Подканят 300 000 да платят дълг за GSM

https://www.24chasa.bg/Article/815596 www.24chasa.bg

Близо 300 000 души скоро ще получат писма, че имат просрочени задължения за GSM и трябва да ги платят. Документите се пращат от фирма "С. Г. груп" и 180 000 вече са ги получили. Наскоро компанията изкупи задължения от GLOBUL. В писмата е обяснено, че длъжниците имат 10-дневен срок да платят с банков превод или в част от търговските центрове на оператора. Пари на ръка не се приемат. От "С. Г. груп" добавят, че ако дълговете не бъдат погасени, компанията ще предприеме всички законови мерки, включително завеждане на съдебно дело.

От Камарата на частните съдебни изпълнители съветват хората, които срещат трудности при погасяването на задължения, да се обърнат към кредиторите си за предоговаряне. В противен случай можело да се удвои или утрои сумата след таксите по едно съдебно изпълнение. Съдии твърдят, че ако се е стигнало до дело, да се подаде молба за извънсъдебно споразумение.

4000 души от началото на годината вече са осъдени заради неплатени сметки, твърдят от "С.Г. груп". До съд се стига, когато установим, че длъжникът не иска да води диалог, опитва се да се крие или отказва да плаща каквото и да е било, твърдят от компанията. Делото натоварвало хората с допълнителни плащания. Така при дълг от 50 лв. може да се окаже, че осъденият трябва да плати 400-500 лв. Вадел се и изпълнителен лист, стигало се и до опис на имущество, и до продажбата му

За всеки един човек, който се свърже с нас, предлагаме варианти за погасяване на задълженията, при това без лихви, уточняват от "С. Г. груп".

Давността за сметките към оператор е 5 г., тъй като те нямат характер на периодични вноски, защото потребителят избира дали да използва услугата и в какъв обем, обясни адвокат Виолета Герова. (24часа)