Хранене в 6-часов период и 18 часа глад удължават живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8035090 www.24chasa.bg
Режимът е труден за спазване в началото, но води до много добри резултати както за фигурата, така и за здравето.

Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън

Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене.

Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Наскоро той определи периодичното гладуване като един от най-ефективните способи за укрепване на здравето и удължаване на живота, съобщава Си Ен Ен.

Според изследователя на стареенето от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор следването на този принцип предотвратява и лекува рак, диабет, сърдечни болести, високо кръвно налягане, бори се със затлъстяването.

Изводите си, публикувани в списание “Ню инглънд джърнъл ъф медсин”, д-р Матсън

прави чрез обзор

на резултатите

от 25-годишни

изследвания на

животни и хора

Той дели диетата на две категории: нормален, но не изобилен прием на храна в период 6 до 8 часа дневно и никакво ядене през останалите 16-18 часа; пост 2 дни в седмицата, или принцип 5:2, при който се приема храна до 500 калории дневно или се кара само на вода.

Многобройни експерименти показват, че този начин на хранене поддържа клетките здрави и ги адаптира към периодите на хранителен дефицит чрез промяна на метаболизма, при която те започват да консумират собствените си запаси и превръщат тлъстините в енергия.

В резултат захарта в кръвта се регулира и

човек става

по-устойчив

на стрес и

по-неподатлив

на възпаления, обяснява лекарят.

Тази диета бори хипертонията и намалява нивото на кръвните липиди, успокоява пулса.

Едно от изследванията, проведено с няколкостотин жени по схемата 5:2, е довело до значително намаляване на теглото им, стопяване на мазнините по вътрешните органи, подобряване на инсулиновата чувствителност. Млади хора, подложени на гладуване по 16 часа на ден, са отслабнали и са развили мускули на фитнесуреда “Гладиатор” само за две седмици.

Друго проучване е отчело благоприятно влияние на този тип хранене върху умствените способности. При 220 души в Канада, подложени на периодичното гладуване за период от две години, е отчетено подобряване на паметта.

Тест върху пациенти с диабет тип 2, който се среща при хора в зряла възраст, е стабилизирал кръвната им захар до нива, при които са спрели да вземат инсулин. Това опровергава широко разпространеното мнение, че тази болест е нелечима, коментира Си Ен Ен.

В статията си Марк Матсън дава пример с жителите на японския остров Окинава, прочути със своето дълголетие. Известно е, че менюто на хората там е нискокалорично и богато на нутриенти – протеини, витамини, минерали.

Самият 63-годишен Марк Матсън

се подлага на

периодично

гладуване

от 20 години

Тъй като проучванията за ползата от ограниченото хранене, както и дългосрочният му ефект са сравнително нови и не са изследвани основно, той предупреждава лекарите да следят редовно пациентите си, поставени на такава диета, и да удължават постепенно продължителността на гладуването и честотата на храненето.

Този ограничителен режим се спазва трудно, предупреждава д-р Матсън. В Америка повечето хора ядат доволно много три пъти на ден плюс следобедна закуска. А лекарите не са склонни да приемат промяната в хранителните навици като лечение за широк кръг болести, пише той.

Диетата със сигурност кара пациентите да изпитват остро чувство на глад,

прави ги

раздразнителни

и неспособни да

се концентрират, но това преминава, успокоява лекарят.

Доста хора обаче не издържат – 40 на сто от участниците в опит с периодично гладуване, проведен през 2017 г., са се отказали преди финала му, съобщава д-р Франк Ху, специалист по храненето в медицинския факултет на Харвардския университет.

“В човешката натура е заложено да се наградиш с богата трапеза след усилена работа, потене във фитнеса или продължителен пост - пише Марк Матсън. – Затова има опасност след ограничителните периоди да се отдадеш на необуздано плюскане.”

Когато мозъкът е лишен от храна, хормоните на апетита в хипоталамуса – мозъчния център на глада, се освобождават в изобилие и предизвикват преяждане или остър глад.

Но това

“мъчение”

е временно Пациентите трябва да бъдат предупредени, че чувството на глад и раздразнение обикновено преминава за две седмици до един месец. През този период тялото и мозъкът свикват с новата привичка и тя става рутинна.