Наши военни помагат на училище край Кабул

https://www.24chasa.bg/Article/81348 www.24chasa.bg
Военният ни аташе в Афганистан полк. Митко Троански зарадва деца от 4-и клас. СНИМКИ: БЪЛГАРСКА ВОЕННА МИСИЯ В АФГАНИСТАН

Командването на българския контингент в Афганистан и механизираната ни рота в Кабул проведоха операция "Приятелска ръка" в района на Пагман.

Пред пратеник на "24 часа" командирът на българите полк. Емил Шошев разказа, че акцията е в рамките на гражданско-военното сътрудничество на чуждите контингенти в страната.

Военнослужещите ни в столицата решиха да подпомогнат училище в село Кале Йе Хайдархан, намиращо се в източната част на Пагман. Тази област, населена предимно с пущуни, е една от най-бедните. В нея има само 22 училища, а населението е 140 000 души.

Редник Теодора Борисова и редник Полина Малушева в класа на момичетата. Долу - футболни топки бяха раздадени на учителите във всеки клас.
Редник Теодора Борисова и редник Полина Малушева в класа на момичетата. Долу - футболни топки бяха раздадени на учителите във всеки клас.

В училището, взето под опеката на българите, има ученици от 14 околни села. Децата вървят по няколко километра дневно, за да учат. За съжаление това е солената цена за образование в много райони на Афганистан, каза полк. Шошев.

Наши военни помагат на училище край Кабул

Учениците са 1300, от които 1100 момчета и 200 момичета. Те са разделени в класове с по 40 деца. Учи се на две смени.

Нашите дават англо-пущунски речници за училището.
Нашите дават англо-пущунски речници за училището.

Класните стаи не стигат за всички. Затова част от децата са принудени да учат в палатки. Недостиг има на абсолютно всички пособия - чинове, столове, черни дъски, тебешири, помагала и канцеларски материали. Училището не е електрифицирано. Вода се вади с ръчна помпа в двора.

"Предложихме помощта си на среща с началника на полицейското управление в Пагман и представител на Министерството на образованието - разказва Емил Шошев. - Акцията бе организирана благодарение на зам.-шефа на полицейското управление полк. Джамшет. С няколко свои подчинени той помагаше за охраната."

"Приятелска ръка" се състоя преди около две седмици. Още при влизането си в класната стая полк. Шошев поздравил учениците на пущу - най-разпространения език в Афганистан. Отличниците получили раници с тетрадки, химикалки, моливи, гума и острилка. Българите подарили на децата гумени ботуши, с които да газят гъстата кал на път за училището. Те били зарадвани също с дрехи, хвърчила и пъзели.

Освен това всеки ученик получил книжка с исторически разкази, моливи и картичка с изглед от Кабул. На децата и техните учители били раздадени 50 вестника, издавани от ИСАФ - международния контингент под командването на НАТО в Афганистан.

На класните ръководители пък били раздадени футболни топки. Футболът е изключително популярен в Афганистан, но беше официално забранен по време на режима на талибаните.

"Какво и колко сме подарявали, няма чак толкова голямо значение. Това, с което можем да се гордеем, е, че видяхме истинска човешка благодарност в очите на децата и техните учители. А за отношението към нас е достатъчен фактът, че ми позволиха да вляза в женски клас, без да бъда придружен от учителка, какъвто е обичаят в Афганистан", каза полк. Шошев.

Най-вълнуващият миг настъпил, когато ученичките видели редничките от нашата рота Полина Малушева и Теодора Борисова да се приближават към тях с подаръците им.

"Вярвам, че така ще дадем скромния си принос за образованието на тези деца", каза военният ни аташе в Кабул полк. Митко Троански. Той също присъствал на церемонията.

"А няма да ви казвам как реагираха директорът на училището Мохамад Исмаил и главният учител Мохамадула. В очите им имаше сълзи на радост и щастие. Разбира се, най-голямата работа свърши командирът на механизираната рота капитан Илиян Илиев. Той събра и подготви дарените от нас материали", каза още полк. Троански.

Според него българският контингент в Афганистан е един от най-дисциплинираните. Това го признавали и командирите от другите страни. Най-важното е, че досега няма нито една атака срещу наши военнослужещи. Преди няколко месеца двама българи пострадаха при атака срещу базата в Кандахар.

"Това нападение обаче беше именно срещу базата, която е под канадско командване, а не срещу нас. В района на Пагман напоследък бяха нападнати два френски и един италиански конвой, но неи български.

Именно по тази причина смятам, че и местното население е особено благоразположено към нас", каза военният ни аташе в Кабул.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов