Храната с водорасли пращи от протеини, витамини и минерали

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8216586 www.24chasa.bg
Смути с водорасли е много популярно. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Наричат я ястието на бъдещето

Сигурно сте чували за чудотворното алге, сиреч водорасло, което укрепва здравето, освежава външния вид и влива енергия.

Синьо-зелената разновидност на този природен продукт, отглеждана на повърхността на езера, язовири и други застояли водоизточници, трупа слава и е на път да направи революция в хранителния бранш. Днес с него масово приготвят супи и сокове, продават го на хапчета и прах.

Причината: пяната, покриваща водни басейни, е претъпкана с полезни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, добри мазнини. Тя съдържа над два пъти повече протеини от пилето, рибата и говеждото месо и много над количествата в който и да е плод, зеленчук, ядка, сочат специалистите.

Водораслите (на латински algae) изобилстват с калций, магнезий, желязо.

Това ги прави

номер едно

на световния

вегански пазар

и любима добавка за хората, държащи да се хранят правилно. С една-единствена черна точка – на вкус е отвратителна…

Две са главните вълшебни съставки в алгето – растителната бактерия спирулина и нейната братовчедка хлорела. И двете се въдят бързо и лесно на водната повърхност и имат нива на протеин до 65 на сто. В сравнение с тях ядките бледнеят – нивата на протеин в кашуто например са 35%, а в соята – 36%.

Добиват се от езера главно в Азия, но и на други места по света, включително в Европа.

Водораслото е познато като храна отпреди хиляди години и е

присъствало

в менюто

на древни

цивилизации,

които установили, че ускорява зарастването на рани, прави кожата гладка и свежа, води до прилив на сила.

След като го извлекат от водната пяна, производителите правят водораслото на прах и поръсват с него готовите храни по време на производството. Допреди години алгето се добавяше главно към преработената риба. Сега можете да го откриете в почти всички видове ястия.

Днес масово се предлагат сокове и смутита от ябълка и гуава, кокосово мляко, засилени с водорасло. Добавят го в йогурта, в различни видове супи - от сладки картофи, моркови и др.

В Скандинавия вече правят прочутите си кюфтенца с подобна на кайма смес, забъркана с водорасли. Според прогнозите до 3 години пазарът на продукти с алге ще достигне 41 млрд. евро, пише в. “Дейли мейл”.

Според проф. Алисън Смит от ботаническия факултет на университета в Кеймбридж водораслите и бактериите, които те съдържат, са менюто на идните поколения, защото са много хранителни, лесно се отглеждат и нямат нужда от големи площи обработваема земя. “Водораслите може да се завъдят във всякакъв вид водни басейни, дори в собственото ви градинско езерце”, казва професорката.

Слабото място на

тази суперхрана

е вкусът

Констатирали са го още ацтеките в Южна Америка, които преди 500 години са го извличали от езера и блата и са го добавяли към храната си. А преди 40 години Световната здравна организация го обяви за “храната на бъдещето”. По световните пазари водораслото се продава на прах и таблетки, а от 2008 г. с него е заменен сладкият оцветител в много видове бонбони, нарочен за пристрастяването на децата към захарта.

На водораслите приписват огромни ползи за здравето – от смъкване на високо кръвно налягане и облекчаване на алергичния ринит до сваляне на килограми, успокоение на нервите и излизане от състояния на тревожност. Стига да можете да преглътнете отблъскващите вкус и мирис, които във форумите хората описват като “воня на тоалетна и изпражнения”.

Добавката на голямо количество от водораслото прави от апетитната храна в чинията тъмна

мътилка,

която може

да отблъсне

и най-гладния,

уверяват критиците.

А според американското министерство на земеделието трябва да изядеш над 7 супени лъжици пудра на ден, за да си доставиш необходимата доза протеин от 50 грама. А в плодовото или зеленчуково смути, засилено с алге, има само 1 лъжица.

Около водораслото витаят и други съмнения. Анна Даниълс от Британската диетична асоциация предупреждава, че както и при други здравословни храни, организмът не винаги може добре да абсорбира протеина, витамините и минералите от водораслото, преработени в хапчета и прах.

“По-добре е продуктът да се консумира в натурална форма, когато хранителните вещества са още в клетката на растението и храносмилателната ни система си ги извлича сама”, обяснява д-р Даниълс.

Здравните власти в различни държави не крият, че научните доказателства за ползата от синьо-зеления миризлив еликсир не са сериозни. Нещо повече – смятат, че водораслото

може да навреди на

хора с болести,

свързани с

имунната система,

като множествена склероза, ревматоиден артрит, лупус.

“Алгето може да направи имунната система по-активна и това да усили симптомите на автоимунните заболявания. Ако имате някое от тях, избягвайте водораслото”, пише в инструкция на британския Национален здравен институт.