СДС извади „скандални” данни за корупция във фонд „Земеделие”

https://www.24chasa.bg/Article/836191 www.24chasa.bg

Ръководството на СДС представи „скандален документ" (виж в галерията) за корупционни практики в Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". Това съобщиха от пресцентъра на сините.

Данните бяха представени на медиите от членът на НИС на СДС Борис Марков и зам.-председателят на партията Румен Христов след заседание на ръководството на десните.

Сигналът е бил изпратен до Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя от своя страна е сезирала прокуратурата, но отговор „до ден - днешен няма", заяви Борис Марков. Той определи данните като „чудовищни".

СДС извади „скандални” данни за корупция във фонд „Земеделие”

В документа, който бе показан, има писмени обяснения от Светослав Симеонов, заместник - изпълнителен директор на фонда тогава и датата на документа - 25 юни 2010 г. Обясненията са адресирани до бившата директорка на фонда Калина Илиева.

Борис Марков
Борис Марков

„Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези, както и на други консултантски фирми, като голяма част от тях са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата", пише в обясненията си Симеонов, който днес е изпълнителен директор на ДФЗ.

Той обяснява, че за случая е уведомил ВКП, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект. По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск, както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК, пише Симеонов.

В края на документа той уверява, че не се поддава на натиск за обработка по отношение на определени проблемни проекти.

Борис Марков коментира, че „има само три варианта, които са възможни след представянето на този документ. Или министерството или ДФ „Земеделие", или и двете институции са пропити от корупция."

Той допълни, че „оттук нататък безучастното стоене на министър-председателя Борисов и оставянето на длъжност на тези лица - министър Найденов и изпълнителния директор на фонда Светослав Симеонов го прави съучастник във всички тези корупционни практики".

В коментара си Борис Марков заяви, че от страна на министър Найденов сме свидетели на безкрайни пиар акции, но не и скъсване с корупционните практики в неговото ведомство. Те нямат отговор как така бившият заместник-директор на ДФЗ е станал впоследствие титуляр на фонда и допускат, че фактът, че е назначен без конкурс на длъжността означава, че има сделка между него и тези, които участват в корупционните практики.

„Казваме всички тези неща, защото земеделските производители, които водят преговори със земеделския министър и протестират, трябва да са наясно с какви хора преговарят. Искам да допълня, че това, което се случи тези дни с допускането на нови огнища на шап и необходимостта от унищожаването по метода „стайтинг" аут на 7 000 животни ще е много сериозен удар върху малките и средни фермери от региона на Странджа Сакар, където друг поминък няма", каза зам.-председателят на СДС Румен Христов.

"За първи път министерството на земеделието има за министър ветеринарен лекар и той допусна точно в сферата, в която би следвало да бъде най-компетентен, тези гафове. Освен унищожаването на животните, тези области се блокират, не могат да работят месопреработвателните предприятия и икономическата загуба е още по-голяма", допълни той.

"Освен това тези дни около 6 000 земеделските производители получиха ултимативни писма за възстановяване на субсидии, получени през 2009 г. заради застъпване на площите. Нищо не се направи в тази сфера по отношение на изясняване на картите в България и новото застъпване, което би се получило през 2010 г и 2011 г.", обясни Христов.

"Заради всичко това, което се случва до този момент в отрасъла, който не се управлява добре, ние отново искаме оставката на министър Найденов, а в случая и на настоящия изпълнителен директор на ДФ „Земеделие", категоричен бе зам.-председателят на СДС.

Министър Найденов: Разпространеният документ е фалшификат

Разпространеният от СДС документ е фалшификат. Това каза пред агенция „Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„СДС не иска за първи път моята оставка и това не ме учудва. Учудва ме обаче фактът, че те са разпространили един очевидно фалшив документ", каза Найденов.

След пресконференцията на СДС Найденов е поискал справка от Държавен фонд "Земеделие" за разпространения от сините документ. Лично изпълнителният директор на фонда Светослав Симеонов е информирал земеделския министър, че такъв документ не съществува и под този номер има съвсем друг документ.

Симеонов е уверил Найденов, че никога и по никакъв повод не е писал подобно нещо.

„Очевидно става въпрос за фалшификат. Не искам въобще да коментирам съдържанието на този фалшификат. Очевидно СДС, изнервени от последните социологически изследвания, прибягват към методи, нетипични за сериозни партии", заяви Найденов.

Той обясни, че това е всичко, което може да се коментира от дистанция, тъй като в момента е на работно посещение в Йордания. „Правим всичко възможно да отворим арабските пазари за българските земеделски стоки", каза Найденов. Той определи действията на СДС като некоректни и недопустими.

„Такива атаки бяха опитвани в месеците назад. Не искам да обвинявам никого, но по всяка вероятност е инспирирано от бившия изпълнителен директор Калина Илиева, която е принуждавала служители на фонд „Земеделие" да се опитват да ме злепоставят. Това е документирано. Разбира се, за това съм информирал компетентните органи. Надявам се те да си свършат работата. Очевидно този документ е част от тази кампания, за радост обаче той се оказа фалшив, което доказва колко безпочвени са всички тези атаки", заяви Найденов.

Фонд „Земеделие": Писмото на СДС е поредният фалшив документ на Калина Илиева

"Разпространеното от СДС писмо е поредният фалшив документ на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Под № 01-1102/1400 25.06.10 в деловодството на ДФЗ има съвсем друг документ, като текст и съдържание. Вероятно става въпрос и за фалшифициран подпис на сегашния изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов", се посочва още в съобщението.