Абсурд било да дойде радиационният облак

https://www.24chasa.bg/Article/817111 www.24chasa.bg
ВАЛЕРИ СПИРИДОНОВ

България не е застрашена дори при най-песимистичен сценарий за радиационен облак от Япония, успокои зам.-шефът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ст.н.с. д-р Валери Спиридонов.

При изхвърляне на радиация теоретично е възможно замърсяване на западното крайбрежие на САЩ до 10-ина дни.

Опасността за нас била равна на нула, защото въздушните течения са в посока запад-изток. При изхвърляне на радиоактивни частици на височина над 1000 метра те ще поемат през Тихия океан към Америка.

В изключителни случаи и неочаквано циклонално влияние, дори да се движат ниско и да се насочат в посока към България, пак не могат да достигнат нашата територия. Невъзможно е да преминат над целия Сибир и да се изсипят тук, смята Спиридонов.

Опасността от наднормено лъчение си остава основна за Япония.

Възможно е при евентуално разтопяване и потъване на реактор да се замърсят пръстта и подпочвените води в активната зона, както и океанът, допуска ученият. Според него Земята не е заплашена от сериозни последици заради лекото отместване на оста й. Тя се колебае непрекъснато и няколко сантиментра не можело да окажат съществено влияние. Катастрофална промяна би станала видима от чувствително преместване на Полярната звезда, задължително би довела и до блокиране на комуникациите.

Земята е нещо като пумпал, трябват огромни въздействия, за да се промени въртенето му, обясни Спиридонов. Той опроверга и появилите се сред хората предположения, че свлачищата, които взеха стотици жертви в Бразилия, имат връзка с труса в Япония. Движението на кални маси е причинено от поройните дъждове в Бразилия. Става дума за чисто климатични фактори, интензивността на валежа е резултат на влиянието на Ла Ниня, смята ученият. За денонощие над южноамериканската държава се е изляло количество, равно на валежите за месец.(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят