97 000 евро за хотел на Бонев във Венеция

https://www.24chasa.bg/Article/807128 www.24chasa.bg
Мишел Бонев в испанско- италианската продукция" Артемизия Санчес СНИМКА: АРХИВ

97 000 евро е струвал във Венеция престоят на българската актриса Мишел Бонев и на други двама души в хотел “Чиприани” за връчването на наградата за “Сбогом, мамо”.

Скандалният филм, невидян в крайна сметка нито в България, нито в Италия, бе награден на кинофестивала на 3 септември с „Действие за жените" - премия, определена от италианската преса като специално изфабрикувана за българката.

“24 часа” научи от Сметната палата на Венеция, която сега разследва кой е платил престоя на българската делегация, че Бонев е прекарала покрай фестивала 12-дневна ваканция в най-скъпия хотел. Любопитното е, че въпреки че е била с годеника си, те наели отделни апартаменти. В хотела бил взет за 12 дни и още един апартамент за друг човек.

Иначе близо 40-членната българска делегация, долетяла във Венеция за деня на наградата, е била настанена в 2-3 други хотела, които са платени отделно. Само вечерята на българите в ресторанта на “Чиприани” е струвала 16 000 евро, или средно по 400 евро на човек. Според разследването всички сметки са били покрити от римска агенция за организиране на събития. Кой е платил обаче на нея, тепърва ще се изяснява.

Разследването на Сметната палата показа, че биеналето на Венеция може да бъде изключено категорично като спонсор на луксозния български воаяж. То се финансира основно с пари на италианския данъкоплатец.

Очаква се тези дни прокурорът от Венеция Кармине Скарано да прехвърли разследването около „Сбогом, мамо" на колегите си от Сметната палата в Рим. Те ще нищят дали сметките на българите са били покрити с пари на италианския данъкоплатец. Ако се окаже, че на римската агенция за събития е било платено от регистрираната в Италия компания на Бонев "Романтика ентъртейнмънт", тя също може да бъде разследвана, заяви пред "24 часа" италиански прокурор.

Под прицела на магистратите може да попадне фактът, че продуцентска компания е получила 1 млн. евро финансиране за “Сбогом, мамо” от обществената тв РАИ, които са отишли за разходи по ваканции. През ноември Мишел Бонев обяви пред италиански медии, че нейната фирма е платила престоя на българите във Венеция. Италианският културен министър Сандро Бонди, който през януари оцеля във вот на недоверие заради поредица скандали, включително и този около “Сбогом, мамо”, обяви тези дни, че сам ще си подаде оставката.

Бонди се чувствал изолиран от съпартийците си и те не го подкрепили по време на скандалите, поради което иска да се оттегли. "Може и да съм направил грешки, но осъществих важни реформи. В моментите, в които най-много се оказах в затруднение обаче, ми липсваше подкрепата на колегите ми", оплака се Бонди.