Певци с “Грами” на “Мартенски музикални дни”

https://www.24chasa.bg/Article/821222 www.24chasa.bg
Маестро Емил Табаков дирижира оркестъра на БНР, който снощи изнесе концерт на “Мартенски музикални дни”. СНИМКА: БУЛФОТО

Носители на награда "Грами" и номинирани за престижното отличие ще се представят на тазгодишния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. На сцената ще излязат над 600 артисти от 13 страни, които ще изнесат 24 концерти и спектакли до 2 април. Фестивалът бе открит снощи от зам.-министъра на културата Митко Тодоров.

Първи на фестивалната сцена е оркестърът на БНР, който ще сложи рамката на фестивала с откриването и закриването под диригентството на Емил Табаков. Откриването бе със солистичното участие на немския пианист Ларс Фогт и немско-австрийска програма, а на закриването на 2 април ще звучи руска музика със солист талантливия цигулар Светлин Русев.

Световноизвестният вокален ансамбъл "Кингс Сингърс" от Великобритания, спечелил "Грами" през 2009 г., е подготвил програма от спиричуъли и популярни поп пиеси.

Другите двама изпълнители, номинирани за отличието - младите музиканти Изабеле Фауст (цигулка) и Александър Мелников (пиано), ще изнесат камерен концерт. Германците от "Джърман брас" ще представят класика, евъргрийни и пиеси на Глен Милър. Сериозно присъствие ще има бароковата музика.

Една от живите легенди на клавирната музика - пианистът Паул Бадура-Шкода, ще поднесе зашеметяваща по трудност програма. Наред с Бах, Моцарт и Шуберт той ще направи втората част на концерта си изцяло от творби на Шопен. Рецитали ще имат виртуозният цигулар Минчо Минчев и пианистът Марио Ангелов.

Симфоничните оркестри ще присъстват в лицето на Софийската и Русенската филхармония, която ще има два концерта. Единият е с участието на носителите на награди от "Кралица Елизабет" Евгени Божанов (пиано) и Йосиф Иванов (цигулка). С огромен интерес се очаква първото изпълнение на Балканите на последната опера на Росини "Вилхелм Тел", която се поставя от русенската трупа.

Милчо Левиев и компания ще представят музиката на Панчо Владигеров, писана за театъра на Макс Райнхард през 20-30-те години на ХХ в. в Германия.

В рамките на фестивала ще има над 20 премиери за България и една световна премиера - на Четвъртия струнен квартет на русенеца Васил Казанджиев.

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА