Всяко 10-о предаване на новия коронавирус е от човек без оплаквания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8342281 www.24chasa.bg

Изследователи, изучаващи новия коронавирус, са установили, че времето между случаите във веригата на предаване е по-малко от седмица и над 10 на сто от пациентите са заразени от някой, който има вируса, но все още не показва симптоми. Според изследователите от Тексаския университет в Остин средният сериен интервал за новия коронавирус в Китай е приблизително четири дни. Според други проучвания е между 5 и 6 дни.

Серийният интервал измерва времето, необходимо за появата на симптоми при двама души с вируса: човекът, който заразява друг, и заразеният - втори човек. Краткото време в случая с вируса SARS-CoV-2, който причинява новата коронавирусна болест, допринася за бързото разрастване на възникващите огнища.

Скоростта на епидемията зависи също и от това

колко хора

заразява

всеки

инфектиран

В проучването са анализирани над 450 съобщения за случаи от 93 града в Китай и са открити най-силните доказателства, че хора без симптоми също предават вируса - предсимптоматично предаване. Повече от една на десет инфекции са били от хора, които са имали вируса, но все още не са се разболявали, установяват учените. Докато изследователите по целия свят имаха известна несигурност досега по отношение на безсимптомно предаване, новите доказателства могат да дадат насоки на институциите в общественото здравеопазване как да се ограничи разпространението на болестта. Генералният извод е, че

са оправдани

сериозни мерки

за контрол,

включително

изолация,

карантина,

затваряне на училища, ограничения за пътуване и отмяна на масови събирания, смятат учените.

Те допускат, че поради краткия сериен интервал на заболяването, причинено от новия коронавирус, възникващите огнища ще се разрастват бързо и може да бъде трудно да се спрат.

Ебола, със сериен интервал от няколко седмици, се овладява много по-лесно от грипа, чийто сериен интервал е само няколко дни, дава пример пред “Економик тайм” проф. д-р Лорън Анчел Майерс, един от водещите автори на изследването на Тексаския университет. Той обяснява, че при епидемията от ебола здравните власти имат много повече време да идентифицират и изолират болните, преди да заразят други.

“Данните предполагат, че този коронавирус може да се разпространи по-скоро като грип. Това означава, че трябва да се движим бързо и агресивно в мерките срещу заразата, за да ограничим възникващата заплаха”, добавя Майерс.

В научните лаборатории в момента се търси и отговор на друг въпрос, който може да хвърли светлина за начините на разпространение. Те проверяват данните, че коронавирусната инфекция може да се прихване от урината и изпражненията.

Малко вероятно е това да е вярно, но се проверяват различни казуси. Според проф. Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина във Великобритания има логично обяснение

защо патогенът

може да се

открие и във

фекалиите

Всеки път, когато преглъщаме, всъщност поемаме слуз от горните дихателни пътища. “Това е важен защитен механизъм - изпраща вирусите и бактериите надолу към червата ни, а по пътя те се денатурират от стомашните киселини - обяснява ученият. - Със съвременни, много чувствителни анализи можем да открием тези патогени в изпражненията. Обикновено вирусите, които можем да идентифицираме по този начин, не са заразни за другите, тъй като са били дезактивирани в храносмилателната система.”

Въпреки това заслужава да се отбележи, че някои изследвания стигат до заключението, че вирусите, които са подобни на SARS-CoV-2, могат да останат в изпражненията.