Църквата клейми Ванга и Дънов

https://www.24chasa.bg/Article/815531 www.24chasa.bg
Според сайта на Българската православна църква Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Петър Дънов е лъжеучител, а Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница.

Това ще обяви в софийския храм "Св. св. Кирил и Методий" пристигащият за целта от Атон йеромонах Висарион, който е втори епитроп в нашия Зографски манастир. Той ще демистифицира двамата българи, смятаните от народа за феномени.

Св. синод обяви мисията на монаха в официалния сайт на Българската патриаршия. Той ще представи книгите си за Дънов и Ванга. Самите архиереи досега не са излизали с официално становище по въпроса.

Философията на Петър Дънов пък била окултно лъжеучение.
Философията на Петър Дънов пък била окултно лъжеучение.

"Дънов е отлъчен от църквата, а Ванга е сатанински феномен", отсече Пловдивският митрополит Николай вчера. Отец Ангел Кочев от Петрич обаче поиска: "Ванга трябва да бъде канонизирана за светица."

Църквата клейми Ванга и Дънов

Ванга е съвременна магьосница

Сливенските свещеници Йоан, Силвестър и Евгени (от ляво на дясно) правят списък на врачки и гледачки, по който ще отлъчват и анатемосват. 
СНИМКА: РОСИЦА САНДУЛОВА
Сливенските свещеници Йоан, Силвестър и Евгени (от ляво на дясно) правят списък на врачки и гледачки, по който ще отлъчват и анатемосват. СНИМКА: РОСИЦА САНДУЛОВА

"Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста". Дъновизмът е окултно лъжеучение, а "феноменът от Петрич" не е нищо повече от една съвременна магьосница.

Йеромонах Висарион от българския светогорски манастир
Йеромонах Висарион от българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф

Това пише в официалния сайт на Българската православна църква.

Формалният повод е представянето на едноименната книга на зографския йеромонах Висарион утре и на 22 март в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Прецедент е обаче новината да се помести не в сайта на храма, а в този на Българската патриаршия, която винаги досега е премълчавала въпроса за църковния статут на Ванга Двете беседи трябва да разрушат мита за българските лъжеикони.

Досега Светият синод никога не е обявявал официалната си позиция относно феномена Ванга. А подобни запитвания е имало многократно през годините, но ясна и недвусмислена позиция за произхода на дарбите на Ванга са заявявали само отделни богослови, не иепископи от името на цялата църква, припомня наскоро и църковният сайт "Двери".

Последно архиереите умуваха над такова питане на юнското си заседание миналата година, но така и не оповестиха становището си.

"Нямаме становище в синода за Ванга, но никой от нас не смята, че тя може да бъде светица", заяви Ловчанският митрополит Гавриил вчера. Пловдивският Николай директно оповести:

“Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него днес не е променено.”

Защо църквата мълчи, вместо да разясни позицията си относно феномена Ванга, която народът нарича светица? Мълчанието на духовните ни учители обърква не само миряните - преди месец свещеникът от Петрич отец Ангел Кочев обяви: "Ванга трябва да бъде канонизирана за светица."

Ванга не е светица според анкетата сред 600 души, проведена в църковния сайт "Двери" преди месец.

81,14% не я смятат за такава, а 10,73 на сто от хората са заявили, че църквата трябва да я канонизира. 8,13% нямат мнение.

Книгата на зографския монах, който е и втори епитроп на манастира, ще представи в София отец Сергей Павлов. Преди премиерата той каза за "24 часа": "Има духовни сили, които се стремят да изместят вярата на хората в Бог.

Какво представлява духовният феномен, щом духовната му сила в действителност няма нищо общо с Божията сила. Това е и основният въпрос при Ванга и Дънов, те представят други сили за божи, т.е. те са лъжепророци”, и това разкрива в книгата си йеромонах Висарион.

Ванга съвсем ясно общува със свръхестествени сили, но това е окултно, т.е. силите са демонични, не благодатни.

Отец Висарион сравнява откровението на Бог в църквата Христос предупреждава, че ще се появят много лъжепророци и лъжехристи, но по плодовете ще ги познаем.

“Ванга не е нещо по-различно от днешните екстрасенси и спиритисти, но тя бе първата и придоби известност", заключава свещеникът, известен с църковните си проповеди в София. (24часа)

Свещеници от Сливен: Пророчицата е първата в списъка с имена на злото

Трима сливенски свещеници призоваха християните към отпор на вещиците - врачки, гледачки, баячки, астролози, екстрасенси. Отец Силвестър и отец Евгени от храм "Св. София" и отец Йоан от храм "Св. Димитър" предупредиха, че правят списък на окултните личности в Сливенско и Ямболско. По него православните щели да се ориентират за имената на злото, а тези, които се опитват да изместят Бога, ще бъдат отлъчени от църквата или анатемосани. Начело в него била Ванга.

- От какво е породена атаката ви срещу окултните практики, с какво те заплашват християните?

Силвестър: Издигаме глас заради духовното обгрижване на християните, които масово се увличат по хороскопи, предсказания, баене, леене на куршум. Притесняват ни внушения, при които Христос не е актуален.

Евгени: Здравата мистика, която идва от Бога и Светия дух, е застрашена от болната мистика на демоните и бесовете. Врачки и гадателки държат до себе си икони и кръстове, но това не ги прави част от православната църква. Както е казано: "Дяволът гледа да се преобрази като ангел на светлината", но винаги от него ще се подаде някое рогце или копитце, което ще бъде забелязано и разобличено.

Йоан: Много врачки насочват хората към църквата, защото по този начин си поставят православен параван, но зад него не е божественото, а злото. Тези окултни личности се опитват да заемат мястото на Христос.

- Как ще забраните на човека да е любопитен за здравето си, за това, което му предстои? На такива въпроси църквата не отговаря.

Евгени: Любопитството винаги е било проблем. Към прогрес и развитие води любознанието, а любопитството е зло. Коренът на любопитството е в гордостта. Човекът е любопитен, когато иска да се изтъкне пред другите с много знания, да покаже себе си. Това се нарича гордост на ума.

- Какво ще се случи с подготвения от вас списък на врачки, гадателки, лечителки?

Евгени: За упорството им следва отлъчване. Няма да строим клади като католиците и инквизицията, искаме грешните да се разкаят и да се върнат обратно.

Силвестър: При социализма по магазините имаше едни табла с имена и снимки на крадци. Това действаше на хората предупредително да се пазят от посегателства. И нашият списък е предупредителен. Той започва с Ванга - икона за бившия комунистически елит и за някои интелектуалци, останали от тогава.

Йоан: Медиите имат отговорна мисия и носят опасност, като предоставят територия за хороскопи и предсказания.

Йоан: Не е полезно да се знае бъдещето, защото ако някой знае предварително, че по стечение на обстоятелствата ще извърши катастрофа и ще убие човек, той ще изпадне в отчаяние, може да се самоубие, ще настъпи хаос. Няма предварително написана биография. На всички с раждането ни е писано да сме добри, но не сме, защото сами чертаем пътя си. Човекът определя дали е праведен или грешен, звездите нямат общо с този избор.

- Защо причислявате към бесовете кукерските игри, които гонят злите сили?

Евгени: Комунистите целенасочено върнаха бесовските образи от езичеството под претекст, че това е фолклор. Тези обичаи са кощунствени и християните не бива под никакъв предлог и начин да участват в тях.

РОСИЦА САНДУЛОВА

Нешка Робева: Вместо да анатемосват, да обединят нацията

"Не мога да повярвам, че се опитват да анатемосат великата Ванга", възкликна пред "24 часа" голямата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

"Какво доживяхме - този гениален човек да бъде изкарван като проста, неука вещица, причиняваща злини на България. Църквата има много по-важни задачи от анатемосването на Ванга. Като най-напред да обедини себе си и после нацията. Но по всичко личи, че нищо не им пречи да олекнат още повече", добави Нешка. Треньорката е близка с пророчицата от първата им среща през 1973 г. в Петрич до деня на кончината на Ванга през август 1996 г.

Робева остана учудена и от информацията за другия "пророк на антихриста" - Петър Дънов: "И Дънов ли анатемосват? Продължават да ме изумяват. Един ден отидох при леля Ванга и тя ми каза: "Нешка, чети Дънов, той е истината."

"Гледам ги представителите на църквата, които говориха по темата - 3 млади хубави момчета, с бради, тежки кръстове и скъпи дрехи. Дават пресконференция по време на постите и показват суетата си, вместо да са сред народа и примерно да изграждат сиропиталища", каза още Нешка Робева.

НАЙДЕН ТОДОРОВ

Хвалят ги окултисти и масони

През 2007 г. зрителски вот посочи Петър Дънов за един от "най-великите българи" с 19 247 гласа. По-велик от отлъчения от църквата се оказа само йеродякон Игнатий - Васил Левски, който пожертва живота си за България. От екипа на тв предаването споделиха, че в основата на вота стои манипулация от т.нар. бяло братство на самоубилия се на 27 декември 1944 г. син на първия в новата ни история българин - свещеник във Варна, отец Константин Дънов.

Сайтът на софийската ложа “Кармел 3355” хвърли в смут признателното еврейство с твърдението, че не Православната църква в лицето на екзарх Стефан и митрополит Кирил заедно с Димитър Пешев има основната заслуга за спасението на българските евреи, а това по магичен начин сторил Дънов.

Дейността и на Дънов, и на Ванга, която се хвали от окултисти и масони, е осъдена от църквата. Шестият вселенски събор предписва какво изпитание да се наложи на тези, които са приемали и изпълнявали "съветите" на подобни личности, но след това са се покаяли.

РУСИ РУСЕВ, богослов

В Бялото братство не са изненадани

“Не съм учуден и не намирам за неестествена подобна позиция. Няма нищо ново, по принцип църквата не приема Учителя Петър Дънов, нито принципите на неговото учение.” Това коментира вчера Мирослав Бачев, секретар на УС на Бялото братство в България.

Според него църквата по начало има доктринални различия с учението на Дънов, затова и не била изненада подобна реакция. “Мога да си го обясня с борба за власт от страна на църквата, борба за надмощие, за връщане на изгубени позиции”, коментира Бачев. Затова и го приемам като нормална реакция, макар да прилича на средновековен подход, смята Бачев.

През февруари 2007 г. Петър Дънов бе избран на второ място с 19 247 гласа в кампанията на БНТ "Великите българи". На първо място бе Васил Левски с 58 857 гласа, трети остана Аспарух със 17 631 гласа. В челната десетка бяха още цар Симеон Първи, Христо Ботев, княз Борис I, Кирил и Методий, Стефан Стамболов, Иван Вазов и Паисий Хилендарски. (24часа)