Австрия иска да инвестира в българския вятър и слънце

https://www.24chasa.bg/Article/809790 www.24chasa.bg
Президентите на България и Австрия Георги Първанов и Хайнц Фишер със съпругите си и първата цигулка на Виенската филхармония Албена Данаилова (в средата). СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА ПРЕЗИДЕНТА

Австрия проявява интерес към инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници в България, стана ясно след среща на президента Георги Първанов и председателя на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтъл.

България имала заявени амбиции в тази област, но още нямала капацитета да ги реализира. Първанов даде пример с газохранилища, които Австрия строи: "В България имаше тежка криза преди 2 г. точно защото нямаме изградени газохранилища."

България можела да почерпи опит и от създадения в Австрия ефективен триъгълник между държавата, университетите и бизнеса. Лайтъл споделил, че австрийските инвеститори били доволни от данъчната ни политика, очаквало се инвестиционният интерес да се засили.

На срещата с федералния канцлер Вернер Файман Първанов го е уведомил за готовността на България да отговори до десетина дни на всички критерии за влизане в Шенген. Тя разчита до края на юни да се присъедини към шенгенското пространство.

Файман изразил подкрепа както за "Набуко", така и за "Южен поток". За него това били проекти, които взаимно се допълват и от които и двете страни може да спечелят.

На въпрос кога ще бъдат насрочени президентските избори, Първанов каза, че това ще стане след консултации с парламентарно представените партии. А запитан дали ще посочи своя наследник, той отговори: "Смятам да запазя неутралитет". Щял да се намеси само ако ситуацията го наложи.

По време на визитата си в Австрия президентската двойка се запозна с българката Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на Виенската филхармония. Тя свири в спектакъла "Ариадне в Наксос" във Виенската опера в понеделник.

Преди да отиде в операта, Първанов разгледа изложба на деца и младежи с увреждания в "Дом Витгенщайн" и заедно с близо 200 българи аплодира изпълненията им. След програмата посланикът на България в Австрия Ради Найденов се просълзи, а Първанов визира българските диаспори по света и посочи, че така е постигната духовна Санстефанска България.

Според цитирано от публиката проучване 45% от българските студенти в Австрия, наброяващи общо 5000 души, нямат намерение да се връщат, а 33% не са взели решение. Представител на българското училище във Виена, където учат 150 деца, поиска помощ за признаване на българския език като официален език за матура в Австрия.

Членове на българската общност във Виена изказаха обидата си от Бойко Борисов, който си тръгнал, "без да ни благодари и да каже довиждане".

"Не наливайте масло в огъня на отношенията ми с Борисов", каза Първанов. Изказано бе и възмущение от състоянието на инфраструктурата у нас.

Австрийските медии не проявиха голям интерес към визитата на Първанов. Част от коментарите към публикациите за визитата бяха негативни: "само тези мафиоти ни липсват" или "вижте текста за откраднатата заедно с мерцедес внучка на министър".

ЙОРДАНКА ВАЙС, КОРЕСПОНДЕНТ НА В. "ТРУД" ВЪВ ВИЕНА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на