Наш кавалджия с принос за “Грами”

https://www.24chasa.bg/Article/823769 www.24chasa.bg
Кавалджията Недялко Недялков свири в трупа, която е отличена с наградата "Грами" за музикален проект, посветен на Борджиите. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И АРХИВ

"Г-н Недялков, с радост ви съобщаваме, че получихме наградата "Грами" за проект, в който и вие участвате. Благодарим ви за всеотдайната работа."

Такова писмо получил преди дни майсторът на кавала Недялко Недялков, и то подписано не от кого да е, а от световноизвестния музикант Джорди Савал. Като прочут познавач на ренесансовата музика на него е възложено да подготви концерт и книга за династията Борджия - свръхлуксозно и богато илюстрирано издание на 5 езика, придружено от няколко концертни записа на компактдиск. Продукцията получава на 16.02. "Грами" в категорията "Най-добър малък ансамбъл". Той изпълнява старинна музика от ХII до ХVI век, която илюстрира историята на скандалната династия както от меценати, така и от интриганти и отровители. Част от този "малък ансамбъл" от 25 души е и нашият кавалджия виртуоз.

В музикантските среди името на Недялков е познато над 20 г.

Наш кавалджия с принос за “Грами”

Той отдавна е "запазена марка" с начина си на свирене, с композициите си и с импровизациите, които виртуозно прави. За него с пълна сила важи поговорката за "крушата и дървото". Роден в Хасково, Недялко е чист тракиец, от родове на потомствени сватбарски музиканти и по майчина, и по бащина линия. Опитва първо с акордеон. Още на 3 години забавлявал гостите. Но кандидатствал с кавал в училището в Широка лъка. Състезавали се 25-30 деца - приели 4. Сега там буквално се молят някой да запише тази специалност. "Вече има чужденци, които свирят по-добре на кавал от нашенци. Кой ще продължи българската школа? Ще дойде време, ще внасяме кавалджии", песимистично е настроен Недялков. Водил е семинари и открити уроци по цял свят и знае с какъв ентусиазъм белгийци, японци, американци, гърци изучават тайните на кавала и на балканските ритми.

Наш кавалджия с принос за “Грами”

Недялко Недялков от 16 години е в оркестъра за народна музика към националното радио. Налагало му се е обаче да си доработва и на други места. Доста години е бил в малкия фолксъстав на ресторант "Чевермето" заедно с известния певец и зевзек Коста Гугов. С усмивка разказва спомени за неговите понякога доста грубовати шеги. Веднъж изправил на нокти охраната на Путин, който бил гост на заведението заедно с президента Първанов, като се представил под чуждо име. А тогава, освен че обследвали ресторанта и кухнята с кучета, дори предупредили музикантите да не правят резки движения...

Виртуозът на кавала е свирил по цял свят и се е убедил, че има респект и уважение към българската народна музика. Горе - с колега от Шотландия.
Виртуозът на кавала е свирил по цял свят и се е убедил, че има респект и уважение към българската народна музика. Горе - с колега от Шотландия.

Друг път Гутов, щом научил, че в ресторанта има немска делегация, веднага променил текста на "Заблеяло ми агънце" и изпял: "Хер Ханс на агне думаше..."

Музикантът със свои колеги от ансамбъла на известния музикант Джорди Савал. Снимката е от изпълнение на проекта за богомилите.
Музикантът със свои колеги от ансамбъла на известния музикант Джорди Савал. Снимката е от изпълнение на проекта за богомилите.

"А веднъж едни тежки руски бизнесмени ни платиха 100 долара да не свирим, защото сме смущавали деловите им разговори", спомня си Недялков преживяванията си. Много от историите не може да разкаже, защото ще засегне известни имена, но не крие, че някои от тях се оказали големи скръндзи за бакшиши дори при сметки над 1000 лв. С удоволствие разказва за професионализма на Лили Иванова, с която заедно записали за една новогодишна програма "Кавал свири на поляна".

Сега е щастлив, че заради проектите с Джорди Савал работи с музиканти от цял свят - изключителни професионалисти. Маестрото е издал книга с дискове, посветена на историята на катарите (богомилите). С музиката - френска, балканска, ориенталска, илюстрираща сложната епоха, правят концерти по цял свят, и то с оригинални инструменти. Но все още не е чута в България. В тези концерти на кавала е поверена важна роля - Недялков дава музикален съпровод на атаката на турците над Малта, примерно Савал разчита на този инструмент, когато му трябва нещо по-динамично, но илюстрира с него и мистични моменти. Музикалните постановки, които често се изпълняват в катедрали, са нещо като театър, в който музикантите са актьори - музиката следва развитието на история, разказвана от актьор, има и певци. След дни Недялков заминава за Париж, където ще се изпълни точно композицията за катарите. После има още десетки ангажименти със състава. Обаждат му се, пращат му самолетния билет и нотите и след дни е на път за поредния концер. Средват Краков, Барселона, Инсбрук, участия във фестивал до Марсилия, където ще свирят в стар манастир. Савал, освен че успява да спечели европроекти, се ползва и с финансовата благословия на фондацията на братя Ротшилд.

Колкото и да мечтае тази музика да се чуе и у нас, маестрото добре разбира, че без щедро спонсорство това едва ли ще е възможно - един такъв концерт би струвал около 100 хил. евро. "Но дано някой се заинтересува, все пак става въпрос за българската история, с която се е захванал един испанец. Той месеци наред е събирал документи и у нас", пали се Недялков. И му е мъчно, когато колегите му от ансамбъла - гърци, арменци, испанци, французи, го попитат:

“Кога най-после ще свирим в България?” Защото не може да им отговори.

Недялков е виртуоз на уникалния кавал от три еклемета (парчета), който се среща само у нас. Наричат го "дяволска свирка", защото може да имитира дори флейта. Правят се основно от дряново дърво, но вече има и екзотика като розово дърво от Хондурас. Той самият ползва стари инструменти - по на 30-50 г. и то произведени от майстор Слави Иванов от Камено, вече покойник, наричан “Страдивариус на кавала”. Издирва ги из цяла България. Уви, много музиканти се изкушили да продадат интрументите си в чужбина за някое евро в повече...

Кавалджията кипи от проекти. Иска му се да се повтори успехът на диска с етноджаз, който записал с група "Икадем", а после гостували във Виена. Първият му компактдиск е "Изкуството на кавала". От него много популярни са авторските му композиции "Ритмично", "Стакато", "Джафарски мелодии". Сега работи по втори, в който ще включи "Сюита Хендел - вариации" на Георги Андреев, спечелила евроконкурс. С удоволствие си спомня тандема си с шотландеца Фрейзер Файфилд, който композирал шотландска музика на базата на нашите неравноделни тактове. Или пък за диска "Тракийска рапсодия", разпространен, уви, само в САЩ. Няма да забрави и гастрола в Мексико с канадска трупа "Каба хоро". Балканският привкус на неговите изпълнения, витруозното стакато са го водили до всички краища на света. Но навсякъде е видял едно - респект и уважение към българската народна музика и към българските музиканти.