Как ще ни изтипосат в чужд доклад за случките с НСО

https://www.24chasa.bg/Article/822424 www.24chasa.bg
ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Всички знаем какъв е образът на България в Европа - лош. Българският елит по навик приписва вината за това предимно на британски журналисти. Преди седмица-две го отнесе дори Майкъл Пейлин. Англичаните ли са ни виновни обаче?

Да видим. Представяме си някой типичен отговорник по България (плюс Румъния и Молдова) в някоя международна организация като ЕС, ОССЕ, СЕ, ОИСР и пр. Рано състарен, омачкан 35-годишен неудачник, когото всички подритват. Щом отговаря за нас, значи е последна дупка на кавала. И го знае. И отчаяно завижда на колегата на отсрещното бюро, който отговаря за Полша, Словакия и Чехия.

“24 часа”, 16 март 2011 г.
“24 часа”, 16 март 2011 г.

Работата на този човек е да пише на шефовете си всеки месец оценка за положението в подопечните му страни. Българите силно го улесняват, защото имат навика за една седмица да произвеждат толкова събития, колкото словаците за цяло тримесечие.

Цивилният полицай, стрелял по колата с журналисти в Беларус
СНИМКА: ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ
Цивилният полицай, стрелял по колата с журналисти в Беларус СНИМКА: ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Та, какъв анализ пише въпросният чиновник за месец март т.г.? Хваща само втората седмица на месеца - и всичко е там.

Както всеки път, фокусът е "Правов ред и съдебна система", защото всички знаят, че българите се оливат предимно в тази сфера. И вижда нашият човек две важни неща.

Бургаският съд отменя решения на Висшия административен съд относно незаконността на плажни постройки. И държавните органи, макар въоръжени с решения на ВАС, не могат да бутнат нищо. Каква е оценката на нашия човек? Нещо като: "В България всеки районен съд може да отмени всяко решение на висшестоящ съд, а за държавните органи на място важи решението на местния, не на висшия съд. Правовата йерархия в България е обърната надолу с главата. Целта е обслужването на местни организирани групи, корумпирани магистрати и членове на техните семейства, както и на организираните престъпници, които са им приятели."

Другото нещо, което служителят анализира, е решението на софийски съд да привлече като обвиняем гражданин, който, минавайки на зелен светофар с колата си, е натресен странично от автомобила на военния министър. Който пък минал на червено. Съдът постановява, че гражданинът е виновен, тъй като не е взел "необходимите мерки" да избегне сблъсъка - с кола, която го е натресла странично, защото е минала на червено.

Какво пише нашият човек? Рови из архивите и установява: "В България за НСО няма закон, но всички власти бранят нейните шофьори, които пък непрестанно произвеждат катастрофи по пътищата." И още: "Всеки държавник с шофьор от НСО, нарушил закона, има повече права от всеки гражданин, спазил закона."

В този момент нашият анализатор се сеща, че това му звучи познато. Рови пак из архивите и открива, че в Беларус положението е същото. Всеки служител на държавата, бидейки представител на диктатора Лукашенко, има всякакви права срещу гражданите.

Стигнал до този извод, анализаторът преглежда българските медии и вижда, че е бил прав. В България наистина е като в Беларус. След катастрофата с военния министър правителството е приело нарочен документ, според който служителите на НСО имат правото да стрелят по автомобили без предупреждение.

Бръква анализаторът отново в архивите и вади оценката на ОССЕ за изборите в Беларус от 2006 г.: "Изборите не се признават, защото покрай другото има констатиран случай, в който цивилен полицай стреля без предупреждение по автомобил, пълен с журналисти." Има и снимка, направена от българския наблюдател на изборите, някой си Евгений Дайнов.

Ега ти късмета, казва си чиновникът, тоя мой анализ става по-интересен, отколкото какъвто и да е документ, който колегата отсреща може да произведе за подопечните му държави. Шефовете ще разберат какви аналитични умения имам и ще ме издигнат да се занимавам с нещо цивилизовано като Кипър и Малта например.

За да впечатли шефовете си още повече, си позволява да направи прогноза. "От даването на право на НСО да стреля по автомобили следва, пише анализаторът, отръсквайки пърхота от раменете си - "че оттук насетне, когато тръгнат да минават на червено, правителствените автомобили ще могат да откриват превантивен огън по онези участници в движението, които минават на зелено". Накрая, за да демонстрира и политически умения, анализаторът ще завърши: "С което отново ще възникне въпросът за замразяване на членството на България в ЕС."

Ще отърчи с този си анализ до шефа, който ще го прочете, резолира и придвижи нагоре - там, където се формира мнението за България.

А ние? Ние пак ще псуваме английските журналисти, когато те се докопат до екземпляр от този доклад и стигнат до съответните заключения относно правовия ред в нашата татковина...

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г