Прекаляването с фитнеса разболява

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8162700 www.24chasa.bg
Фитнес моделите в инстаграм са пример за подражание. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Фотоси на божествени тела в инстаграм водят до орторексия и анорексия

Манията по фитнеса е завзела инстаграм. Терминът “фитспирейшън” – вдъхновяващи примери за здравословен живот, е употребен там 17 милиона пъти, а всеки от видните фитнес инфлуенсъри има по 13 млн. последователи, съобщава Би Би Си.

Но оказва ли това положително въздействие върху здравето на обществото, или зад изображенията на изпъкнали мускули и плочки по корема се крие мрачна реалност, питат изследователите. През последните години все по-често се говори за орторексия нервоза – психическо разстройство, резултат от манията за правилно хранене и прекаляването с физическите упражнения.

За тяхната полза постоянно се говори, отвсякъде ни натрапват положителната им роля, затова, започнеш ли веднъж, трудно е да спреш. Но орторексията не е безобидно състояние. Ако не се лекува, тя може да доведе до недохранване и други усложнения. Този синдром влияе на психическото здраве, води до маниакално поведение и влошава качеството на живота, обяснява Би Би Си. А ако получиш хранително разстройство, възстановяването е дълъг и труден процес, при който болестта се завръща отново и отново. Изследване, проведено от екип на Лондонския университетски колеж през 2017 г., показва, че прекаленото висене в инстаграм повишава вероятността от развитие на орторексия.

При никоя друга

социална медия

не се наблюдава

подобна зависимост

Проучването специално посочва групите за здравословно хранене в мрежата, където случаите на симптоми на орторексия са чести. Това според учените може да се отрази на последователите им, които копират поведението в групите, убедени, че то е здравословно.

Канадската инфлуенсърка Джен Брет има богат личен опит в тази област. Чрез платформа @jenbretty в инстаграм тя популяризира сред 450  хиляди последователи и блогове начина, по който се е възстановила от хранително разстройство. Присъединявайки се към фитнес обществото в социалната мрежа, Джен забелязва, че много от инфлуенсърите, които следва, показват същите симптоми, с които самата се бори. “Писнало ми е от фитнес маниаци, които представят за нещо нормално онова поведение, от което много хора с проблеми в храненето опитват да се избавят - писа тя в туитър. –

Фитнесът не

бива да означава,

че трябва да

тренираш

до припадък

всеки ден или да си мериш листата на салатата.”

Инстаграм стимулира поява на заболявания като орторексия и анорексия по ред причини, обяснява Би Би Си. Това е визуална платформа – там всичко е естетика и e страшно лесно да сравняваш и да копираш изображенията за подобряване на телосложението.

Но дали това е положителна стъпка към крепко здраве и атлетично тяло? Както изтъква Джен Брет, никой не знае

какво се случва

зад снимките

на изваяни

стройни тела

Специалистите напомнят, че редовното спортуване и поддържане на форма е полезно за здравето. Но болницата в Бъкингамшър, Англия, лекува вманиачени по фитнеса пациенти, чието пристрастяване е толкова силно, колкото алкохолизма и наркоманията. Една от тях е 22-годишната Лора Кибъл, която дълго време е ставала сутрин часове преди 3-годишният ѝ син да се събуди, за да прави тежки упражнения на уреди. В началото това я е освежавало и ободрявало. Но нарастващата зависимост я е вкарала в клиниката с хронична умора и изтощение. Случвало ѝ се и да припада.

Хора с хранително разстройство са особено уязвими от прекаляване с тренировките, но въпреки предупрежденията на лекарите продължават да тренират тайно, казва Даян Уайтоук, шеф на английската болница. Тя съветва как да разбереш, че си обсебен – когато не се чувстваш добре, но продължаваш с упражненията, и когато

предпочиташ

да се потиш на

уредите, вместо

да излезеш и

да се веселиш

“Ако започнете да поставяте фитнеса пред приятелите, домашните задължения и други ангажименти, възможно е да развивате зависимост”, казва Уайтоук.

Специалистката обяснява, че прекалените тренировки могат да увредят ставите, сухожилията, костите, хрущяла. “Когато леки травми не се лекуват и тялото продължава да се натоварва, те се влошават и стават хронични. И вместо да градите мускули, вие рушите мускулната маса.”

Ако сте стигнали до точката, в която якото спортуване вече не ви прави удоволствие, но не спирате, когато ви яде чувство за вина, ако пропуснете дори една тренировка, тогава качеството на живота ви се влошава. “Виждал съм маниаци, които тренират по 3-4 часа всеки ден, докато нищо не остане от тях – разказва инструкторът по бодибилдинг Стив Уокър. – Те постоянно са настинали, винаги са болни от нещо, нямат енергия, стават апатични. Това ги кара да блъскат във фитнеса още и още с надеждата да се оправят. Така омагьосаният кръг се затваря.”