Сините искат от Бойко три спешни мерки срещу кризата

https://www.24chasa.bg/Article/834100 www.24chasa.bg

Три решителни мерки за справяне с критичната ситуация за българските граждани набелязаха от СДС на Национален съвет в Търново вчера.

Правителството трябва да овладее продължаващото необосновано нарастване на цените, незабавно да спре проекта АЕЦ “Белене” и да реформира средното образование.

Според лидера на СДС Мартин Димитров мораториумите върху цените и преговорите за АЕЦ са бягство от отговорност и неспособност за вземане на важни решения. Недопустимо било шеф на компания в лицето на Валентин Златев да води полемика с министъра на икономиката и да се опитва да определя политиката на кабинета за горивата.

“Настояваме незабавно и окончателно да се спре проектът АЕЦ "Белене”, който ще създаде огромни задължения за държавата. Проект, който ще съсипе българската икономика и ще създаде огромна заплаха за сигурността на всеки един от нас", каза Димитров. Евентуалният тримесечен мораториум върху преговорите се правел, защото от ГЕРБ си давали сметка, че ако подпишат за строежа, народът ще ги накаже още на предстоящите президентски и местни избори.

“Договорът ще бъде отложен още веднъж и подписан след вота наесен”, смята синият лидер. Затова СДС щял да се включи в граждански протест срещу изграждането на централата на 30 март пред МС и президентството в София.

“До кога Борисов ще съжалява, че е станал премиер?", попита Димитров. Въпросът дойде ден след като министър- председателят заяви във Варна, че не трябвало да съставя правителство, а да остави БСП да се удави съвсем и след това да спечели огромно мнозинство.

Според лидера на СДС, щом Борисов не е сигурен, че може да се справи, е било по-добре да не се захваща с тая работа.

Десните разкритикуваха правителството и за влизането в пакта "Евро плюс". Според тях поетите от страната ангажименти, били гаф и те настояват за преразглеждането им.

"България ще внесе 300 млн. евро, но трябва да бъде гарант на 3 млрд. евро в един общ гаранционен фонд, а после и на 6 милиарда евро. Когато се е правило това предложение, България е трябвало да потърси съюзници в ЕС и да отстоява, че не може да поеме 1/6 от брутния вътрешен продукт. Ние сме за еврото, но сме бедни и не можем да поемаме на сляпо такива ангажименти", каза Мартин Димитров.