Ето правилата за здрав брак и щастлив развод

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8298958 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Юристи споделят опит от съдебната зала, прогнозират ще оцелее ли семейството ви

Едно от главните условия за хармоничен брак са възможността и свободата да се занимавате с това, което ви доставя удоволствие. Такова е заключението на Джорджиана Хемблин – виден лондонски адвокат по бракоразводни дела.

Нейната задача не е да помирява семейства, тъкмо обратното. Но при честите престои в съдебната зала тя си е водила бележки за различните видове конфликти и прави 7 извода за успешно брачно съжителство, които споделя с читателите на сп. “Мари Клер”.

Отделяйте

време за своите

мечти и хобита,

съветва юристката. “Когато бях в отпуск по майчинство, стените започнаха да ме притискат. Почувствах остра нужда да се върна на работа, да се заема с по-завладяващо занимание. Не бива да чакате партньорът да удовлетвори всичките ви потребности. Хармоничните двойки са тези, които имат живот и извън дома си”, казва г-жа Хемблин.

Човекът до вас

трябва да

поддържа

амбициите ви

и да ви окуражава. Много съвременни жени амбициозно гонят кариера и това може да се окаже проблем. “Имах клиент, който не можеше да се примири с успешната реализация на жена си. Такива хора аз наричам “съпрузи на супержени”. Той твърдеше, че половинката му прави каквото си поиска, и наричаше това нетърпим егоизъм.

Убедете се, че човекът, с когото ще градите отношения, разбира и приема професионалните ви стремежи. Попитайте се готови ли сте да сторите същото за него. От самото начало откровено разговаряйте как виждате бъдещата връзка в светлината на служебните и професионалните ангажименти и амбиции.

Вярвайте, че ще

се справите сами

след евентуален брачен разрив, напътства Джорджиана Хемблин. Много жени се боят от развода, защото са убедени, че няма да успеят да изградят самостоятелен живот. Напразно. Контролът над собствената съдба дава повече възможности. “Една от клиентките ми изпадаше в ужас само от мисълта, че може да остане без влиятелния си и успешен съпруг. Но след раздялата с него си намери добра работа, купи си къща, самочувствието ѝ се вдигна. Удивително е да се наблюдава как някои неуверени преди дами започват успешно свой живот особено ако са преминали през “отровни” семейни отношения”, разказва юристката.

Инвестирайте

в отношенията

В наши дни е съвсем нормално съпругата да издържа семейството. И това не е защото съпругът е мързелив, а заради нарасналите възможности жената да се реализира. Тя може да е мениджър на пълен работен ден, да прави кариера, а той – да работи от вкъщи и да се грижи за децата – това ще е неговият принос в семейството.

“Сред клиентите си имах двойка, в която жената работеше по 12 часа на влиятелен пост, а мъжът се занимаваше с дребен бизнес. Този случай ми напомни за мои собствени грешки, които ми струваха семейството: трябва постоянно да помните, че в семейството никой не бива да се чувства по-малко значим. Даже и да сте уверени, че вашата работа е в пъти по-важна от тази на партньора, не бива да давате приоритет на собствените си проблеми и грижи и да ги поставяте над неговите.

Поправете

покрива, преди

да завали

Винаги си повтаряйте тази мъдрост, когато се ядосвате на някоя постъпка на брачния партньор – тя подрежда мислите. Да се говори честно за неприятните неща, докато още се обичате, е един от ключовите уроци в семейните отношения. “В моята практика много жени, знаещи за изневерите на мъжете си, се правят, че не ги забелязват. Когато все пак се стига до разговор, неверният мъж обещава това да не се повтаря, но се оказва, че любовницата му е забременяла. Така че при сблъсък с неприятни ситуации погледнете трудностите в лицето, преди всичко да е излязло от контрол. Но същевременно бъдете готови да простите и да забравите грешките на партньора, а не да ги използвате като оръжие в бъдещи спорове”, съветва адвокатката.

Обмисляйте

добре трудните

решения,

защото емоциите могат да унищожат всичко, което е останало в отношенията. Щастливи са онези, които и в сложни ситуации се стараят да запазят високи етични стандарти, макар понякога това да е за тяхна сметка. “Една клиентка се съгласи съпругът да ѝ даде по-ниска издръжка и по-скромно жилище след развода, въпреки че можеше да се бори за повече. И бе уверена, че е постъпила правилно както за себе си, така и за децата, като не се е впуснала в грозни конфликти и битки за пари. Развеждала съм и мъже, които изпитваха силно чувство на вина от решението да напуснат съпругите си. Затова като компенсация им оставяха повече, отколкото трябваше и им се искаше. Нужно е да се обмислят последствията от всяко решение”, казва Хемблин.

Не се страхувайте

от брачен договор

Според мнозина предбрачните договори са убиец на романтиката, но ако се заемете с финансово планиране, когато сте влюбени и щастливи, по-лесно ще постигнете справедливо споразумение. Когато настъпи разрив, единият съпруг често източва кредитните карти или оставя празна общата банкова сметка. Бракът е едно от най-важните споразумения в живота, затова не го сключвайте “на сляпо” и не го оставяйте на случайността.

Направете си “запасен фонд” от средства, ако семейният живот не тръгне по план. Това създава баланс на силите в отношенията.

Юристката Сара Лангфорд предлага други 5 правила за “щастлив развод”. Бъдете честни в своите мотиви, съветва експертката. Ако ще подавате молба за раздяла в съда, само и само за да накажете брачния партньор, по-добре използвайте парите и времето си за психотерапия. Опитайте да се справите с гнева и злобата и внимателно обмислете как да преустроите живота си. В кабинета на психолога ще се почувствате по-добре, отколкото в съдебната зала.

Обърнете се

към специалист,

вместо да се

заемате с

развода си

самостоятелно

– така ще икономисате време и енергия. Юристът ще регулира спорните въпроси професионално и в крак с вашите интереси.

Внимателно слушайте адвоката си – добрият защитник не говори само това, което искате да чуете. Съдът може да се окаже лотария, а работата на юриста е да не допусне това. Доверявайте му се и следвайте препоръките му – например да се задоволите с по-скромни претенции или да предложите малко повече. Помнете: адвокатът винаги е на ваша страна.

Оценявайте ситуацията трезво. Ако партньорът ви например откаже вашето справедливо предложение, съдът може да вземе това предвид и да изиска от него по-голямата част от съдебните разходи. Затова е важно да изложите разумни и обосновани аргументи.

Разведете се с достойнство. Постарайте се да проявите особен

такт в

отношенията

с децата

Не забравяйте, че те са рожби и на другия родител. Яростната критика на бившия или бившата в присъствието на децата често ги карат да чувстват тези нападки и върху себе си, да изпитват вина. Поемете дълбоко въздух, дръжте си езика и започнете нов живот.