Няма хора за посланици – все ченгета

https://www.24chasa.bg/Article/819838 www.24chasa.bg
Георги Първанов и Николай Младенов заедно на парад. Президентът и външният министър все още са "на нож" по въпроса с посланическите назначения. СНИМКА: БУЛФОТО

Списъкът с новите посланици на България, който трябваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се нуждае от спешни корекции.

До този неприятен извод стигнаха в Министерството на външните работи вчера, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало. В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление (ВГУ) на ДС.

Комисията по досиетата обаче оповести вчера, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ - контраразузнаването на комунистическа България. Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

ОГНЯН ЧАМПОЕВ

В момента ръководството на министерството е объркано и не може да преецени коя е по-голямата беля - това, че действащият посланик е бил кадрови офицер, или тъжният факт, че новият, който трябва да измие образа на България, е бил към същата служба, но на много по-ниско ниво, коментира вчера източник от Външно.

Според високопоставения дипломат, пожелал анонимност, в цялата история имало и трагикомичен елемент, защото определеният за посланик в Унгария Иван Василев носел агентурен псевдоним Будапеща.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

Под това название той бил известен на работещите в Трети отдел на ВГУ от 1986 г., когато бил вербуван от оперативния работник Георги Ненов до закриването на делото му през 1990 г.

ИРИНА БОКОВА

Иван Василев стана шеф на т.нар. дирекция "Кадри" във Външно на 2 февруари 2009 г.

КАЛИН МИТРЕВ

Същата година дирекция "Права на човека" е оглавена от Людмила Божкова. Нейното име също бе спрягано в списъка с новите посланици.

Божкова я гласяха за важна европейска дестинация, уточни източникът.

Вчера обаче комисията по досиетата публикува и нейното име. Тя също е имала кадрово дело във Второ главно, където се е водила като агент Лора.

Друг директор и потенциален посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов. Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Чампоев, който преди това бе и временно управляващ на представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Името му е подадено за проверка сред имената на шефовете на отдели във Външно, не е бил посочен сред посланиците, коментираха от комисията по досиетата.

Проблемът на министерството с посланическите назначения се изостри в края на миналата година, когато комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби. От тях 88 се оказаха действащи служители във външнополитическите структури на държавата, а 55 - на мандат в чужбина.

Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. За 33-ма от тях премиерът Бойко Борисов поиска президентът да издаде укази за отзоваване.

Това се случи в края на 2010 г., преди Борисов да замине за Бразилия. Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.

С публикуването на новите 78 имена проблемът се задълбочава още повече.

Ченге в леглото до шефа на ЮНЕСКО

Дългогодишният партньор на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова се оказа агент на Държавна сигурност. Калин Траянов Митрев е бил секретен сътрудник с псевдоним Симеонов в ПГУ - външното разузнаване на комунистическа България, обяви вчера комисията по досиетата.

Името на Митрев, който преди време бе представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), излиза сега, когато се прави проверка на по-ниските етажи в МВнР. Той е бил началник на отдел до 30 май 1991 г.

От последната проверка изскочи и името на внука на комунистическия вожд Васил Коларов - Петър, който след последния си мандат в мисията ни към ООН в Женева отиде на работа в международните структури. Петър Коларов е бил секретен сътрудник с псевдоним Декарт към ПГУ. Досието му излиза на бял свят, защото в първите четири месеца на 2000 г. е бил началник-сектор в министерството. Негов колега и приятел от мандата му в Женева на име Пламен Бунзин пък е бил секретен сътрудник на ВКР и ПГУ с псевдонима Флавио.

Хората на Евтим Костадинов са проверили общо 593 лица - главни секретари, шефове и зам.-шефове на дирекции, началниците на отдели и на сектори в Министерството на външните работи.

Новите имена в списъка са общо 75, като 29 от тях още са в системата на Министерството на външните работи. Десетина са били шефове на различни сектори и отдели през последните години. От прясно разсекретените папки четирима души са били директори или заместник-директори в МВнР. Поне още четирима директори в момента са обявени като агенти на ДС и с предишни решения на комисията. Става дума за ключови департаменти като “Близък изток и Африка”, “Източна Европа, Кавказ и Централна Азия”, "Азия, Австралия и Океания", "ООН и глобални въпроси" и т.н.

От Външно уточниха, че макар да фигурира все още в сайта на министерството, Людмила Божкова вече не е шеф на дирекцията "Права на човека". Преди това бе отстранен и шефът на инспектората Николай Марин, чието досие бе отворено още в края на миналата година.

В новия списък има и един главен секретар на министерството. Става дума за Емилиян Младенов, който е бил шеф по времето на соцминистъра Георги Пирински. Според данните на комисията от новите 75 имена 32 са били щатни служители на отделните тайни служби на Държавна сигурност. От тях 9 са преминали специален курс в КГБ.

Според източник от министерството след последното решение на комисията става ясно, че за много от агентите на ДС след промените най-желаното поле за развитие е била евроинтеграцията.

Така голяма част от кадрите, работили по въпросите на Европейския съюз, още от първите години на демокрацията са просто такива, които са се преориентирали от работа със Съветския съюз.

Покрай скандала с дипломатите агенти оставки подадоха министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, за които отдавна е известно, че са сътрудничили на ДС. Двамата искаха да докажат, че правителството няма двоен стандарт към агентите на комунистическите служби.

В края на миналия месец в интервю за “24 часа” министър Николай Младенов заяви, че на 14 март ще сложи на бюрото на държавния глава списък с новите посланици.

Външното министерство не е предоставило списък с нови посланици на президента, казаха вчера от пресофиса на държавния глава.

На 13 януари Народното събрание гласува декларация, в която призовава посланиците и постоянните представители доброволно да се оттеглят от задграничните си постове, за да ограничат негативния ефект върху образа на България.

Двама от ДС на интервю с министъра за консули

Двама души с досиета в ДС не само са кандидатствали, но и са успели да се прокраднат през всички кръгове на конкурса за генерални консули и са стигнали до интервю с министъра на външните работи Николай Младенов. Това установи проверка на "24 часа".

Райно Иванов Радонов, кандидатирал се за мястото на генерален консул в Мюнхен, излиза в списъка на комисията по досиетата като секретен сътрудник на Военното контраразузнаване (ВКР).

Николай Бонев Трифонов пък е бил агент на ДС с псевдоним Алекс. Той е изявил желание да бъде генерален консул в Лос Анджелис, Чикаго или Санкт Петербург.

Радонов и Трифонов са били определени от комисията във Външно като най-благонадеждни и дори имат назначени дата и час за лична среща с министър Младенов. От страницата на Външно в интернет става ясно, че те са били поканени за интервю с министъра идната седмица.

В конкурса за генерални консули, обявен от министерството, е кандидатствал още един дипломат, чието име бе оповестено вчера. Става дума за Злати Георгиев Кацарски, който се е писал също за някое от консулствата ни в САЩ.

Кацарски е бил секретен сътрудник с псевдоним Митков в разузнавателното управление на Генщаба.

Вижте всички обявени имена от Комисията по досиета тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.