Кмет затваря изборните секции в ромски квартал

https://www.24chasa.bg/Article/809583 www.24chasa.bg
Петър Паунов пуска бюлетина в местния вот през 2008 г. СНИМКА: АВТОРЪТ

Кюстендилският кмет Петър Паунов затваря 6-те избирателни секции в ромския кв. Изток за местните и президентските избори наесен.

Близо 6000 избиратели от квартала ще гласуват в секции, изнесени извън гетото.

Целта е да се спре търговията с гласове и да се осигури безопасно и спокойно протичане на изборния ден.

“Публична тайна е, че ромските квартали са терен за оказване на натиск върху малцинствените групи и извършване на огромни злоупотреби с цел манипулиране на изборните резултати. Купуването на вота на избирателите се доказва много трудно, затова се нуждаем от безкомпромисни мерки, за да го предотвратим”, коментира градоначалникът.

Според Паунов така ще се спре практиката на събиране на личните карти предварително и воденето до урните на избиратели под натиск.

“Ромските квартали са най-голямата язва по време на изборите. Очаквам, че на много места ще последват примера ми”, коментира Паунов.

Решението е взето след съгласуване с органите на МВР.

“Доволни са и смятат, че това е ефективна мярка, която ще доведе до нормално протичане на изборите”, каза Паунов.

Шестте изборни секции ще бъдат изнесени на места извън кв. Изток, а избирателите ще трябва да вървят по около 500-600 м повече, за да пуснат бюлетините си.

Броят на избирателните секции ще се запази.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко