Къща от стиропор издържа на трус от 13 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/Article/808839 www.24chasa.bg

13-а степен по скалата на Рихтер няма, но ако имаше, къщата от стиропор щеше да издържи и на него, шегуват се създателите й. Нискоенергийният дом, изграден изцяло от неопор, е показан на изложението “Българска строителна седмица” в столицата.

Такава конструкция се прави за първи път в България, а доколкото ми е известно, и в света, обяснява доц. Тодор Недев от УНСС, по чиято идея е направена разработката.

Първоначално идеята за дом, направен от един привидно нездрав материал, шокираща. Малко напомня на приказката за трите прасенца. Първото си построило къщичка от сламки, вълкът я духнал и я разпердушинил. Второто направило дома си от съчки - пак същото му се случило. Третото, най-хитро братче използвало солиден строителен материал.

Доц. Тодор Недев от УНСС показва прозорците със специален профил, който пропуска възможно най-много слънчева светлина.
Доц. Тодор Недев от УНСС показва прозорците със специален профил, който пропуска възможно най-много слънчева светлина.

Затова веднага възниква въпросът: ами ако в областта възникне код Оранжев, както вчера по Черноморието, какво ще се случи с къщичката от стиропор?

Покривът е направен така, че да не задържа мухъл.
Покривът е направен така, че да не задържа мухъл.

Доц. Недев обяснява, че в основите на къщата има дебела бетонна плоча.

Къща от стиропор издържа на трус от 13 по Рихтер

Къщата е здраво заварена за основата и ураган не би могъл да я помръдне от мястото й.

Стените на къщата са дебели 25 см, покривът - 36, а подът - 15 см. Тази дебелина от изолиращия материал е достатъчна, за да се стопли помещението с 2-3 градуса над външната температура, при положение че пуснем вътре 8 лампи от по 50 вата.

Тази нискоенергийна къща има показатели, които почти я доближават до пасивната. “Пасивните сгради са тези, в които вътрешният климат може да се постигне без активно отоплителна или охладителна система. Къщата почти няма топлинни загуби.” Това е определението в специализираните сайтове. Нискоенергийни са къщите, които са така добре изолирани, че пестят до 90 на сто от разходите за отопление.

Въпрос номер две, който възниква веднага в главата на българина - ами ако дойдат обирджиите с брадвите, няма ли с няколко удара да разсекат къщичката и да проникнат вътре?

Оказва се, че тя все пак е укрепена. Отделните плоскости от стиропор се сглобяват една за друга на принципа на легото. Те обаче се поставят върху стоманена арматура. Металната конструкция на къщичката с площ 26 кв. м тежи 1,3 тона. Цялата постройка е тежка около 2,5-3 тона - колкото един по-голям джип. Стените са покрити с арматурна мрежа с размери 15 на 15 см. Така че с брадва трудно би могло да бъде разбита стената на стиропорната къща.

Суровината, от която е произведен стиропорът, се нарича неопор. Това е много здрав и негоряем материал, произведен от световноизвестна фирма.

Покривът е направен така, че да не задържа мухъл. Най-отгоре върху нещо като скара са наредени циглите. Между тях и покрива има малко разстояние, за да минава въздухът и да не се получава кондензация на влага. Самият покрив е застлан с водонепромокаема материя. Под нея има дървена конструкция, попълнена със стиропор.

Около прозорците също има интересни подробности. Те са оградени със специални полегати профили, които позволяват на слънчевата светлина да прониква по-добре. Доц. Недев възнамерява да патентова тази иновация в индустриалния дизайн.

Отвътре къщата представлява едно-единствено помещение. В ъгъла малко високо поставено прозорче предполага, че тук би могла да бъде банята. Вътре няма никакви стени, но това е умишлено.

Стени от стиропор могат да се поставят според желанието и фантазията на клиента. Той може да моделира вътрешната архитектура на дома си както му скимне, защото от този материал стени - прави или заоблени, могат да се поставят навсякъде.

Цената на къщата от стиропор засега не е изчислена, но вероятно ще се движи не много над 250 евро на квадратен метър, казва Недев.

Разбираме, че къщата от стиропор всъщност не е направена единствено от този материал. Освен че е заздравена със стомана и здраво закрепена за бетонна основа, по нея има още: малко дърво в покрива, дограма и стъкло.

Да се върнем на аналогията с приказката за трите прасенца. Какво ще стане, ако някое от братчетата (не онова с тухления дом) рече да си издигне къщичка от стиропор? При условие, че спази правилната технология, най-вероятно Вълчо ще си остане с пръст в устата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване