Първанов плати такса “куче” след проверка на “24 часа”

https://www.24chasa.bg/Article/836476 www.24chasa.bg
Президентът Георги Първанов показа във фейсбук любимците си - лабрадора Аксел (вдясно), каракачанската овчарка Балкан и вълчицата Зорница.

След настоятелния интерес на “24 часа” дали са платени данъците на кучетата на президента Георги Първанов изрядно внесе сумата в общинския бюджет.

Така от вчера двете президентски кучета - каракачанката Балкан и лабрадорът Аксел, са официално декларирани в община “Витоша”, тъй като семейството на президента живее в резиденция “Бояна”.

От президентството обаче не уточниха каква сума е платил държавният глава и защо чак сега регистрира любимците си, след като ги гледа от години.

Годишната такса, която всеки собственик на куче е длъжен да плати, е 24 лв. След като преди две седмици се оказа, че 2-годишната вълчица Зорница, която Първанови отглежда, не е регистрирана в софийската РИОСВ, “24 часа” провери дали са спазени процедурите за двете кучета.

Справката в общинските данъчни служби на районите “Витоша” и “Красна поляна” беше поискана миналия петък. От общината направиха проверката, но настояха да се спазят всички процедури президентът да бъде уведомен за запитването и отказаха да предоставят резултатите, преди да са изпратили писмо до Първанов.

Според данните, които общината предостави вчера на “24 часа”, до миналия петък кучетата не са били вписани нито в район “Витоша”, където се намира вила “Калина”, нито в район “Красна поляна”, където е семейният апартамент на Първанови. Животните не са декларирани на името на Първанов, съпругата му Зорка или на някого от синовете им - Владимир и Ивайло.

Малко по-късно вчера таксата за Аксел и Балкан е платена в данъчната служба на район “Витоша”.

Държавният глава показа любимците си преди две седмици в личната си страница във фейсбук. Овчарката Балкан той има от 2004 г. Не е ясно откога Първанови отглеждат лабрадора Аксел. За него във фейсбук президентът е написал, че е на сина му. Там държавният глава признава, че любимката му обаче е вълчицата Зорница.