Разпитват нотариуси по делото “Ковачки”

https://www.24chasa.bg/Article/811116 www.24chasa.bg
СНИМКИ; АРХИВ

Ще приключи ли съдебната сага срещу бизнесмена Христо Ковачки след едногодишна битка в залите на Темида?

Очаква се да стане ясно днес в Софийския градски съд. Тежката дума ще има съдия Александра Йорданова. Именно тя отказа да гледа казуса по бързата процедура и върна веднъж обвинителният акт.

След като прокурорите го коригираха, бе даден ход на делото. Още в началото Йорданова насрочи цели 10 дати за заседания, за да не бъде упрекната, че бави процеса.

Разпитват нотариуси по делото “Ковачки”

Тя отказа да си направи отвод и да се откаже от казуса, след като адвокатите на Ковачки Ина Лулчева и Илиан Василев я упрекнаха в предубеденост, защото искала да разпита лично всички свидетели.

Полицаи конвоират в съда част от свидетелите.
Полицаи конвоират в съда част от свидетелите.

За какво Ковачки застана на подсъдимата скамейка? Според обвинението бизнесменът укрил 16 781 960 лв. данъци от ДДС през четири свои фирми. Упълномощил свои служители, които вписали неверни данни в декларации и дневници за покупко-продажби пред данъчните, твърдят прокурорите.

ДДС било укривано на два пъти: от февруари 2005 г. до септември 2006 г. с 50 сделки и от октомври 2006 г. до юли 2008 г. с 29 сделки. Сделките за машини били фиктивни, сочат обвинителите.

Според приетата по делото тройна съдебносчетоводна експертиза проверяваните фирми били чисти. "Цяло лято изкарахме в счетоводствата на фирмите, подготвили сме шест класьора с допълнителни документи, не открихме нищо нередно", заявиха експертите в зала.

По искане на прокуратурата имаше и допълнителна тройна съдебно-счетоводна експертиза. "Няма случай дълготраен материален актив на четирите фирми да е продаден, без да е осчетоводен и да е записан в дневника за продажби", казаха експертите в залата след допълнителното проучване.

На последното заседание на 7 февруари пък бе приета графологична експертиза. Според нея изследваните 274 подписа върху различни декларации и пълномощни са или на други хора, или имитират подписа на Ковачки, но няма нито един подпис, положен от него. Затова за днес са призовани нотариуси, които да кажат заверявали ли са пълномощни на Ковачки.

Какво разказаха пред съда свидетелите? Сред първите разпитани бяха хората, които реално са движели нещата в четирите фирми на Ковачки - неговите търговски представители.

Гергана Дончева, която е била търговски представител на МАХ 2003, ЕТ "ЩАЙН - Христо Атанасов" и "Данесто", обясни пред съда, че дружествата са извършвали реални покупки, свързани с бизнеса на Ковачки. Част от машините били за хипермаркети "Европа", на които бизнесменът бил управител до 2008 г. Търговската верига имала 29 магазина в цялата страна. Друга част от машините били за мандра в Леново.

"Заявките получавах от инженери, технолози, управители на магазини. След това продавачите доставяха заявените машини на обектите. За всяка една стока се подписваше лицето, което приема стоката", каза още Дончева. Че реални сделки са се извършвани, свидетелства и търговският представител на "Ел Ем Импекс" ЕООД Милен Влашки.

"Прокуратурата никога не е твърдила, че счетоводството на фирмите на Ковачки не е изрядно. Документите обаче съдържат невярна информация. Имаме солидни доказателства. Законните представители на доставчиците, твърдят, че изобщо не са доставяли такива машини", обясни прокурор Маргарита Немска.

Доставчиците не са декларирали също и че такива сделки са сключвани, те не са вписани и в книгите им за продажби. "Някои от хората, които са посочени за доставчици, не можаха да бъдат издирени. Оказа се, че те са осъждани строителни работници, а са доставяли машини за милиони", допълни Немска.

Според нея са били издавани фактури и сключвани договори, без реално да има сделка.

Според обвинението сред доставчиците са били фирмите "Ем Фуудс" ЕООД и "Интернешънъл маркетинг експорт импорт" ЕООД. По делото бяха разпитани техни собственици - предимно роми.

Повечето от тях са били безработни, познати им предлагали да купят фирма и докато тя работи, да получават определена сума на месец. Съгласявали се, защото били в безизходица. Не са се интересували с какво са се занимавали фирмите, които са се водили на тяхно име.

Обикновено са подписвали пълномощни на хора, които да водят делата на дружествата. Знаят ги по малко име.

Не са се занимавали със счетоводство, често са подписвали месечни справки декларации по закона за ДДС. Дори са ги носели до съответните данъчни служби. Други са слагали и подписи под фактури, без да се интересуват за какво са те.

Някои са прехвърлили фирмите, други още се водят техни собственици. Не познават лично бизнесмена Ковачки, чували са за него по радиото или по телевизията. Не са чували имената на фирмите му.

По настояване на прокуратурата като свидетели бяха разпитани и двама служители на НАП, извършили ревизии на двете фирми доставчици. "В началото на 2009 г. ми бе възложена ревизия на "Ем Фуудс" ЕООД, но бе спряна, защото ревизорите преди мен бяха пуснали сигнал до прокуратурата", каза единият.

Другият служител каза, че ревизията в "Интернешънъл маркетинг експорт импорт" ЕООД" е била спряна заради подаден от него сигнал до прокуратурата. "Не получихме никакви документи от фирмата, а от нашите информационни масиви беше видно, че има много големи обороти и същевременно не успяхме да открием нито един от многото доставчици при насрещните проверки", свидетелства той.

Прокурорът настоява за разпита им, за да се докаже, че "тези доставчици не са извършвали никаква търговска дейност". Адвокатите на Ковачки пък казват, че "той не може да отговаря за данъчната история на своите доставчици".

Подсъдимият не бе открит за коментар.

Славчо Антов, свидетел: “Ем Фуудс” ЕООД бе моя за 6-7 месеца

42-годишият Славчо Антов е един от свидетелите по делото "Ковачки". Осъждан е за шофиране с алкохол и за кражба. По време на разпита е бил задържан за документна измама.

"Ем Фуудс" ЕООД била негова 6-7 месеца.

"Киро Барона дойде във Видин и ми каза: "Ела на гарата в София. Дойдох на гарата, той ме взе, отидохме при нотариус, не си спомням точно къде, прехвърлиха ми я и това е. Той ми обясни, че ще ми я прехвърли да работим, ще получавам пари всеки месец", разказва Антов.

Описва Киро Барона като "възрастен човек, към 50-60 г.

"Караше кола мерцедес, не мога да кажа дали е бил заможен", обяснява Антов. Познавали се отдавна: "И той е от Видин, от кв. Бончова махала. Живее някъде в София, не знам къде точно."

Продавачът на фирмата също се казвал Киро. "Беше човек на Киро Барона, не знам какъв му е, племенник ли му е." За покупката Славчо не платил нищо, Киро Барона му дал 300 лв.

За периода, през който "Ем Фуудс" ЕООД е била на Антов, Киро Барона му плащал по 200-300 лв. на месец. Викал го в София да подписва генерални пълномощни - на 4-5 човека, "да откриват, закриват банкови сметки, да подписват договори, да работят от мое име".

"Не си спомням кои хора съм упълномощил. Те са били готови пълномощните, Киро само ми ги даваше и аз ги подписвах пред нотариус. Подписвал съм и месечни справки декларации по закона за ДДС, фактури за стоки и услуги, не помня точно какви."

Славчо нямал офис. Не знае къде се е помещавала фирмата, защото не познава София. "Аз знам само до гарата да идвам. Когато идвах в София, отивахме до някакъв офис, все на едно и също място, не си спомням къде. Като ходех в офиса, седях там 15-20 мин и той ме караше до гарата и си отивах."

Фирмата работела, но Антов не знаел с какво се занимава. "Киро Барона ми казваше нещо, но мен не ме интересуваше, аз си карах таксито. Той ми казва: Тук се разпиши и аз се разписвам."

Славчо не помни коя година продали на него фирмата, нито коя година я е продал. "Катастрофа съм претърпял и не мога да си спомня всичко".

Прехвърлил я на Данаил от Лом, когото Антов също познава. "От кв. Хумата съм аз, от Лом, Данаил е от кв. Младеново. Киро Барона нищо не ми обясни защо трябва да я прехвърлям на Данаил. Прати ми само 180 лв. за пътни."

Прехвърлянето станало също в София. "Отидохме при един нотариус, не си спомням дали беше същия, май не беше, и я прехвърлихме. Той ни заведе до гарата и се прибрах. За последен път видях Киро Барона преди две години", свидетелства още Славчо.

Той не познава Ковачки, "чувал съм го по радиото."(24часа)