Системата 5 плюс 5 помага при задавяне с храна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8213828 www.24chasa.bg

Най-рискови са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде - особено при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК: Признатите техники за първа помощ са потупване по гърба и компресията на Хаймлих.

Неподозирано много здрави хора умират от задавяне с храна. Особено често се случва на малки деца и след 60-те, но никой не е застрахован.

Децата най-често се задавят от храна, монети, малки играчки.

Възрастните

произвеждат

по-малко слюнка

и храната минава

по-трудно

Освен в гърлото храна може да заседне и в хранопровода, но там рядко е животозастрашаваща.

У нас няма статистика за инцидентите, случаите се разчуват, ако станат на публично място или с известен човек като доведения син на големия Джоко Росич например.

В американските регистри за смърт по случайност задушаването от заседнало чуждо тяло в гърлото е на 4-о място по честота.

Храненето и пиенето изглеждат най-простото нещо на света, но

50 чифта

мускули и нерви

осъществяват

трафика от

устата до

стомаха

При невнимание нещо може да се обърка. Профилактика няма, главното е да не се яде в движение и да не се говори.

Природата се е погрижила за анатомични и физиологични предпазни механизми. Но те работят, ако се спазват основните правила за елементарна предпазливост и малки хапки.

През повечето време

неволеви

мускулни

движения пречат

на храната

да заседне

Първо езикът изтласква храната към задната част на гърлото. Там в съседство се намират отворите на хранопровода и на трахеята.

Докато човек гълта храна или течност, еластичен хрущялен клапан, наречен епиглотис, затваря трахеята и дишането спира за миг. Временната пауза предотвратява навлизането на храната във въздухопровода. Едновременно с това мускул, наречен горен езофагеален сфинктер, се отпуска и позволява на хапката да тръгне по хранопровода.

Повечето хора са чували сравнително вярното

правило

на тройките:

оцеляваме до

3 мин без въздух,

3 дни без вода и 3 седмици без храна. И все пак при задушаване трябва да се действа на мига - мозъчните клетки първи започват да загиват от липса на кислород.

Децата се задавят лесно с лепкави и хлъзгави храни като големи залци, хотдог, месо, грозде, едри дъвчащи бонбони и сушени плодове. Масови са и инцидентите с ядки и дребни играчки, но те обикновено блокират частично пътя на въздуха и има повече време за реакция. При симптоми на задушаване трябва да се реагира веднага.

Има разлика в оказването на първа помощ при леко и тежко задавяне, обясни д-р Пенчо Пенчев от БЧК, експерт в дирекцията за здравна политика и първа помощ.

При леко задавяне пострадалият отговаря на въпроси, макар и със затруднения или едносрично, в състояние е да кашля и диша. Хората край него трябва 

да го поощряват

да кашля

и да извикат медицинска помощ. Ако трябва го подпомагат със специалните техники за първа помощ. При тежко задушаване стратегията е различна, но еднаква за деца и възрастни. Не се прилага само за бебета под 1 г. Ако, въпреки че е в съзнание, пострадалото дете или възрастен не може да отговаря, да кашля и да диша, състоянието е много рисково. В някои случаи може да хрипти или глухо да подкашля, но започва да посинява или постепенно губи съзнание. Характерен знак за паника, че губи живота си, са хващането за гърлото и издаването на несвойствени звуци при опит да вдиша. Тогава? Действа се веднага.

Звъни се веднага

на Бърза помощ

и се правят

5 потупвания

по гърба,

като се застава встрани и малко отзад на пострадалия. Гръдният му кош се поддържа с една ръка, а тялото му се навежда силно напред. По този начин земното притегляне става помощник и чуждото тяло може да излезе по-лесно.

Потупванията се извършват

с цяла длан

точно между

плешките

на задавилия се човек или дете.

Ако не дават резултат, се правят до 5 коремни притискания, известни като маньовър или компресия на Хаймлих по името на създателя на техниката. Застава се зад пострадалия и с две ръце се обхваща горната част на корема му, като той се навежда напред. Едната ръка се свива в юмрук и се слага на средата между пъпа и долния израстък на гръдната кост. Юмрукът се обхваща с другата ръка и той се издърпва в посока към спасителя и нагоре.

Компресията

се повтаря

не повече

от 5 пъти

Ако и това не помогне на заседналата храна да излезе, алгоритъмът за първа помощ предвижда да бъдат редувани 5 потупвания по гърба и 5 коремни притискания.

При бебета се изисква особено внимание и коремните притискания се заменят с гръдни, които се извършват по-рязко, но с по-малка честота.

Стомашните компресии дори при големи хора могат да предизвикат вътрешни увреждания, особено ако спасяващият няма опит или е паникьосан. Затова и при щастлив край на инцидента пострадалият трябва да бъде прегледан от лекар.

Техниката за коремни притискания е

неприложима

при задавяне

на пълни хора и

бременни жени

При тях се правят потупване по гърба и гръдни притискания, предвижда алгоритъмът на БЧК за първа помощ. Застава се точно зад пострадалия и ръцете се поставят под мишниците му. Спасителят свива едната си ръка в юмрук върху долната половина на гръдната кост на задавилия се. Юмрукът се обхваща с другата ръка и като насърчава пострадалия да кашля, спасителят издърпва юмрука към себе си. Целта е да насочи тласака към гръбначния стълб.

Задавянето много често е по време на хранене в присъствие на хора, което дава шанс бързо да се окаже ефективна помощ. Затова е важно всеки да знае как да реагира в екстремнана ситуация, съветва д-р Пенчев.

Експертите предупреждават, че е рисково да се експериментира с чудодейни хватки за спасяване от задушаване с храна. Времето за реакция е изключително малко.