Кмет затваря изборните секции в ромски квартал

https://www.24chasa.bg/Article/809583 www.24chasa.bg
Петър Паунов пуска бюлетина в местния вот през 2008 г. СНИМКА: АВТОРЪТ

Кюстендилският кмет Петър Паунов затваря 6-те избирателни секции в ромския кв. Изток за местните и президентските избори наесен.

Близо 6000 избиратели от квартала ще гласуват в секции, изнесени извън гетото.

Целта е да се спре търговията с гласове и да се осигури безопасно и спокойно протичане на изборния ден.

“Публична тайна е, че ромските квартали са терен за оказване на натиск върху малцинствените групи и извършване на огромни злоупотреби с цел манипулиране на изборните резултати. Купуването на вота на избирателите се доказва много трудно, затова се нуждаем от безкомпромисни мерки, за да го предотвратим”, коментира градоначалникът.

Според Паунов така ще се спре практиката на събиране на личните карти предварително и воденето до урните на избиратели под натиск.

“Ромските квартали са най-голямата язва по време на изборите. Очаквам, че на много места ще последват примера ми”, коментира Паунов.

Решението е взето след съгласуване с органите на МВР.

“Доволни са и смятат, че това е ефективна мярка, която ще доведе до нормално протичане на изборите”, каза Паунов.

Шестте изборни секции ще бъдат изнесени на места извън кв. Изток, а избирателите ще трябва да вървят по около 500-600 м повече, за да пуснат бюлетините си.

Броят на избирателните секции ще се запази.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората