Банани, вино, шамфъстък, шоколад са афродизиаци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8190065 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Науката е скептична за секса, но не спори, че са вкусни

Ако вашите планове за Деня на влюбените плавно прерастват в романтичен уикенд - много удобно след Свети Валентин в петък, може да искате да опитате да засилите усещанията си не само с логичното за тези дни вино, а и с храните афродизиаци.

Науката е скептична за повечето вълшебни рецепти за увеличаване на сексуалните възможности чрез чинията, но дори да е така, остава удоволствието от вкусната храна.

Стриди, шоколад, авокадо, шамфъстък, банани, аспержи, чай и червено вино оглавяват списъка на д-р Никет Сонпал от Колежа по остеопатична медицина в Ню Йорк.

В тематичната секция за любовта и съпъстващите я ефекти в “Медикъл нюз” той обяснява логиката на подбора: това са храни, които по различни пътища

подобряват

циркулацията

на кръв дори в

най-малките

съдове

И съответно в местата, където се реализира либидото. Това се случва по много неврологични механизми и с участието на мозъка, но и благодарение на различни вещества в храните - от цинк до кофеин, изтъква специалистът.

И добавя, че някои от храните афродизиаци се смятат за възбуждащи до голяма степен и заради външния си вид. Веднага се сещате за банани или за стриди, нали? Пропускате аспержите вероятно защото не са много популярни у нас днес.

Всъщност повече влияят съставките на храните и техните комбинации.

Бананите имат

съединения,

които вдигат

тестостерона

и по този начин подобряват еректилната функция.

А наличието на витамин В в бананите повишава енергията и жизнеността.

Стридите

съдържат

огромно

количество

аминокиселини,

които повишават нивата на половите хормони. В същата посока работи и цинкът, който подпомага синтеза основно на тестостерон.

Шамфъстъкът е

в списъка заради

благоприятна

комбинация

от протеини и

флавоноиди

- вид антиоксиданти, които стимулират кръвообращението, обяснява експертът.

Първоначално авокадото дължи репутацията си на най-добрия плод за мъжете благодарение на древните ацтеки, които го наричат плод на тестисите. С разцвета на науката се установява, че авокадото е богато на витамините B6 и B9 (фолиева киселина), които осигуряват на тялото енергия и също спомагат за увеличаване на производството на тестостерон.

Не е случайно, че шоколадът е традицонен подарък за Свети Валентин. Качественият

шоколад с много

какао съдържа

триптофан,

градивен

елемент

за хормона

на щастието

серотонин. Освен това в състава на сладкото изкушение се включват метилксантини и фенилетиламин. Това е  естествен стимулант с подобно на амфетамин  действие, което се отделя в мозъка, когато хората се влюбят, твърди експертът.

Чаят и червеното

вино съдържат

флавоноиди,

които облекчават

стреса

По този начин се балансират хормоните и организмът се настройва за позитивни преживявания. Едно предупреждение: не прекалявайте с виното. При препиване рязко се увеличават провалите в леглото.