“Търси ни на тавана”, написали и се обесили

https://www.24chasa.bg/Article/820049 www.24chasa.bg
Блокът на врачанкския бул.“Никола Войводов”, в който на последния етаж живеели Йорданови. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Ако ни няма вкъщи, ни търси на тавана.”

Такава бележка намерил в дома на самоубилите се съпрузи от Враца единият им син, когато пристигнал от София.

60-годишният Борис Йорданов и 53-годишната му съпруга Дицка бяха открити във вторник сутринта обесени на тавана в блока, в който от години живеят, на бул. “Никола Войводов”.

“Бяха много отзивчиви и добри хора. Винаги готови да помогнат на човек, закъсал финансово.

Некрологът за смъртта на двамата съпрузи.

Така беше, докато те самите не закъсаха и нещата много се промениха”, сподели вчера Веско Димов от Враца, познавал от доста време семейството.

Това ателие е било последното убежище и надежда на врачанина Борис Йорданов да печили от собствен бизнес.

“Горди хора, не споделяха много проблемите си, но всички виждахме, че от есента на миналата година нещата при тях тръгнаха надолу. Не съм очаквал обаче, че ще посегнат на живота си”, допълни врачанинът.

Бакалията до автогарата, която Борис Йорданов продал, за да може да изплаща дълговете си към банките.

Двамата планирали старателно двойното самоубийство, установили разследващите. Те предварително приготвили всичко за погребението. След това се обадили на синовете си Десислав и Ангел, които живеят в столицата. Двамата са компютърни специалисти, а единият наскоро се прибрал от Лос Анджелис, САЩ.

Помолили ги да се приберат спешно. Написали и предсмъртно писмо до тях, в което поискали прошка и разкрили мотивите за решението си.

Когато пристигнал от София, единият им син се качил на тавана, както пишело на бележката, и се натъкнал на ужасяваща гледка - и двамата му родители висели на въжето.

През целия ден вчера врачани коментираха смъртта на семейството. Фактът, че Дицка и Борис се обесили заради невъзможността да си плащат вече натрупаните дългове, караше много хора да правят тъжни изводи за себе си и за живота изобщо.

“Дълговете ни стават все повече, трудно се изплащат и това ще ни довърши всички”, ядно обобщава съседка на Йорданови.

Бившият старшина от врачанското поделение Борис Йорданов се захванал с бизнес, щом се пенсионирал преди години. Направил магазин за хранителни стоки близо до дома си и на метри от врачанската автогара. Наел продавачки и работата му потръгнала доста.

“Борето често се отбиваше да хапне при нас и да сподели това-онова, разказва собственичката на близкото заведение. - Вземаше храна и за вкъщи или за фирмата на жена му, в която работеха 5 счетоводителки.

После изведнъж разбрахме, че продал бакалията, а той често започна да иска пари назаем. Оправдаваше се с кризата и не споделяше личните си проблеми.”

След като продал през есента на 2010 г. магазина си, Борис Йорданов наел наблизо ателие за ремонт на водни помпи, но рядко се мяркал там заради липса на клиенти, разказаха продавачите от близкия общински пазар.

Дицка Йорданова пък е позната във Враца като една отнай-добрите счетоводителки. Създала счетоводна къща, обслужвала доста фирми и лекари от областния град и региона. По едно време за нея работели 5-6 счетоводителки на пълни обороти.

Така било до есента на миналата година, когато наетите от Йорданова напуснали вкупом.

Споделили, че шефката им престанала да им плаща редовно заплатите, после научили, че не са им внасяни от доста време и осигуровките.

Всички познати на семейството са единодушни, че за Борис и Дицка проблемите започнали, след като живеещият в столицата син

Десислав направил катастрофа в началото на 2010 г., в която убил човек.

Йорданови теглили големи кредити от няколко банки, за да могат да плащат високите хонарари на адвокатите по делата.

Споделяли рядко пред познати, че им трябват много пари, за да не се стига до голяма присъда за детето им.

Опитвал се да помогне от Лос Анджелис и големият - Ангел, но основната тежест си падала върху родителите.

Борис Йорданов взел заеми и от много приятели и колеги и не успял да върне повечето преди смъртта си.

Бившият военен дори помолил двете продавачки в магазина му да му помогнат като изтеглят и те заеми. Обещал, че ще помага при изплащането на вноските, но парите му трябвали накуп и веднага.

Така от едната жена получил 4500 лв., от другата - около 7000 лв. Продавачките отказаха да разговарят по темата.

Вчера следобед близки, приятели и колеги изпратиха самоубилите се съпрузи в последния им път.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-богатите българки зад граница, прочутата леля Гошка, която удари баснословните 67,99 милиона евро от испанската лотария преди година, вече се е настанила в хасиенда за над 1 мил. евро в Мадрид. Въпреки проблемите с краката, които имала нашенката, родом от плевенския град Искър, редица българи, живеещи в испанската столица,

Интерпол подхваща и дъщерята на шефа на КТБ Радосвета е обвинена в пране на пари с престъпен произход, майка й я защитава Интерпол се включва в издирването на дъщерята на банкера беглец Цветан Василев, научи "България Днес". Радосвета е задочно обвинена в пране на пари заради апартамент, придобит през 2013 г. с дарение от баща й.

Актьорът Стефан Данаилов от два месеца е на морето в Царево заедно със сестра си Росица Данаилова, дъщеря й Роси и внучката. През цялото време Ламбо се разхождал по брега, а в свободното време се учел да готви. На християнския празник Мастера посети църквата "Успение Богородично" в морското градче и хапнаха от прословутия курбан.