Само от един склад за гориво крадат 200 млн. лв. акциз!

https://www.24chasa.bg/Article/832024 Само от един склад за гориво крадат 200 млн. лв. акциз! Само от един склад за гориво крадат 200 млн. лв. акциз! www.24chasa.bg
ВАНЬО ТАНОВ

Ревизията само на един акцизен склад - в Русе, е показала, че от него са присвоени над 200 млн. лв. акциз от дизелово гориво. Това е съобщил пред народните представители шефът на митниците Ваньо Танов при изслушването пред комисията по корупция през 2009 г. Стенограма от заседанието бе разсекретена днес.

Данъчните складове на двете рафинерии у нас - "Лукойл" и "Инса ойл", и на фирмите, които търгуват с горива, са получили разрешителни без проверка от териториалните управления на митниците. Това е станало през 2007 г. при прехвърлянето на събирането на акциза от НАП към митниците.

Думите са на шефа на митниците Ваньо Танов пред депутатите от комисията по корупция. Стенограмата от заседанието на 29 октомври 2009 г. бе публикувана официално от комисията в петък.

Разрешителните за складовете са подписани от тогавашния шеф на митниците, съобщава Танов. С по-късна дата “е възложено на териториалните митнически бюра да ги узаконят, така да се каже”, обяснява Танов. И допълва: “Те са изготвили протоколи, в които отговарят на изискванията, и са ги антидатирали. Почти никой от тези данъчни складове не отговаря на изискванията".

ВАНЬО ТАНОВ

Това установила проверка, възложена от Танов. Тя била насочена най-напред към големите компании, "защото ние си поставихме задачата първо да спрем там, където тече, така да се каже, и да отидем после към по-малките складове, от които все пак загубите за държавата не са такива, каквито са в по-големите складове".

В агенция "Митници" вече следят чрез GPS система и централен сървър дали цистерни с гориво отиват към бензиностанция, болница или училище. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Складовете ни отговарят на всичките законови изисквания. В началото е било възможно да има пропуски заради огромния обем работа, но те са отстранени своевременно, коментираха вчера от "Лукойл". От "Инса" пък твърдят, че складовете им са били изрядни към момента на издаване на разрешителните.

Шефът на митниците Танов описва пред депутатите най-разпространената схема за измами с горива: "Първото нещо, което беше установено, е, че влизат огромни количества базови масла, които по изчисление са достатъчни да задоволят целия Европейски съюз, ако от тях се произвеждат горива. Стана ясно, че тези базови масла са съставна част на горивото, което се продава по нашите бензиностанции". Схемата станала възможна, след като законът разрешил да се смесват горива в складовете. Танов описва как се внася дизелово гориво от Гърция, за което трябва да се плати акциз от 600 лв. на тон при продажбата му. Влизайки в данъчен склад, то се смесва с базово масло и накрая излиза като тежко гориво, което се използва само за отопление и акцизът му е 30 лв.

"Примерно от данъчен склад в Русе е внесено гориво на стойност 60 млн. Като се изчисли и ДДС на всеки тон гориво, се получава около 800 лв. щета за бюджета", обяснява Танов. А фирмите, които купували горивото подписвали декларация, че е за отопление.

Проверки установили, че с това гориво можем да отоплим по-голяма територия от тази на ЕС. "Всичкото това гориво се е продавало естествено по бензиностанциите", допълва шефът на митниците.

Проверени били 150 фирми, които закупили тежко гориво, и нито една нямала документ, че го е продала на детска градина или на училище, където да служи за отопление.

"Обикновено схемата е: продава се на бензиностанция, но в същото време се продава на фирма. Примерно в Русе повечето от фирмите, които са закупили това гориво, са го продали на фирма на едно циганче, което не знае, че има фирма. И оттук нататък нещата спират! Това, което показва ревизията до момента само за този данъчен склад в Русе и Пловдив, е около 200 млн., които не са събрани като акциз. Ние продължаваме по посока до последната фирма, за да търсим крайния купувач, но шансовете за връщането на тези пари са много малки", казва Танов.

Търговците, които внасяли горива, прибягвали до друга схема.

Те били длъжни да внесат гаранция от 150% върху стойността на заявения внос за месец. Дадена фирма давала 1,5 млн. лв. гаранция, а след това внасяла горива за 10 млн., описва Танов. Преди да настъпи срокът за плащане на акциза, се оказвало, че фирмата е прехвърлена на неизвестно лице, а някои били препродавани по четири пъти. Така щетата за бюджета от 8,5 млн. нямало откъде да бъде събрана, пояснява Танов.

След това се обръща към депутатите с думите: "Всичко това го казах до тук, защото за нас беше много важно да подготвим промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които промени да не дават възможност за това, за което говорих, и да затворят всички вратички, които според мен са създадени умишлено, защото те са противни на всякаква логика - да произвеждаш гориво без петрол. В България е така! Имат разрешение в Раковски да произвеждат гориво от преработката на нефт, а в същото време за три години нямат внесен един литър нефт! И ние сме единствената държава, която произвежда горива, без да внася нефт!"

Зам.-министър натискал за захарен внос

”Миналата година от заместник-министъра е упражнен натиск върху митницата да даде разрешение за внос на "жълта захар”, която след това излиза в Сърбия.” Това съобщава пред комисията Ваньо Танов. Поводът е сигнал за т.нар. захарна афера. "24 часа" първи описа случая. Става дума за значителни количества захар, обявени пред митниците като зелен чай. Заради подозрения в отношение към нея си отиде един от заместниците на Танов.

Ако ми позволите, тъй като този въпрос за зеления чай бе поставен... не сме установили нарушения на наша територия - казва Танов. Но добавя: Разбира се, на всички ни е ясно, че всяка далавера е облечена в законна форма... Оттук нататък това, което правим в момента – успяхме, задържани са голямо количество документи, които се връщат, установени са хората, които са и по друга такава сделка и тя пак не касае България, но явно ние сме специалисти по схемата, предоставили сме я и тя е извършена на територията на други съседни страни, но са използвани документи, които са подпечатани с печати от митницата. Материалите са предадени на прокуратурата. В момента тече разследване по този въпрос. (24часа)

Разузнавачи събирали “такса спокойствие”

Председателят на комисията ЯнеЯнев иска обяснение от Танов на сигнал от август 2009 г.

Там се твърди, че в отдел “Митническо разузнаване и разследване” има месечен абонамент за “спокойствие” на фирми вносителки. В стенограмата няма отговор от Танов. Факт е, че шефът на отдела по-късно напусна.

По повод корупцията по митниците Танов специално отбелязва, че “положението на митницата на летището е тежко, сложно”. Той разказва, че лично направил обследване и установил, че товарите се движат “без абсолютно никакъв контрол”. Според него в зоната имало складове на фирми, които нямат нищо общо с митниците и там непрекъснато влизали и излизали коли.

На депутатски въпрос има ли данни, че на митниците “работят много съпруги, близки и роднини на много високопоставени фактори от системата за сигурност, от МВР, ДАНС и други институции,” Танов потвърждава. Той се съгласява и с това, че може да са “използвани възможностите на тези структури, за да бъдат притискани хора, невлизащи в някакви схеми”. Шефът на митниците е категоричен, че през границите минават нелегално стоки и това става с “участието на всички служби” там.

След прочетена от Янев справка, подадена от МВР министъра за 27 митничари, които със 700 лв. заплата имат по 7 апартамента, Танов добавя, че : “...на Калотина 12 или 18 човека бяха с осъждания, а някои с по няколко присъди и работят, така че няма какво да ни изненадва. Сигурно на половината митничари дипломите им са фалшиви. Защото имат от средното образование 3,18 средна оценка, а пък от висшето образование имат 5,80.” (24часа)

“Байпаси” в заводи за алкохол, не знаят колко бира се прави

”Байпаси” на контролните уреди са открити при производителите на алкохол, засечена е регистрация на подставени фирми и пълна липса на информация за количествата бира, за които се дължи акциз. Фирма за топломери пък контролирала изправността на измервателните уреди. Това става ясно от изложението на шефа на митниците пред парламентарната комисия.

Разпореден от Танов анализ показал, че: ”... от 10-те големи производители, водеща е пловдивска фирма, която има 40% за 2009 г. спад в акциза и би трябвало да е загубила 40% пазарен дял. Това е така почти при всички големи производители с изключение на малките фирми, които са повишавали внесения акциз в сравнение с 2008 г.” Щетите са от порядъка на 70-80 млн. лв. по-малко акциз само до август. ”По наша информация се регистрират фирми на подставени лица, които реализират алкохола на големите производители”,казва още Танов. Те пък заявявали: ”Вижте, това са хората, които ни пречат. Ние си плащаме акциза, но нашето производство намалява, защото има други производители.”

Заместникът на Танов тогава - Антоний Странджев, обяснява: ”В България, както и по цял свят количеството на бира, което се консумира, е по-голямо от високоградусния алкохол. У нас те са прекалено близки. По закон всички производители са длъжни да имат т.нар. измервателни уреди. Проверките, които направихме в големите алкохолни фирми, без да споменавам имена, това са трите най-големи производители, показаха, че никоя от тях не притежава измервателни уреди или ако притежава, тези уреди в момента бяха изолирани с т.нар. байпас. Обяснението, което дадоха някои от тях, бе, че уредите са дадени на ремонт. От проверката, която извършихме за фирмата, която уж би трябвало да ремонтира тези уреди, се оказа, че това е фирма за ремонт на топломери."

Странджев продължава: ”Акцизът за бирата се отчита на базата на подадените заявления за производство. Бирата, която е в рамките на милиони хектолитри в една фабрика, се произвежда и се бутилира в бидони, в кенове, в пластмасови бутилки и е невъзможно да се анализира какво е произведено на базата на стъклен амбалаж или на капачки, или по друг начин. Няма смисъл да се увеличава акцизът на бирата, защото не знаем количествата. Закон има. Но препраща към наредба, която никой не си е позволил лукса да издаде. Има голям проблем, финансов, тъй като засягаме прекалено големи интереси. Един уред, какъвто ние искаме и смятаме да разпишем в съответните документи като изискване, струва от порядъка на 20-30 хиляди евро. Въпросът е обаче, че те не искат да ги монтират и поради тази причина ние срещаме пречки при прилагането на текстовете в закона... Митницата не е оказвала натиск, върху нея се оказва...” (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

КЗК разследва Марешки, притискал аптеки да купуват лекарства от него

Бизнесменът и двама негови служители ги заплашвали, че ще им съсипят бизнеса Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и служителите му - Пламен Христов и

Д-р Кунчев: Грипът си отива до 20-ина дни

До 2-3 седмици грипната епидемия ще приключи в цялата страна. Повечето области вече излизат от епидемични стойности, положението бързо се нормализира.

Суперхрани за отслабване? Ето някои факти и заблуди за 8 от тях

В борбата с излишните килограми човек е склонен да приема всякакви съвети. Наред с ефективните трикове и средства обаче често можем да попаднем и на откровени манипулации.

Водещи инвазивни кардиолози от 11 страни показват умения на живо в София

Шестото издание на Българския бифуркационен курс ще се проведе от 20-и до 22 януари 2017 г. в София под егидата на Българското дружество по интервенционална кардиология в "Аджибадем Сити клиник

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път,

Извадиха 15 кг тумор от гръдния кош на 39-годишен мъж във Варна

Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ

Газова връзка със Сърбия - през 2020 г.

Газовата връзка със Сърбия да бъде готова през 2020 г. Това е записано в Меморандум за разбирателство, който подписаха в четвъртък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова

Шапката, която чете мисли

Представете си, че сте способен да слушате, чувствате и мислите, но не можете да виждате и да мърдате. Чувате как около вас лекарите говорят с близките ви, казвайки ми,

"Америка за България" се разграничи от "Икономедия"

На първа страница на вестник "Капитал дейли" днес се появи следното съобщение от фондация "Америка за България":  Всички мнения и твърдения, изразени в това или във друго издание на Икономедиа,

Вижте новите електрически автобуси в София (Снимки)

Автобусът ще се движи по маршрута между летището и Орлов мост. Преди да пристигне в София, той е обикалял улиците на Париж. У нас ще остане до края на май.

Гърция спря камионите от България към Солун, Драма и Серес

Заради силен снеговалеж пътищата от българския граничен пункт Кулата за гръцките градове Серес, Килкис, Солун и Драма са затворени за товарни автомобили.

Кои са десетте най-развиващи се икономики в света

Ако се притеснявате за напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, отчетете факта, че тя е едва на 21 място сред 30-те най-напредващи икономически сили в света,