През 1984 г. банковите грабители получили смъртни присъди

https://www.24chasa.bg/Article/836531 www.24chasa.bg
Бившият клон на БНБ в Хасково сега също е банков клон. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Петък, 25 януари 1984 г. Около 20,30 часът е. В пресечка до тогавашния клон на БНБ в Хасково е паркирала “Лада 1600” с кърджалийска регистрация 75-49.

Бившият старшина от милицията Желязко Найденов минава покрай нея и му прави впечатление необичайното място, където водачът е спрял. Но не и необичайно изписаните номера на регистрационната табела.

10 минути по-късно пред входа натрезора се разиграва най-големият банков екшън с последвал обир през Тодор- Живково време.

Сегашният шеф на охраната на Инвестбанк в Хасково о.р. полк. Митю Митев е бил в екипа, който разкрива най-големия банков обир през 80-те години.

До вратите спира инкасова кола на “Търговия на дребно”. От москвича комби излиза невъоръженият пазач бай Стамо Кралев с огромна брезентова торба с точно 182 829 лв. От другата врата се измъква и касиерката, която трябва да позвъни на охраната. Изневиделица от тъмното изскачат двама мъже. Единият удря с метална щанга гарда и го сваля на земята с няколко професионални боксови удара, а другият грабва плика.

“Ей, какво правите, бе”, пита постовият служител на БНБ Георги Тенчев, който междувременно излиза навън с ръце в джобовете, без фуражка и в готовност да извади пистолета си.

Той също получава няколко удара, след това пада в безсъзнание. Нападателите изчезват с парите в неизвестна посока.

Такава е завръзката на престъплението, което е огромно за тогавашните мащаби, а кризата продължава 77 дни.

Датата на грабежа съвпада с провеждащата се редовна отчетно-изборна конференция на организацията на БКП в Хасково.

“За разлика от сега нямаше мобилни телефони, компютри и съвременни средства и методи, които помагат при разкриване на престъпленията.”

Това си спомня сегашният шеф на охраната на Инвестбанк в Хасково Митю Митев след случая в Сливен от миналата седмица. Навремето - при онзи обир, той е редови криминалист в милицията и е част от екипа, който разследва случая.

20 минути след станалото цялата репресивна и правоохранителна машина на властта е вдигната по тревога. В 21,30 ч екипите под наблюдението на шефа на криминалистите полк. Георги Тишевишки и началника на следствения отдел полк. Тенчо Атанасов започват оглед.

В 2 ч след полунощ и армията блокира определените зони, а от града вече и пиле не може да прехвръкне.

В 3,30 ч пристига и дежурната група от 10 експерти от София. Стотици криминално проявени и имащи пряка и непряка връзка към грабежа са разпитани още същата нощ.

Напредъкът обаче не е голям. Единствените останали на местопрестъплението веществени доказателства са щангата, маската на единия обирджия, перука и следа от подметка.

Пръстовите отпечатъци впоследствие се оказват замърсени и негодни. От кърджалийската милиция съобщават след проверката, че кола с такава регистрация не съществува, тоест тя е крадена.

На сутринта точно в 8 ч по тогава действащия радиовъзел на пощата изчитат съобщение, в което призовават гражданите, които знаят или са видели нещо, да се обадят на тел. 166.

Първият отзовал се е обитател на вилната зона Куба, който твърди, че в двора на предприятие “Тих труд” на северния изход на града има необичайно паркирана или изоставена тъмносиня “Лада 1600”. Минути по-късно в милицията звъни и собственикът й Николай Неделчев Стоянов, който предната вечер оставил возилото си в гараж на ул. “Булаир”, а на сутринта намерил клетката отворена и празна.

По миризмата от колата било пуснато следово куче, но то загубило скоро ориентир. “Наложи се да разпитваме глухонемите от близкото общежитие, което се оказа почти невъзможно. Даже ни раздадоха жестомимични наръчници”, спомня си участвал в операцията.

Крадците на колата оперирали изключително внимателно с нея - след демонтажа на контактния ключ на кожуха на волана и осветителния плафон частите грижовно били оставени на задната седалка. Щайга с картофи от багажника също била свалена и складирана прецизно в ъгъла на гаража.

Самият собственик пък предната вечер бил занулил километража, който показвал на сутринта 10 км - точно колкото е от гаража до банката и двора на предприятието, където била намерена.

Стоянов до последния ден бил поставен под външно наблюдение. Както и шофьорът на ограбената инкасова кола Петьо Русинов и касиерката Станка Ковачева.

Профилът на нападателите по описания та им гласял, че единият е здрав мъж на 20-25 г., вероятно левичар. Другият бил среден на ръст и 10-ина години по-възрастен от партньора си.

До първата седмица на февруари разпитват общо 1465 домоуправители в Хасково, а на практика и всички живеещи във вилната зона мъже.

От цялата страна в Хасково трайно били командировани 77 разузнавачи, които трябвало да се интегрират в престъпния свят.

Оперативното наблюдение на собственика на ладата скоро дава резултат - в кръга на заподозрените попада неговият познат Веселин Георгиев Славчев. По-късно милиционер се сеща за едно от донесенията. То гласи, че мъж с неговата физика е бил забелязан да се разхожда подозрително в парка “Кенана” до вилната зона Куба дни преди грабежа.

Веселин обаче спазва желязна професионална дисциплина. Дори една вечер в ресторант обявява, че няма пари да си плати сметката, и инсценира скандал, който не остава незабелязан.

Славчев често бил в компанията на тогава 46-годишния техник в “Асансьорни сервизи” Стефан Иванов Атанасов, който също попаднал в списъка на предполагаемите съизвършители.

Истинският пробив в разследването обаче дошъл малко случайно. На 8 април на Централна гара в София старшина спрял за проверка очевидно пиян хасковлия. От дума на дума той разказал, че негов познат навремето имал перука. Столичният милиционер преценил, че това може да се окаже полезно за случая в Хасково. Бившият собственик на изкуствената коса веднага познал аксесоара и споделил, че преди време го бил подарил на Веселин.

Така обръчът се стегнал: Веселин веднага бил извикан запас и арестуван във войнишката униформа, а ден по-късно милицията закопчала и съучастника му Стефан.

Складираните в пластмасов бидон неописани купюри двамата заровили първо в двора на вилата на Веселин. По време на дъждовете обаче банкнотите се намокрили и се наложило да ги сушат с калорифер. После ги сложили в по-надежден бидон и ги преместили във вилата на Стефан. От ограбеното липсват 4330 лв., твърдят криминалисти.

Процесът в Хасково е публичен. Той е описан подробно в мемоарите на покойната топадвокатка Рени Цанова. Първоначално двамата получават по 20 г. затвор.

Социалистическият Върховен съд обаче ревизира постановеното, произнася смъртна присъда и младите мъже са екзекутирани. Въпреки че по тогавашния наказателен закон за деянието се полагали от 5 до 15 г. затвор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.