Безнаказаната мафия ще е катастрофа за следващите правителства

https://www.24chasa.bg/Article/825803 www.24chasa.bg
Посланик Джеймс Пардю

Сайтът "Уикилийкс" публикува пълния текст на поверителния доклад на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю от 7 юли 2005 г., посветен на организираната престъпност в България и международните криминални групи с българско участие. Той може да бъде видян на адрес: http://213.251.145.96/cable/2005/07/05SOFIA1207.html

Предлагаме ви основното от него с известни съкращения. Преводът е на Агенция "Фокус".

"След падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години на миналия век сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени. Доскорошният основен играч “Мултигруп” драматично залезе след убийството на своя лидер Илия Павлов през 2003 г.

“Мултигруп” направи активни опити да превърне някои от дейностите си в законна бизнес група, концентрирана върху управлението на големите активи, придобити по времето на своя разцвет. Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа си. Бившите оперативни работници на “Мултигруп” основаха другите две основни криминални групировки - ВИС и СИК, които вече се разпаднаха, но това, което остана от тях, все още се занимава с организирани криминални действия. Въпреки това присъствието и влиянието на техните наследници сякаш залязва, тъй като членовете непрекъснато сменят групировките, на които са верни в зависимост от личните си бизнес интереси.

На 18 април 2003 г. на “Цариградско шосе” бе взривен мерцедесът на Иван Тодоров-Доктора. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Изгряващата звезда - групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече започва да прилича на “Мултигруп”. Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя е една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

Емил Кюлев бе застрелян на 25 октомври 2005 г.

Групировката е основана във Варна през 1993 г. За ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши "тюлени", които са служили в елитно военно поделение, преди то да бъде разпуснато в началото на 90-те г. на миналия век. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на “Мултигруп”, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир Иванов Митев, Иво Каменов Георгиев и Марин Великов Митев. Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения.

Погребението на убития Георги Илиев, който бе застрелян на 25 август 2005 г.

Основната база на ТИМ - Варна, има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително Майкъл Чорни. Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността. Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало да се отбележат, са: Мирослав Петров Несторов - той се занимава със стратегическото планиране на групата и е директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите - “Мустанг Холдинг”; Йордан Димитров Йорданов, занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на “Мустанг”, и Николай Божидаров Николов - изп. директор на “Мустанг” исъпруг на главния архитект на Варна. Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми - вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги, свързани с охрана в област Варна. В средата на 90-те г. групировката се насочи и към земеделие, и производство на хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба. Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ, още 5 кабелни тв станции, 2 кабелни тв оператора, радио Алфа, в. "Черно море" и рекламна агенция. ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен Алея Първа където се планират 7 хотела, 500 заведения и 300 магазина на площ от 250 акра на черноморския бряг до Варна. ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество “Химимпорт” има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно Химимпорт имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на Централна Кооперативна Банка (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега. След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания Армеец. Отново чрез “Химимпорт”, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания СИЛА. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт. През 2003 г., “Химимпорт” купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България - Хемус Еър, като по-късно придоби всичките 100% от “Хемус”. През 2004 г. Химимпорт също придоби 100% от една по-малка авиокомпания Viaggio.

ТИХОМИР БЕЗЛОВ

ВАИ ХОЛДИНГС (преди това ВИС и ВИС 2)

РУМЕН ПЕТКОВ

Основана през 1991 г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от "Васил Илиев Секюрити". След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2. През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма “Империал”. През 1995 г. Илиев е застрелян, по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2 и след това го преименува.

ПАВЕЛ НАЙДЕНОВ

Жоро Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин се смята за човека, контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са Антон Боянов и Пламен Василев Тимев (Ганди - б.р.).През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ - Методи Златанов Методиев (Мето Илиянски - б.р.),изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен, или убит, възможно е също така той да се укрива. Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., Константин Димитров (Самоковеца - б.р.) беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез Антон Петров Милтенов (Клюна - б.р.) ,за когото се смята, че е наследил нарко- и контрабандните операции на Димитров. Друг от най-близките приятели на Георги Илиев - Димитър Илиев Джамов, се свързва с търговия с наркотици в Централна и Южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия. Като най-големия играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителските мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от Западна Европа към бившия Съветски съюз.

Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.

ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания “Юпитер”, както и Слънчев бряг, един от най-големите български черноморски курорти северно от Бургас. Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени "Ексгаунд модълинг ейджънси", която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев Мария Делчева Илиева.

ИНТЕРГРУП (бивша СИК)

Красимир Андреев Маринов (Големия Маргин - б.р.), настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК с Младен Михалев (Маджо - б.р.), също бивш борец, и с Румен Гоцов Николов (Пашата - б.р.). Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси. Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Димитров Стефанов. През април 2004 г. синът му Димитър Венциславов Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Интересите на групировката на пазара на наркотици се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров (Доктора - б.р.), който се счита за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите Кирил Сотиров Киров (Японеца - б.р.)е известен цигански барон, свързан с ИНТЕРГРУП и с Иван Тодоров. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални имигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април 2005 г.

Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове до банки и от застраховки, петрол, търговия с метали, строителство и недвижими имоти до агенция за манекени. Венцислав е мениджър на футболен клуб “Славия” в София. Георги Лялев е също в управителния съвет на Славия. Бащата на Лялев, Траян Лялев, е декан на юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лялев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лялев е и бизнес партньор на Румен Гайтански (Вълка - б.р.),чиято фирма WOLF 96 също е свързана с Интергруп. Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от Евгения Георгиева Калканджиева. Смята се за близка на Красимир Маринов. Застрахователната компания на групировката, БУЛ ИНС, е най-големият застраховател в България. Автомобили със специални стикери на БУЛ ИНС са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от БУЛ ИНС, се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и “Юниън Иншурънс”.

МУЛТИГРУП

Основателят на Мултигруп и неин президент Илия Павлов беше застрелян в София на 7 март 2003 г.

Павлов беше започнал да пренасочва най-голямата групировка на организираната престъпност към легален бизнес, състоящ се от стотици дъщерни компании с интереси в природни ресурси и минно дело, туризъм, финанси, различни производства и хранителни продукти. През 2001 г. Павлов и неговата заместничка Бояна Георгиева Попова основават “Мултигруп Асетс къмпани” и установяват легална, международно приета структура на управление.

След убийството на Павлов Попова стана изпълнителен директор на групировката, а делът от 50% на Павлов беше прехвърлен на вдовицата му Дарина Павлова и на децата им чрез тръста Павлови. Бащата на Павлов Павел Найденов беше много активен в управлението на “Мултигруп”. Но след смъртта на сина му и последвалите разправии с Попова и Павлова Найденов подаде оставка от всички постове в “Мултигруп” и създаде собствен холдинг “КРЕПОСТ 2002”. През 2004 г. Попова обяви, че “Мултигруп” ще започне разпродажба на голяма част от авоарите си, за да може да се фокусира главно върху инвестиционни проекти и туризъм. Имаше и сведения, че Попова е предпочела да пренасочи усилията на групировката от Балканите към дейности в САЩ.

СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (още познат като “СПАРТАК”)

Алексей Илиев Петров е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като "барети") се занимават много активно със застрахователна дейност чрез “ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС” (известна преди това като “АПОЛО§БАЛКАН” и “СПАРТАК”).

Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, “ТАКСИ ЕКСПРЕС”, с повече от 3500 коли. Смята се, че участието на Петров в “Такси С Експрес”, “Левски Спартак” и други компании с името “Спартак” се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен.

Друг член на групировката Златомир Иванов (Златко Баретата - б.р.)беше директор на “АПОЛО§БАЛКАН”, а в момента е директор на “Аркус Секюрити”. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

НОВЕ ХОЛДИНГ

Васил Крумов Божков (основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя “НОВЕ ХОЛДИНГС”, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на “НОВЕ” включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария “ЕВРОФУТБОЛ”) и безмитни магазини. Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени “Джей Модълс”. Смята се, че той контролира и “Риск Инженеринг”, който преди беше част от империята на “Мултигруп”. През 2002 г. “НОВЕ” продаде мажоритарния дял от “Еврофутбол” на гръцкия милиардер Сократис Кокалис, което намали дела на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен Спас Русев за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски Русев есъздател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев и Николай Василев.

Казината на “НОВЕ” включват “ЛОНДОН КАЗИНО” в хотел “Радисън” в София и “РИЛА КАЗИНО” в хотел “Рила”, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел “Рила” чрез Ирена Маринова и чрез Антони Наумов. Маринова има и дялове в “БУЛ ИНС” заедно с Божков. Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си, за да блокира трансфера на около 49% от хотел “Рила”, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност. Божков е свързан и с “ИНТЕРГРУП”.

ДЗИ (бивша банка “Росексим”)

Емил Александров Кюлев спечели огромното си богатство чрез “Турист Спорт Банк”, която банкрутира при неговото управление. През 1995 г. той основа “Българо-Руска Инвестиционна Банка”, (наричана още БРИБанк). След напускането на БРИБанк през 1997 г. Кюлев стана член на борда на директорите на застрахователната компания “БУЛСТРАД”. През 1998 г. Кюлев купи базираната в Пловдив банка “Тракия”, която пререгистрира като Банка “Росексим”. Най-големият клиент на “Росексим” е българското правителство, което направлява всички данъчни, митнически и акцизни плащания през нея. Банката също осъществява финансовите услуги на Руската компания “ЛУКОЙЛ” и на “МОБИЛТЕЛ”. През 2004 г. банка “Росексим” беше преименувана на ДЗИ, което беше завършек на сливането на “Росексим” и ДЗИ, бившата държавна застрахователна компания, която Кюлев придоби през 2002 г. Кюлев нае съвсем наскоро лобистка и ПР група от САЩ със задачата да изчисти обществения му облик. Като част от тази кампания той основа наскоро Фондация “ДЗИ” за борба срещу трафика на хора. Подозира се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

ЛИТЕКС КОМЕРС

Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба Гриша Данаилов Ганчев притежава верига бензиностанции и е един от трите най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му “ЛИТЕКС КОМЕРС” притежава и марката плодови сокове QUEENS. Ганчев беше един от първите, който използва спортен отбор - футболния клуб “ЛИТЕКС” в град Ловеч. “Литекс” е собственик и на базираната в Ловеч изба “ВИНАЛ”, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ.

ГРУПИРОВКА “МИГ”

Групировката МИГ се ръководи от Славчо Пенчев Бинев . Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много популярните нощни заведения “Биад”, “Дали” и “Библиотека”. Георги Стоянов и Михаил Стефанов са двамата заместници на Слави. Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя оперира и като тур оператор чрез своя комплекс за развлечения “КУЛ ПЛЕЙС”.

АМИГОС

Иван Тодоров - Доктора вече не е част от “Амигос”, но все още поддържа тесни връзки с групата, особено при прането на пари и други финансови услуги. Петър Христов Петров, братовчед на Младен Михалев, е близък сътрудник на Тодоров и активен участник в прането на пари и други финансови престъпления.

БИЗНЕС КЛУБ “ВЪЗРАЖДАНЕ”

След смъртта на Павлов през 2003 г. и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г. бизнес клубът загуби предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси. Гущеров, собственикът на застрахователната компания “ОРЕЛ Г”, и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и Петър Манджуков основаха клуб на предприемачите, съперник на “Възраждане” и също наречен “Възраждане”. Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на “ПМ ГРУП”, компанията-майка на “ИНФОМЕДИА”, на “ПМ ПРЕС” (издател на социалистическия всекидневник “ДУМА”), и на “БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ” (ББТ). “МАШИНЕКСПОРТ”, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Duelfer заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

РУСКО ВЛИЯНИЕ

Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров нефт, природен газ и ядрено гориво.

Когато единственият в България дистрибутор на дребно на газ “Петрол” АД беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен Денис Ершов. През август 2000 г. на Ершов му беше е забранено да влиза в България с мотив, че е заплаха за националната сигурност на страната, но забраната е отменена през 2004 г., след като е обжалвана. Ершов, бивш заместник-председател на една от най-големите фирми, износители на руски суров петрол, създаде групата “Нафтекс” през 1991 г., и “Петрол” АД стана част от нея. Ершов е бил член на “Нафтекс Холдинг България” (сега “Петрол Холдинг”), и е член на надзорния съвет на “Петрол” АД.

Въпреки че вече не е собственик на българския телефонен оператор “МОБИЛТЕЛ” (MТЕЛ), смята се, че руският мафиот Майкъл Чорни е запазил влияние в дружеството чрез връзките си с членовете на австрийския “Мобилтел холдинг”. Придобитата от австрийската банка BAWAG през 2002 г. компания “Мобилтел” бе продадена през юли 2004 г. в най-голямото по рода си ливъридж изкупуване в Централна и Източна Европа. Освен това Чорни има връзка с Емил Кюлев (чрез интереси си в ДЗИ БАНК (преди “Росексим Банк”), която е собственост на Кюлев.

Представител на “ЛУКОЙЛ” за България е Валентин Златев. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на петрол за България.

КОРПОРАЦИЯ АКБ

Корпорация АКБ, ръководена от Николай Йорданов Банев, участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция. Връзка на политиката с организираната престъпност.

Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г. редица влиятелни "бизнесмени" като Васил Божков и Емил Кюлев финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ. В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на "Възраждане", на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет”, “съветващ” правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов. Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на “Мултигруп”. По време на предизборната кампания през 2005 г. интересите на бизнеса, свързани с организираната престъпност, разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

Организираната престъпност "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организирана престъпност. Добромир Гущеров, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година.

На общинско равнище избор, проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница, доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин в регионалния център на Велинград личности от организираната престъпност контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Въпреки непрекъснатия натиск от страна на САЩ и ЕС предишните правителства на България не направиха почти нищо за редуциране на организираната престъпност в страната.

В резултат на това организиранатапрестъпност увеличава влиянието си и фактически е безнаказана. Българската общественост осъзнава корумпиращото въздействие на организираната престъпност и хората определено са фрустрирани от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с този проблем. Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на настроените за реформи елементи в българското правителство и правосъдието, за да се осъзнае ясно необходимостта от борбата с организираната престъпност. Но реална възможност за оказване на политическо влияние по този проблем има ЕС. Забавянето на работата в тази сфера може да се превърне в политическа катастрофа за следващите правителства. Ако ЕС използва своето влияниеза провеждане на ефективни реформи в сферата на правосъдието, можем да се надяваме, че в близките години ще бъде постигнат успех в борбата с организираната престъпност."

 

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Няма данни от спецслужби на САЩ

Докладът на Пардю за организираната престъпност, както някои нарекоха изтеклия от wikileaks документ, не казва нищо ново за редовния български читател. Това, което заслужава коментар, е оценката на американския дипломат за българската организирана престъпност. Тя не се фокусира само върху традиционните теми - силови групировки, наркотици, фалшификация на пари, проституция, а особено набляга на това, което ние наричаме олигарси - предприемачи, свързани с политическа корупция и икономическа престъпност.

Това, което е различното при посланик Пардю, е, че той за първи път заговори открито за свързаността на българската политика със сенчестите структури на българския преход, за имунитета на криминалните предприемачи пред съдебната система. Подобна позиция в много отношения е повече от задълженията на един дипломат и показва честна лична позиция.

Що се отнася до информацията в доклада, трябва да се каже, че в случая се използват предимно открити източници. Това са материали от разследващи журналисти, справки в правните бази данни, анализи на неправителствени организации и вътрешни интервюта, които посолството прави с представители на българските институции.

Прави впечатление например, че не са използвани дори обикновени справки за собственост от офшорни зони (Кипър, Делауеър, особено Лихтенщайн и т.н.), които не са достъпни за българските журналисти, но не са проблем за специализираните компании за оценка на вътрешниия риск в САЩ и Западна Европа например. Тези компании се използват при всяка по-сериозна сделка в България. В доклада няма никакви следи от данни и аналитични оценки с произход от специални служби на САЩ.

В много отношения езикът не е прецизен има повторения и следва понякога жаргона на българските коментатори. За българските журналисти и политици добавената стойност е възможността да се позовават на този документ и да се избегнат проблеми и съдебни процеси за клевета, когато някои чувствителни известни криминални предприемачи периодично използват, за да си осигурят спокойствие.

Между “вярно” и “лъжа”

Участието на Алексей Петров в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерския съвет е продължение на всичко, което четем в “Уикилийкс”, коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той посъветва журналистите да прочетат докладите, които са отивали към Държавния департамент на САЩ, за да си отговорят защо е възможно соченият за глава на Октопода да продължава да е на свобода.

Много се надявам разпространените чрез “Уикилийкс” текстове да бъдат официално опровергани от американското посолство в София. Защото в тях има само неверни неща. В противен случай ще докажат какво е нивото на набираната от САЩ информация и това, че нагърбените с тази задача въобще не са познавали българските проблеми. А оттук ще стане ясно и какво е нивото на направените за страната ни анализи, заяви депутатът от БСП Румен Петков. Той определи като абсурдни внушенията, че Емил Кюлев е финансирал кампанията на президента Георги Първанов: “Казвам го като 5шеф на предизборния му щаб. И само ще напомня, че през 2001 г. Кюлев финансира събора в Рожен, където пя президентът Петър Стоянов.” Депутатът добави още: “В текстовете име и внушения, че Добромир Гущеров е бил един от първите рекетьори и изнудвачи. Тук трябва само да се припомни, че неговата компания е прелицензирана от правителството на Костов, което категорично не може да се каже, че е в любовни отношения с БСП.”

“Не съм наясно какви са източниците на Джеймс Пардю, за да прави той такива заключения. Никога не съм имала информация за подобни връзки. И доколкото съм информирана - не са съществували подобни връзки”, коментира лидерът на НДСВ Христина Христова твърденията, че организираната престъпност е финансирала и партията на Симеон Сакскобургготски. Колегата й Владимир Дончев, главен секретар на НДСВ от 2006 до 2007 г., добави: “Въпреки че докладът на “Уикилийкс” не засяга периода на моето секретарстване в НДСВ, ще кажа, че никога не съм бил в течение на подобни взаимоотношения. По принцип не отричам като възможност да са съществували.” От ДПС отказаха коментар на доклада.

Глупости, стари истории

Слави Бинев: Няма как да ме притеснява, че съм попаднал в един доклад с хора, които са били цветът на българския бизнес. В този доклад фигурират личности от времето на прехода у нас, за които оценката няма как да бъде еднозначна.

Димитър Джамов: Нямам какво да коментирам. Това е пълна глупост. Някакъв американски посланик е изпращал доклади пред началниците си, за да събира точки. Мен какво ме касаят тези неща.

Добромир Гущеров: Това е стара история, не ме занимавайте. Не напиша нещо.

Павел Найденов: Не е вярно, че оперативни работници от "Мултигруп" са основали ВИС и СИК. Те се създаваха заедно с нас. Никога не сме финансирали партии и политици.

Потърсихме и другите засегнати в доклада на Пардю, за да кажат позицията си, но до редакционното приключване на броя те не бяха открити за коментар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по