарди левове. Дори да ги имаше, нямаше да е справедливо те да се дадат само за малцинствата, а не за мнозинството, тоест за всичи хора. А пак ромите няма да имат връзка с къщите, в които живеят. Подарени са им, ако искат, още на другия ден могат да ги съборят.

Арх. ВАСИЛ КАНТАРДЖИЕВ
Арх. ВАСИЛ КАНТАРДЖИЕВ

Затова най-разумно е сегашните жилища на ромите да се узаконят. Хората да се включат в процеса на узаконяване, като си платят таксите - така ще запазят къщите си, те вече ще са техни собствени. Това ще разреши проблема с ромските гета, които съществуват от десетилетия, а и ще сложи началото на интеграцията на ромите в обществото.

На 14 юли 2006 г. “24 часа” публикува коментар на юриста Радомир Чолаков как държавата трябва да се справи с незаконните къщи в ромските гета. Като общински съветник в София тогава авторът предлага на общината да дарява по 500 кв. м земя на хората без дом, за да си построят жилища.
“Най-справедливият и европейски подход за решаване на проблема е на тези граждани да бъде даден шанс да си построят жилища по техен вкус, но в предоставени им държавни и общински имоти.
На 14 юли 2006 г. “24 часа” публикува коментар на юриста Радомир Чолаков как държавата трябва да се справи с незаконните къщи в ромските гета. Като общински съветник в София тогава авторът предлага на общината да дарява по 500 кв. м земя на хората без дом, за да си построят жилища. “Най-справедливият и европейски подход за решаване на проблема е на тези граждани да бъде даден шанс да си построят жилища по техен вкус, но в предоставени им държавни и общински имоти.

Заговори ли се за незаконно строителство, хората се сещат за палатите. Но се оказа, че повечето от тях са с документи. Защото който има пари да си построи палат, има пари и да си купи разрешение за строеж.

От всичките безобразия на язовир "Искър" например разрушиха само едно бунгало на възрастни хора, било незаконно. Не го оспорвам. Но има много постройки, дори и в чашката на язовира, които се оказаха законни.

Имат разрешения за строеж върху земя, която е публична държавна собственост. Това е абсурдно.

Държавата сама създава проблема с незаконното строителство - нямаше да има незаконни постройки, ако тя не проявяваше търпимост, безхаберие, да не кажа нещо друго, след като са давани разрешения за строеж, без да са налице законовите условия за това. Склонен съм да повярвам на думите на една жена, строила незаконно: "Да, наруших закона, но в съучастие с държавата."

Години наред законът предвижда амнистия, заради което хората спряха да го уважават и спазват - строят, спокойни са, ще дойде време, когато ще си платят и ще го узаконят.

Нормално е да се сложи край на тази практика и държавата да каже: "Каквото било - било! Оттук нататък ще събаряме всичко незаконно."

Но това да важи за незаконно построеното днес, а не преди години.

И като кажем, че от днес ще спазваме закона стриктно, да се знае, че ще го спазваме и след пет или десет години. А не всяко правителство да взема решение, обратно на предишното, и да цари хаос.

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Ще нарушим закона заради “заслони” без вода и ток

ТОВА, което предлага националният омбудсман за ромските къщи, е за приветствие. Но за голямо съжаление е неизпълнимо, защото влиза в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Имаше възможност за легализиране на незаконните постройки, но вече е фатално късно. ЗУТ даваше този шанс на собствениците да ги декларират. Срокът за това изтече на 24 януари 2004 г.

Малцина от обитателите на квартал Столипиново в Пловдив, да не кажа - почти никой, не се възползва от това. Вратичката тогава бе дадена във връзка с предстоящото влизане на България в ЕС. След януари 2004 г. в техническия мир вече не съществува понятието "незаконно строителство".

Администрацията, в която работя, обслужва и кв. Столипиново. В него живеят 35 000 души от малцинствата. Голяма част от жилищата там са построени върху общински терени без нужните книжа. За да се установи колко от тях са редовни и колко - не, трябва да се създаде специално техническо звено, което цяла година да обследва къща по къща. Данните, с които разполагаме, показват, че едва 30% от тези постройки имат редовни документи.

Много хубаво звучат призивите на Константин Пенчев, че трябва да направим нещо за тези хора. Но питам, той като юрист съгласен ли е да погазим ЗУТ? А и ЕС вече ни следи изкъсо как спазваме законите. Съгласен съм с омбудсмана, че ако им бутнем къщите, те няма къде да живеят. Но доста от тези жилища са опасни за обитаване и не отговарят на елементарни хигиенни изисквания. Те представляват "сборни" конструкции, преградните им стени са от елементарни материали - малко тухли, малко хоросан, велпапе. Как да се узакони такава постройка? Някои вероятно могат с известно преустройство да се приведат в нормите, но за повечето е невъзможно. Те по-скоро наподобяват заслони, отколкото къщи.

Арх. ВАСИЛ КАНТАРДЖИЕВ, главен архитект в район "Източен", Пловдив. 20 г. е бил проектант, а от 16 г. е в администрацията.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление