Експерт вади таен документ за АЕЦ "Белене" от 1997 г. (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/820787 www.24chasa.bg
Експерти и политици участваха в дебата на "24 часа" и "Труд" за АЕЦ "Белене".На малката снимка- площадката на бъдещата централа. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Днес отварям "тайните папки на Хиновски", ще чуете интересни неща за АЕЦ "Белене". С тези думи и с ръка в чантата си, енергийният експерт Иван Хиновски пристигна за дискусията "АЕЦ "Белене" след Япония и преди избори". Дебатът, организиран от "24 часа" и "Труд", предизвика голям интерес, залата беше претъпкана.

До площадката на Белене съществува разломна зона. В това се съмнявали още през 1997 г. тогавашните корифеи в българската енергетика, разкри Хиновски. Навремето 22 души, тогава начело на енергетиката, са били събрани на технически съвет от енергийното министерство, за да се произнесат дали да продължи спряното строителство на "Белене".

"24 часа" се сдоби с документа от заседанието, за който са се носили много слухове през годините. В него пише: "Съмненията за съществуване на разломна зона в близост до площадката не позволяват вземане на решение за строителство на АЕЦ до изясняване на проблема."

Експерт вади таен документ за АЕЦ "Белене" от 1997 г. (видео)

(вижте какво казват някои от тях на дискусията).

Генадий Тепкян (в средата), вицепрезидент на
Генадий Тепкян (в средата), вицепрезидент на "Атомстройекспорт" разговаря с медийния експерт Дияна Дамянова.

Венелина Гочева открива дискусията

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков

Какво каза министърът на енергетиката Трайчо Трайков 

Петър Курумбашев
Петър Курумбашев

Какво казаха главните редактори на "24 часа" и "Труд"

Проф. Атанас Тасев
Проф. Атанас Тасев

Какво дискутират експерти и политици в началото на срещата

Мартин Димитров
Мартин Димитров

Какво каза по темата Йордан Костадинов

Йордан Костадинов
Йордан Костадинов

Какво каза председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски

Иван Хиновски
Иван Хиновски

Виж още от дискусията

Тогава експертите били смразени и от цената на тока от първия реактор в "Белене" - 7 цента (доларови) за киловатчас. Тя била значително по-висока от прогнозната за 2010 г. - 5 цента.

Заключението на експертния съвет е: "Доизграждането на АЕЦ "Белене" е технически неиздържано и неефективно. Преди лицензирането на площадката да се реши въпросът за съществуването на разломна зона."

В края на ноември 2007 г. обаче изследване на Геофизичния институт на БАН, поръчано от НЕК, заключава, че площадката на бъдещата централа е разположена в една от най-спокойните от сеизмична гледна точка територии на страната.

"24 часа" потърси изследванията за сеизмичността в БАН. Документите са собственост на поръчителя и не мога да ви ги дам, обясни шефът на института Николай Милошев.

Аргументите "за" и "против" "Белене" се сблъскаха разгорещено и вчера на дискусията. Трима защитници на втората атомна - експертът проф. Атанас Тасев, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов и депутатът от БСП Петър Курумбашев, седнаха срещу трима "против" - лидерът на СДС Мартин Димитров, експертът Димитър Иванов и шефът на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

В средата бяха "арбитрите" - министър Трайчо Трайков, вицепрезидентът на Медийна група "България" Венелина Гочева, главните редактори на "24 часа" Данка Василева и на "Труд" Димитрана Александрова. Медийната група, в която са двата най-влиятелни вестника - "Труд" и "24 часа", връща дебата в медиите в честна битка на аргументите "за" и "против", откри дискусията Венелина Гочева. След случилато се във "Фукушима-1" е ясно защо първата тема на дебата е "Белене", каза тя.

Данка Василева зададе въпроси от гледна точка на тези, които в момента пият йод.

"Как ще убедите българина, че след като такава ситуация се случва в подредена държава като Япония, в нашата държава, в която никой не спазва правилата, няма да се случат обстоятелства, които да доведат до края на държавата", попита главният редактор на "24 часа".

Нужна ли е "Белене", ще имаме ли ток, ако не я построим, попита още Данка Василева.

Най-проверявани сме в света Йордан Костадинов започна с парещата тема за сигурността на атомната енергетика и проверките за нея. При 54 реактора в Япония за 30 г. е имало само 5 проверки на Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ) за безопасна експлоатация и нито една за безопасност на проекта. В САЩ при 104 реактора - 6 проверки за експлоатация и 0 за проект. В България при 6 реактора имаме 25 проверки на безопасност на експлоатация и проекти. От проектите на нови централи, само "Белене" е проверяван за безопасност.

Парламентът да реши за "Белене", поиска Петър Курумбашев (виж карето долу- бел. ред.)и отказа тази отговорност на правителството и на министър Трайчо Трайков. Само една група няма да подкрепи втората атомна централа, обърна се той към лидера на сините Мартин Димитров. Вие одобрявате само въглищните централи, които сега са американски и за които сключихте договор. Всички други са скъпи и не са добри. Пътьом той им хвърли и вината за затварянето на 3-и и 4-и блок на "Козлодуй".

Мартин Димитров отвърна на удара - блоковете ги затвориха НДСВ и ДПС, а БСП имаше в това правителство двама министри. Защо са толкова много поддръжниците на АЕЦ "Белене" и какво ги сплотява, усъмни се той.

Ако ще има нов реактор, то той да е в "Козлодуй", поиска Димитров. След политическите престрелки отново дойде ред на експертите.

Аз съм за 7-и реактор в "Козлодуй", но след "Белене", каза Костадинов. 1 млрд. евро ще струва само изграждането на нова инфраструктура на терена. Защото сегашната в сравнение с новата, която трябвало да се изгради, била като трабант в сравнение с мерцедес. Освен това лицензирането на площадката щяло да отнеме години.

Димитър Иванов видя в проекта попадане под зависимостта на руския монопол, както при газа и горивата. Според него токът от "Белене" ще струва 10 евроцента. (24часа)

  

Трайчо Трайков, министър на икономиката: Първото условие е сигурността

Разговорите за цената на АЕЦ "Белене" започват там, където свършват разговорите за сигурността. Това стана болезнено ясно след "Фукушима 1". С тези думи икономическият министър Трайчо Трайков "влезе" в дискусията, преди официално да е открита. Би било много странно, ако вече предложеният проект и цена са имали по-ниски стандарти за сигурност, така че не очаквам това да е аргумент за вдигане на цената, каза още той.

На самата дискусия Трайков допълни, че при решенията за АЕЦ "Белене" и народните представители трябва да са част от тях.

"Нека поставим не въпрос, а удивителна на АЕЦ "Козлодуй". Тя е най-модернизирана, най-сигурна и най-проверявана. В моето изказване в Брюксел преди ден казах, че дори III и IV блок са по-сигурни от действащи в Европа централи. Нямам притеснения от стрес тестовете. В тях губещият няма да е "Козлодуй". Колкото до "Белене", с премиера година и половина се опитваме да направим този проект работещ, но не сме получили това отношение от руската страна. Защото единствената сума, която е записана, е 3,997 млрд. евро. Всичко оттам нагоре е въпрос на разговори и договаряне. Въпреки че няма цена на проекта, моите предшественици са поръчали оборудване. Това, което е договорено и частично платено с допълнение на едно споразумение на две страници, трябва да бъде оползотворено като например с идеята за 7-и реактор в "Козлодуй", допълни Трайков. (24часа)

Проф. Атанас Тасев: Ще омекоти бъдещия удар върху цените

Вътрешното потребление може да мине и без АЕЦ "Белене", твърди проф. Атанас Тасев. Тя обаче би омекотила удара върху цените, които ще се повишат при постигане през 2020 г. на 16% екоток.

Тасев е изчислил, че върху сегашната цена на микса, който купува НЕК - 80 лв. за мегаватчас, ще се добавят още 40,89 лв. С "Белене" въпросното увеличение ще бъде 29,55 лв.

Купуването на емисии парникови газове за тецовете пък щяло да натовари базовата цена на тока с 61,5 евро без "Белене". С централата добавката падала на 44,35 евро. Тасев изчислява ефекта от "Белене" на годишна база на 1,4 млрд. лева. И наполовина да съм сбъркал, то това са 700 млн. на година, каза той. (24часа)

  

Петър Курумбашев, депутат от Коалиция за България: Не може Трайков да решава

Години наред ни третираха като лошото дете на Европа. Сега, при стрес тестовете, може да се окаже, че реакторите на държави, които са ни проверявали, трябва да бъдат затворени. Той прати на стрес тест и енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер, който поиска ЕС да преразгледа одобрението си за "Белене".

Не е от компетентността на министър Трайков да вземе решение за "Белене", контрира той. Темата трябвало да бъде дискутирана в парламента. Опасявам се, че ще има само една политическа група, която ще бъде против. Тя има заслуга за затварянето на 3-и и 4-и блок на "Козлодуй". За тях най-евтиният ток е от въглищните централи. Единствената евтина енергия е тази, за която те са сключили договор.(24часа)

 

Иван Хиновски: 7 евроцента ще е токът от "Белене" - залагам си апартамента за това!

Залагам си имуществото, че след построяването на АЕЦ "Белене" токът от нея ще струва 7 евроцента. Тази ръкавица хвърли Иван Хиновски срещу Йордан Костадинов след края на дискусията.

Залагам това, което имам - апартамента си в София, поясни след това експертът.

По време на дебата Хиновски каза, че проектът "Белене" нямал технически анализ на безопасността. И това може да се използва като повод да отложим подписването на анекс към споразумението с руснаците, което изтича в края на март.

Има технически анализ, контрира го след края на дискусията бившият шеф на "Козлодуй" Йордан Костадинов, и поясни, че покрай дебата забравил да опровергае опонента си.

Иначе бившият шеф на НЕК Хиновски каза, че "Белене" е един добър проект, отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност. Но имало инженерни въпроси, които останали нерешени. (24часа)

 

Йордан Костадинов: Най-много 5. Аз имам какво повече да заложа!

Цената от "Белене" няма да е повече от 5 евроцента, категоричен бе Йордан Костадинов. "Имам какво повече от него да заложа", подхвърли той, приемайки по този начин своеобразния облог и намеквайки може би за успешния си винарски бизнес.

В залата Костадинов защитаваше "Белене". Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" каза, че моделът на "Белене" си прилича с този на модернизацията на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй", който е много успешен. В строителството на втората атомна участват същите компании - "Атомстройекспорт", немската "Сименс" и френската "Арева", както и български изпълнители. В "Белене" я нямало само американската "Уестингхас".

Аз съм за 7-и блок в "Козлодуй, но след като завършим "Белене". Лицензирането на една площадка отнема 4-5 години, тъй като иска всякакви проучвания - геоложки, сеизмични и прочее. Освен това инфраструктурата в "Козлодуй" е остаряла, а новата ще струва над 1 млрд евро.

 

Експертът Димитър Иванов: Решение за строежа само с референдум!

Възможно е тази идея да подкрепи и правителството. Решението за съдбата на АЕЦ "Белене" трябва да се вземе с референдум, каза след дискусията експертът Димитър Иванов. Смятам, че няма друг начин как този остър дебат и противопоставяне на двете тези да се реши, заяви той.

Парламентът за съжаление не е мястото, защото там политическите сили се водят в случая не от обществения интерес. Предполагам, че лобитата, които работят в интерес на реализирането на "Белене", успяват да ги увлекат политически в играта в посока "за".

Въпросът е с гигантски финансови измерения и с още по огромни за сигурността. И тъй като тя засяга всички ни, то българинът трябва да каже дали я иска, или не. Защото "Белене" ще се изплаща с парите на всички, а и доколкото ми е известно, радиацията не я ловят само депутатите, но и обикновените хора, контрира задочно той Курумбашев.

Въпросът би могъл лесно да се формулира. На прима виста мога да импровизирам - "Изграждане на АЕЦ "Белене" - "да" и "не". Мисля, че това е лесен въпрос, максимално ясен, точен и недвусмислен, каза Иванов. И напомни, че по-рано БСП искала референдум за "Белене", защото са били убедени, че българите ще подкрепят строителството.

Аз мисля, че сега ще го отхвърлят, реагира той. Ето сега могат да реализират социалистите това си желание, смята експертът.

В светлината на днешния ден, след инцидента в японската атомна централа ще бъде неразумно един политик или една политическа партия да вземат решение без хората, смята Иванов и прогнозира, че това ще бъде постоянен източник на политическо напрежение.

Според запознати вариантът да се организира референдум за съдбата на "Белене" бил обсъждан и от правителството.

По време на дискусията Иванов заяви категорично, че "Белене" ще наложи руско влияние и монопол, и репликира Тасев, че тези, които говорят за износ на електричество просто искат да освободят място на чуждия интерес. (24часа)

 

Мартин Димитров, лидер на СДС: Нов реактор, но в "Козлодуй"

Има доклад на БАН от 1990 г. Той казва, че на площадката на "Белене" не трябва да има атомна централа. Моля този доклад да бъде доведен до знанието на българските граждани.

Европейската карта на сеизмичността показва, че рискът в "Козлодуй" е много по-малък. Защо не се казва. Защото слушам много политици - казват, че рисковете за "Козлодуй" и "Белене" не са еднакви. Не е вярно. И тези хора, за които говори

И за тези хора, за които казва Курумбашев, че са зад "Белене", странно е защо са толкова много, интересно е какво ги сплотява, каза Димитров.

По-добре, ако ни трябва нова мощност, да се построи в "Козлодуй" и това трябва да е нашата национална задача. Завършвам с кратка прогноза какво ще стане. В новата ситуация след "Фукушима" съм обнадежден, че разумът ще надделее. (24часа)