Защо се провали тайният скок на данък сгради

https://www.24chasa.bg/Article/817082 www.24chasa.bg

Близо 123 000 граждани на София бяха ударени от преизчислени данъци за жилищата, които притежават. Когато видя реалния размер на “бедствието” и главно - протестите на ужилените граждани, общината бе принудена да даде заден ход. Отложи т.нар. презониране с една година и сега по спешност ще праща нови сметки със старите налози.

Скандал с такива размери софийската община не помни. И то когато кампанията за събирането на данъци вече е започнала. Затова не е много сигурно дали само оставката на един заместник-кмет ще стигне, за да се изкупят нервите и тревогите на хиляди българи. И да не остане горчив спомен у избирателя наесен, когато ще гласува за нов кмет.

Сценарият, наречен “Презониране”, се оказа напълно провалена акция. Тя предвиждаше в бюджета на София да влязат около 9-10 милиона лева допълнително от новите данъчни оценки, които пък вдигнаха налозите и такса смет на стотина хиляди софиянци.

Две са несъстоятелните стъпки, които общината твърде смело предприе.

КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Първата, че се опита да скрие от гражданите вдигането на данъците. Официално през цялото време се твърдеше, че напротив, данъците няма да се вдигат. Само някои квартали щели да попаднат в нова, по-скъпа зона. Защото там жилищата според имотния пазар били по-скъпи, отколкото ги отчитала старата карта от 1998 г. И защото точно в тези квартали стандартът на живот значително се е подобрил. Забележете - например с предстоящо пускане в близките години на линия от метрото. Или с бъдещо изграждане на канализация. Или с отворени в квартала хипермаркети.

Точно тези аргументи се видяха черни за хората от Дружба - 2 например, защото данък сгради и такса смет се вдигнаха с около 50%, тъй като кварталът преминава от четвърта в трета зона. А подалият оставка зам.-кмет ги утешаваше, че в този не толкова престижен район инфраструктурата се развивала, метрото било наблизо - има-няма няколко километра, и то когато го завършат, защото в момента там се строи, както и защото наоколо имало много молове. Има, да, но чак на “Цариградско шосе”, а и няма как близкият мол да вдигне стандарта на живот, нито да подобри околната среда.

Точно това бе и втората погрешна стъпка на общината - че не пое своята отговорност за лошата инфраструктура и не заяви на хората в прав текст: вдигаме данъците, но общината се ангажира за следното: по-добър и редовен градски транспорт, улици и булеварди без дупки, по-чист въздух, нови паркове, тук-там градинки за разкош, детски площадки, нормално улично осветление, нови или поне закърпени стари тротоари, по които няма да има паркирани коли.

Ако общината беше започнала подобна кампания, вероятно немалко граждани щяха да проявят разбиране. Вместо такава честна позиция тя взе да обяснява, че данъците не се пипат, имало само презониране и то било в името на справедливостта - който живее в по-луксозен квартал, да плаща повече.

Защото “логиката на пазарната справедливост трябвало да победи” според подалия оставка зам.-кмет Герджиков. Той обаче мълчи чия е заслугата за “луксозните” имоти - а тя със сигурност не е на общината. Но общината е тази, която може да направи средата на т.нар. луксозни имоти адекватна на съвременните изисквания за живеене в големия град. И едва тогава да посегне към по-високите данъчни ставки. Вероятно и заради тази логика подходът към презонирането в немалко случаи беше преди всичко субективен, без да се отчита реално в кой квартал какви нови екстри са придобили гражданите и за колко от тях принос има общината.

Дотук обаче е минала само част първа от скандалното презониране. Защото според кмета на София Йорданка Фандъкова то е без алтернатива и тъй като е правилно, само се отлага с 1 година. Въпросът е как точно ще се случи, особено преди избори.

Дано този път новата данъчна карта бъде обсъдена с гражданите. Дано кметът и неговите заместници намерят време за срещи с хората в потърпевшите квартали, станали по-луксозни според нечии чиновнически представи. И да се убедят с очите си какви са реалностите, вместо да разчитат на компютърни решения. Да отговорят например на въпроса защо в квартал, чиито улици не са мити от 10-15 години, се вдига драстично такса смет. Или защо там газят кал до колене, вместо да преминават по нормални улици. Едва след като им отговорят, ще могат да си направят сметка дали ще прибавят 9-10 милиона към бюджета на София.

Идват избори и нищо чудно догодина по това време софиянци да се окажат замесени в същия скандал. Той може да бъде наречен “Презониране II”, само че в него да са включени съвсем други квартали, превърнали се в “луксозни” само заради съседството им с някой нов мол. По логиката на гражданите обаче пирамидата би трябвало да е построена обратно - първо нормални и чисти улици, после нови данъци.

ВАЖНО Е!

Когато една община тръгне да вдига данък сгради, първо трябва да покаже какво е подобрила в инфраструктурата, в транспорта, в чистотата, за да убеди гражданите, че прави необходима и обоснована икономически стъпка. В София се тръгна по обратната логика - дайте повече пари, а после ще имате метро, хубави улици, ремонтирани училища. Затова акция “Презониране” се провали с гръм и трясък.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,