Влизахме не в сайтове за секс, а за запознанства

https://www.24chasa.bg/Article/829379 www.24chasa.bg
Илиян Джевелеков (вляво) и Христо Шопов очакват премиерата на Love.net СНИМКА: АРХИВ НА ФИЛМА

На 1 април излиза по екраните новият български филм Love.net. Режисьор е Илиян Джевелеков, сценаристи са Нели Димитрова, Матей Константинов, Илиян Джевелеков, а оператор - Емил Христов.

Продуцентите са същите, които пуснаха "Дзифт": Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Георги Димитров.

Христо Шопов е в ролята на хирург, на когото семейният живот му е писнал. Веднъж среща брат си (Захари Бахаров), който е журнлист и му споделя, че прави любопитно изследване - как протичат контактите в сайтовете за запознанства. Журналистът се хвли, че не може да се отърве от нови и нови жен, които търсят само бързо приключение без усложнения. Лекарят решава да опита в мрежата и настина стига до сращи с различни жени. Съпругата му (Лилия Маравиля) обаче го хваща, че си чати с жени и змисля как да го върне тново в семейното гнездо. Сюжетът проследява историите на няколко жени от "портфейла" на журналиста. Играят още Койна Русева, Диана Добрева, Диляна Попова, Йорданка Кузманова, Владимир Пенев, Лора Чешмеджиева, британците Джон Лоутън и Мик Бокс.

- Кои хора използват сайтовете за запознанство?

Сцена от филма с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля.

Илиян Джевелеков: Всякакви хора. Ако си работохолик, тоест нямаш време, ако си по-затворен и притеснителен, ако имаш някакъв психологически проблем или просто търсиш разнообразие, сайтовете за запознанства ти дават нови опции - възможност да бъдеш друг, различен. Тези формули звучат банално, но ако самотна жена с проблеми в брака, пренебрегвана от съпруга си, влезе в тези сайтове, може да се почувства като богиня - красива, желана, търсена. Дори само виртуално. Това й дава криле и в реалния живот. - Христо, за да изиграеш ролята си, трябваше ли да имаш опит в сайтовете за запознанства?

Христо Шопов: За мен не беше задължително, но героят ми Филип Богатев имаше истински профил.

И.Д.: Направихме профили в сайтовете на всичките герои във филма.

- Филип стига ли до среща с жена?

Х. Ш.: Героят ми има срещи с много жени. Сайтовете дават тази възможност.

И.Д.: Според клишето, влезеш ли в съзнанието на една жена, тя е твоя. А там с три изречения можеш да я накараш да се разсмее, да се почувства оценена, да гледа по-леко на проблемите си.

- Всичко това изглежда абстрактно, доколкото връзките в мрежата са виртуални, не телесни. Имахте ли трудности при снимането, за да превърнете тези виртуални връзки в психологически отношения между героите? Както се казва, да ги изкарате пред камерата?

И. Д.: Едно от интересните предизвикателства беше как да визуализираме интернет комуникациите, без да е скучно; как да станат по-атрактивни кадрите, където примерно Христо седи дълго време пред компютъра и „разговаря" с партньор, който го няма. Тези въпроси бяха решени още на сценарно ниво, намерихме му цаката и стана интересно. Ще се види как, когато филмът излезе по екраните.

- Христо, преживяваш ли разни емоции, докато пишеш пред монитора?

Х. Ш.: Естествено, моят герой Филип изпитва различни чувства към жените, с които води кореспонденция. И това трябва да се отразява върху лицето му, върху жестовете му.

- Филмът раздава ли присъди върху поведението на някои от героите си?

И. Д.: Старали сме се да не даваме основания за еднозначни изводи, след като се изгледа филма. Не искаме някой да развее лозунги: „Интернет е лош!" или „Интернет е чудесно място за прекарване на времето!" Стремили сме се да няма плакатни оценки към сайтовете за запознанства - някой да е лош, а друг - готин. Да се стигне до такава крайност, ще е грешка, защото е все едно да направиш обобщение за реалния живот. Не можеш да казваш: "Всички хора са гадняри" или "Всички хора са свестни".

- Христо, как се отнасяш към жените, които твоят герой среща? Могат ли да бъдат обвинявани за нещо?

Х. Ш.: Разбирам ги. Няма ситуация, в която да кажеш: „Тази жена прави зло!"

- Изненада ли се колко много хора се свързват чрез интернет?

Х. Ш.: Винаги съм го знаел.

- Покрай шума около вашия филм една жена ми каза, че стигнала до оргазъм само чрез чатене с партньор от друг град, когото дори не е виждала. Следвала е това, което й казвал, и после му описвала какво усеща.

Х. Ш.: Е, това са друг вид сайтове - за сексуални връзки.

И. Д.: Имаш ли трасето за комуникация, съдържанието може да е всякакво.

- Значи в сайтовете за запознанство има граници на морала?

Х. Ш.: Както е и в реалния живот - хората проявяват различен морал в отношенията помежду си. Но те винаги са намирали начин да се свързват. Навремето имаше тв предаване „Адрес 4000". Четяха писма в студио.

И. Д.: Преди да започнем снимките, попаднах на предложение, което като жанр е нещо междинно между типа запознанства "Адрес 4000" и интернет. Фирма организира среща между предварително подбрани 50 мъже и 50 жени.

Всеки от тях е закичен с бадж, на който е изписан номер. Сядат един срещу друг и имат три минути за комуникация с човека отсреща. След като изтече времето, всеки мъж сяда на следващата маса, където го очаква поредната непозната жена. И така, докато се извъртят всички. Накрая казваш на организатора - харесват ми дамите с номера 3 и 8. Ако има засичане от страна на жените, организаторите дават номерата на телефоните или адресите.

Х. Ш.: В сайтовете за запознанства има всякакви хора, те са опасни за децата, които лесно могат да се подлъжат, ако кореспондентът има неморални намерения.

И. Д.: Има сайтове, в които е дефинирано, че са за хора, които търсят секс партньор. Има и такива само за запознанства, за комуникация. Това , разбира се, не изключва, че хората там търсят секс.

- Във филма по сюжет приема ли се, че двамата кореспонденти се харесват на първата среща, и не ви интересуват перипетиите на постепенното развитие на връзката?

И. Д.: Проследяваме няколко типа истории и ситуации. В тях участва и героят на Захари Бахаров, който е журналист и има за задача именно изследването на връзките по интернет.

- Илияне, понеже сюжетните истории са пикантни, актьорите изненадаха ли те с реакции, които не си очаквал?

И. Д.: Моите очаквания спрямо актьорите бяха оправдани и надхвърлени, беше интересно…

- Възможно ли е да има негативна реакция от страна на някой от сайтовете за запознанства?

И. Д.: Не виждам причина… А и три от най-успешните сайтове за запознанств са партньори на филма …

Х. Ш.: Нищо лошо не внушаваме, филмът няма за цел някаква нравствена санкция.

- Около филма върви митът, че той представя как не трябва да се комуникира в мрежата.

И. Д.: Това тотално не е вярно!

- Какво ще кажете за любовта в началото на ХХІ век?

И. Д.: Технологиите дадоха нови възможности, които промениха не само начина, по който работим, но и начина, по който обичаме. Но това е само на повърхността. Отдолу под тези технологии стоят абсолютно същите страсти, психологически потребности, модели на чувствата. Добрата стара любов си е същата, със същите механизми. Само че формите й са по-фантастични или по-екзотични. Формата не може да ти замени същината - ако имаш компютър, не можеш автоматично да си поръчаш любов. Или поне можеш само определен вид любов.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимки: илюстративна marica.bg  Автобус помете два автомобила край Паничище Пиян шофьор на туристически автобус помете два леки автомобила край кюстендилското село Паничище, разкрива marica.bg. За инцидента съобщи говорителят на областната полиция Катя Табачка. Катастрофата е станала при разминаване с два леки автомобила около 18.00 часа в събота.

Световно известен дизайнер се изгаври с родната плеймейтка.  Николета Лозанова стана за смях пред целия свят, след като си качи снимка с рокля менте за 24 лв. Тя много наподобява моделите на световноизвестния бранд Dolce&Gabbana и веднага бе разконспирирана от дизайнера на марката, съобщава Блиц. Стефано Габана не се понрави и веднага сряза

Снимки: Facebook Заради лек дим от локомотива пътниците престояха около час на гара Зверино Технически проблем забави влака Русе – София с около час днес по обяд. Около 11:30 ч., докато влакът навлизал на гара Зверино, персоналът забелязал лек дим от локомотива. Около стотина пътници били своевременно свалени от влака.