Странният сезон на грипа: Типовете В имитират агресията на А щамовете

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8266519 www.24chasa.bg

У нас удря с втора вълна, в САЩ е №1 за първи път от 30 години

Докато здравните новини преливат от коронавирус, баналният сезонен грип надигна втора вълна у нас, и то от В вирус. САЩ записват за първи път от 30 г. мащабна епидемия също от В вирусите на инфлуенцата. Австралия съобщи за един от най-лошите си сезони на грип през последните години. В последната си обобщена справка за епидемиите европейският център за информация за грипа отчита, че в 19 държави преобладават вируси от тип А, 9 съобщават за равностойно разпространение на вируси от тип А и В и в 8 страни в Европа доминират вируси от тип В. Това се случи и м България през последните 2 седмици. Случайно буквата, с която се обозначава тази група инфлуенца вируси, съвпада и с нейния преобладаващ подвид у нас - “Виктория”. Другата, по-пасивна тази година линия, е “Ямагата”.

Произходът на

грип В е неясен

За първи път е изолиран през 1940 г. просто като тип. През 90-те години вече са установени вариациите и е разделен на двете си сравнително чисти линии.

Грипът В се смята за по-лек в сравнение с някои щамове на грип А като H3N2, но по-тежък от H1N1, преди той да мутира до пандемичния свински грип. Другата известна особеност е, че за разлика от А вирусите е с по-устойчив генотип и не мутира толкова бързо, колкото който и да е А вирус.

Най-видимата характеристика на В вирусите обаче е способността им по-лесно да надмогват имунната система на децата. Обяснението за това е, че обикновено

пиковете с В грип са през

4-5 г. и се натрупват

“девствени” випуски деца,

които срещат наведнъж вируса за първи път. Наблюденията за по-дълги периоди от време показват, че по-уязвимата възраст може да се разтегне докъм 16 г.

Но през последните години учените забелязват някои промени, които може да ревизират приетите схващания.

Според публикация в Европейския журнал по респираторни заболявания от края на миналата година “Една очевидна промяна, настъпила при грипния вирус, е, че грип B влиза със значителен принос в сезонното разпространение на инфлуенцата.”

Екип специалисти по белодробни инфекции и реанимация в Йейлското училище по медицина в Ню Хейвън, Кънектикът, сочи, че грип

В може да бъде толкова

вирулентен, колкото и A

Също така и да е свързан с тежко протичане, което налага болнично лечение и може да има неблагоприятен изход.

Например през грипния сезон 2010–2011 г. в САЩ е причина за 38% от смъртните случаи в педиатричните отделения.

Обезпокояващи данни изнася и канадско проучване на епидемиите от 2004 до 2013 г. То открива значително по-високи нива на смъртност поради грип В в сравнение с грип А при деца на възраст под 16 години.  Тези данни

разклащат мнението, че

В щамовете са по-меката

версия на грипа

- обяснение, което се опира на липсата на отчетлив антигенен дрейф и следващата от това незначителна изменчивост. Тя от своя страна е свързана с  отсъствието на животински резервоари за грип В - той заразава само хора и много рядко са наблюдавани спорадични находки при тюлени. Отсъствието на антигенен дрейф и животински гостоприемник се смятат за

гаранция, че грип В не се

променя и затова няма

заряд за пандемия

 Еволюционните механизми на грип В остават до голяма степен неизвестни и са важна област на по-нататъшно изследване.

Към момента учените нямат единен отговор за еволюционните механизми на грип В, който някак си дава сигнали, че се променя като поведение, без да преминава през животни. На тази основа се допуска, че е подценен потенциалът на “Виктория” и “Ямагата”.

Макар и не много изучена, заплахата от грип В наскоро беше призната косвено чрез въвеждането на

4-валентната ваксина,

която включва и двете

линии на грип В

Тази профилактика намаляват заболяванията. Но според някои автори ефективността може да е разочароващо ниска при деца във възрастовата група от 9-16 г. Проучване за сезон 2017-2018 цитира едва

28% ефективност

при тийнейджъри

срещу 40-60% в различните години при възрастни. Това става повод за уязвимата възрастова група в училищна възраст да се препоръчва по-голяма настойчивост за спазване на простите защитни мерки. На първо място, хигиената на ръцете и кихане и кашляне в свивката на ръката.  

В допълнение многобройни проучвания показват

повишен риск за

респираторни вирусни

инфекции сред децата

в едно домакинство

Освен това се цитират данни, че при пациенти с ХИВ тип В грипът е по-рисков в сравнение с А щамовете.

Според вирусолозите тези данни изискват допълнителни проучвания на патогенезата на вируса на грип В.

 Изясняването на механизма вероятно ще трасира път за намаляване на заболяванията и смъртността, причинени от този вирус. 

Едно от проучванията, които йейлският екип напомня, открива особености на взаимодействието на В вирусите с дихателните пътища и белия дроб на човека.

Допуска се, че някъде там се крие тайната на патогенността на уж непроменящите се вируси и потенциала им за разпространение и усложняване до тежки белодробни инфекци при децата.

Спецификата може да изисква и принципно различен подход за лечение, за да се повиши ефектът, който в момента не е равностоен при двата типа вируси, предполагат фтизиатрите.

Очакванията, че

терапиите за грип А

ще действат сходно

и и на грип В,

може да са наивно

предположение,

допускат учените. Те сочат антивирусната резистентност като друга основна пречка при лечението на грип В.

Основните грипни антивирусни терапии са фармацевтични продукти на основата на озелтамивир и занамивир. И двете са молекули, които пречат на вироните да се копират чрез инхибрате (потискане) на ензима невраминидаза.

“Мутациите в невраминидазата обаче могат да доведат до антивирусна резистентност и потенциално по-лоши клинични резултати при пациенти. Такива мутации са докладвани в грипната линия “Ямагата”.

Други описани от екипа мутации са довели до устойчивост на вируса у деца с доказан грип В, лекувани с озелтамивир.

Освен това е установено, че озелтамивирът е по-малко ефективен при пациенти с грип В в сравнение с грип А.

Антивирусните средства са свързани и с множество нежелани ефекти, предимно стомашно-чревни, както при възрастни, така и при деца.

Като се има предвид, че основният резултат е намаляване на симптомите на грип и съкращаване с 1-1,5 на боледуването, според специалистите по респираторни болести има смисъл да се претеглят ползите и вредите при вземане на решение за започване на тези антивирусни терапии.

Учените смятат, че има практически смисъл

да се търсят

специфични за

лечение на грип В

антивирусни

средства

Експертите намират за много тревожна “очевидната промяна при грипните вируси, която увеличава приноса на B щамовете за сезонните епидемии”. Повечето от тестваните вируси са имали сравнима инфекциозност с А щамове, отбелязват учените. В определени години различните щамовете на грип В имат потенциал за инфекция, който е дори по-значителен от този на А щамовете, включително силно патогенния H3N2 и неговите мутации.

Странностите на грипа през последните години поставят пред вирусологията много въпроси. Защо грипът В показва по-висока инфекциозност при деца в сравнение с възрастните? Защо пиковете на вирусите В често идват, след като вече е минала една вълна с грип А? Тъй като хората са основните резервоари на този вирус, възможно ли е грипните щамове А да повишат чувствителността към грип В? Какви са еволюционните механизми, които правят възможно грип В, вирусите да се променят без разпространение сред животни? Когато науката отговори на повечето от тези въпроси, вероятно ще може и по-успешно да лекува грипа и усложненията му.

Изследователите подчертават необходимостта от по-нататъшно разбиране на патогенезата на грип В. “ За да можем да предвидим и да сме добре подготвени за първата грипна В медиирана пандемия, която може да бъде пагубна при наличните познания и терапевтични възможности.”