Как да се заредим с енергия по тибетски

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8189750 www.24chasa.bg
Няколко хубави дълги протягания сутрин зареждат с енергия. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва прочутият д-р Шераб Барма

Всеки си има начини да се сдобива с жизнена енергия, но доколко ефективна е тя? Кафето, шоколадът, тонизиращите напитки и други сладости са по-скоро допинг, отколкото реална сила. Как да си върнеш енергията задълго – това обяснява д-р Шераб Барма, един от най-известните тибетски лекари, пред изданието “Мари Клер”.

Енергията идва от мозъка – той може както да ви я достави, така и да ви я отнеме. Значи трябва да го контролирате, обяснява терапевтът. Учете го на дисциплина, постоянно му напомняйте, че най-важният момент в живота е настоящият, а най-важният човек е този, който в момента стои пред вас.

Не потискайте децата с прекомерни очаквания и не прахосвайте сили в излишна тревога за тях. Потомците ви имат своя карма, различна от вашата. Душата им е избрала вас за родител, защото е почувствала, че именно вие можете да я научите на добро, да ѝ помогнете да се изкачи на ново ниво.

На детето си

покажете пътя,

а посоката то

ще избере само

Победете хроничната умора, като се запитате не мислите ли прекалено много. Лошите мисли са главните вампири на енергия. Опитът да контролирате всичко също е вреден, особено за жените. Те разсъждават по различен начин от мъжете, които са устроени по-просто. Умът им не е способен да отделя внимание на детайлите, а женският прави само това.

Вашият собствен ум може да бъде източник както на велика мъдрост, така и на емоционална нестабилност и страдание. За да спрете да мислите за глупости, започнете да дишате осъзнато – бавно вдишване от стомаха и после бавно издишване.

Разпускащата медитация повдига нивото на енергия. Не се страхувайте от думата “медитация”. За да овладеете най-простите ѝ похвати,

не са нужни пари,

нито много време

Съвсем не е необходимо да станете будист или усилено да се заемете с йога. Просто се научете да забавяте ума си и редовно ще се зареждате с енергия. Няколко минути на ден са напълно достатъчни.

Фокусирайте вниманието си към красив обект – въображаем или реален. Например ябълка или бутилка хубаво вино. Запалена свещ не е най-подходящият вариант, по-добре изберете нещо в зелено или синьо - те са много полезни за очите и имат охлаждащо свойство.

Очите са съединени чрез енергийни меридиани с черния дроб, който е свързан със стихията огън, затова постоянно се нуждаят от охлаждане, обяснява Шераб Барма. Втренчете се в избрания предмет, без да откъсвате поглед, съсредоточете в него цялото си внимание, всичките си мисли, сякаш попивате формата и материята му. Неусетно умът ви ще се успокои.

В основата на високата енергия е балансът на 5-те основни елемента, от които се състоят човекът и Вселената. Тези стихии са чу (вода), са (земя), ме (огън), лунг (въздух), намка (пространство). Земята влияе върху образуването на мускулните и костните клетки, на носа и обонянието. Водата отговаря за кръвта, телесните течности, езика и вкуса. Огънят – за температурата на тялото, очите и зрението. Вятърът – за дишането, кожата и осезанието. Пространството – за телесните кухини, ушите и слуха.

Петте елемента

се проявяват под

формата на три

жизнени начала

или конституции – Вятър (елемент въздух), Жлъчка (елемент огън) и Слуз (елементи вода и земя). Елементът пространство задава мястото за развитие на останалите елементи. 

Трите конституции също трябва да са балансирани. Всеки човек има своя конституция, в която присъстват и трите жизнени начала (обикновено с преобладаване на едното) или се съчетават само две стихии. Холериците са с конституция Жлъчка, флегматиците и меланхолиците – със Слуз, сангвиниците – с Вятър.

Онези с доминираща стихия огън (конституция Жлъчка) имат плътно телосложение и решителен буен характер. Стомахът им е здрав, имунитетът – силен, енергията – стабилно висока.

Хората с преобладаващи елементи вода и земя (конституция Слуз) имат едри заоблени форми и бавен темперамент. При тях храносмилателният огън е слаб, трябва повече да се грижат за здравето си и да трупат енергия.

Хората тип Вятър (тънки, подвижни, с честа смяна на настроенията и нервни сривове) имат непостоянен ум и оттам упадък на силите.

Трите конституции се подхранват и дебалансират от 3 емоции или 3 отрови. Ние вярваме, казва д-р Барма, че главната причина за болестите и ниското ниво на енергия са “3-те отрови на ума” – прекалена привързаност (желание), гняв и незнание. Прекомерната привързаност или желание усилва Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Елементът въздух (лунг) е много важен, свързан е с енергията на ума и нервната система. Дисбалансът на този елемент е главен източник на физически и емоционални проблеми.

В живота всичко е взаимносвързано, човекът е част от Космоса. Затова всичко, което ядете, пиете и вдишвате, влияе на баланса на елементите в организма и на общото ниво на енергията ви.

Енергията е това, което ядете. Понятие като

хубава храна

не съществува.

Има само ядене,

което подхожда

точно на вас,

на психофизиологичния ви тип с отчитане на сезона и мястото, където живеете. Само такава храна влива енергия. “Месото например не е моята храна, отнема силата ми. А за други то е абсолютно необходимо”, казва тибетският лечител.

Преценете силата на храносмилателния си огън. От него зависи енергийното ниво. Много е важно доколко добре работят бъбреците ви. Според нас те и храносмилането са пряко свързани. Бъбреците не само чистят организма, но отговарят и за натрупването и циркулацията на жизнена енергия като цяло. 

Ако храносмилателният ви огън е слаб, бъбреците получават малко топливо и чувствате дефицит на енергия. Това се случва често в днешния изнервен свят.

Ранно ставане,

разтягане, топла вода

Тибетските лекари съветват да живееш и да се храниш в съответствие със своя тип организъм. Но общите препоръки са следните: Ставай рано – 5-6 ч сутринта, загрей тялото си с гимнастика за разтягане, йога или дихателни упражнения и медитация. Започни деня с чаша преварена топла вода.

Студената минерална вода е много груба особено на празен стомах - тя активизира в тялото стихиите огън, земя и вода. За хората тип Огън това е добре, но за останалите по-подходяща е топлата, и то прясно сварена, а не останала от предишната вечер. Така стартирате храносмилането и веднага повишавате енергията. Топла и питателна, но не тежка закуска – такова е сутрешното блюдо по тибетски.

Никога не поливайте

гореща храна със

студена напитка

“Яйца и риба или яйца и млечни продукти ние в Тибет смятаме за несъвместими - казва д-р Барма. - На Запад хората закусват сандвичи и друга трудноусвоима храна от хладилника, а това им отнема енергията. За да я смели, вашият заспал още стомах трябва да хвърли много сили. А му предстои още цял ден. Дори и да е качествен, така продуктът не се усвоява добре. Спазвайте толеранс от поне 4 часа между храненията, иначе в тялото се образуват токсини и се губи енергия. Първо хапвайте по-лека храна, а после онази, която се усвоява по-бавно (например яденето на плодове след обилен обяд или вечеря е вредно).”

Суровоядството и

диетата със сокове

не са добра идея

– те стават само за хората Огън с идеално храносмилане (от които са останали крайно малко), а също за живеещите на много горещ климат. За останалите това е не само загуба на енергия, но е и опасно както за тях, така и за потомството им. Такова хранене повишава риска от раждане на физически и умствено слаби деца. С глада трябва да се внимава – той не е за всеки.

Пийте вода толкова, колкото иска тялото ви, не е нужно да се наливате. “Според мен литър на ден е достатъчен.

Алкохолът с мярка

също не вреди,

особено за хора с дефицит на Вятър. 25-50 г силна напитка преди сън или чаша хубаво червено вино са отлично успокоително. Със спорта по-кротко - той претоварва черния дроб, свързан с енергията на огъня. При голямо натоварване “прегаря” и това отслабва организма.”

Сексът дава, но и отнема енергия. Тук обръщайте внимание на сезона. През пролетта и есента практикувайте секс не по-често от веднъж на 3 дни. През лятото – веднъж на 10-15 дни (тогава преобладава стихията огън, а сексът също повишава огнената енергия и зачестяването му отнема много сили). През зимата, когато тялото се стреми да натрупа възможно най-много енергия,

можете да се любите

без ограничения

– това е отлична загрявка. Този сезон е и най-подходящият за зачеване на бебе.

Всеки се ражда със свое ниво на сила – това е кармичен факт. Но енергията, както и кармата може да се управляват. Своята карма (от санскритски – действие) ние творим тук и сега. В Тибет казват: “Осъзнатият живот премахва страданието”. Там не вярват в съществуването на енергийни вампири. Наричат това понятие “намто” – негативни мисли и илюзорни представи, породени от нашия неспокоен ум. Душевният мир е главен източник на сила. Дори и да имате пари и достъп до качествена храна, скъпи лекарства и витамини, ако нямате мир в душата, нивото ви на енергия ще бъде ниско. И въобще не е важно какво и как работиш и колко получаваш. Главното е вътрешното състояние, заключава д-р Шераб Барма.