Лошият сценарий: Новият коронавирус да се предава и от човек на човек

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8084981 www.24chasa.bg
Проф. НЕЛИ КОРСУН

Най-лошият сценарий за новия коронавирус, който разоболява хората, е да е мутирал така, че да може да се предава не само от животно на човек, а и от човек на човек. За момента този сценарий не е потвърден, но не може да се изключи.

От новите за последните години два коронавируса, които са се прехвърлили от животни на хора, единият - SARS коронавирусът, има такъв потенциал, каза проф. Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести. Това е патогенът, който причинява тежкия остър респираторен синдром.

Благодарение на това, че се е научил как да се предава от човек на човек, през 2002-2003 г. вирусът проникна в 26 държави на различни континенти. При това положение говорим за пандемия - заболяха 8098 души и от тях 774 починаха, обясни шефката на лабораторията.

Коронавирусът MERS, който причинява близкоизточния респираторен синдром, не е толкова приспособен.

Той няма способност лесно да се лепи от човек на човек, въпреки че се разпространява в 27 страни и вече има 2494 лабораторно потвърдени случая и от тях 858 са починали. Вирусът се предава при много тесен контакт, така изглежда за момента и за новия коронавирус, който се появи първо в Китай, а вече има случаи в още 2 държави. За това семейство патогени е характерно, че много лесно прескачат междувидовата бариера - от животните могат да се предават на хората. Не се изключва, но засега не е установен потенциал за лесна трансмисия от човек на човек. Може би затова новият коронавирус все още не е широко разпространен. Общо са заболели 59 души, но вирус е доказат при 41, като 7 са били в тежко състояние и един е починал, уточни проф. Корсун.