Мишо Бирата бе открит мъртъв в хотел в Правец

https://www.24chasa.bg/Article/837378 www.24chasa.bg
Михаил Михов

Михаил Михов, станал известен с прякора си Мишо Бирата, е открит мъртъв в хотелска стая в Правец.

Сигналът за инцидента е бил подаден в полицията днес на телефон 112 около 12.30. Първоначално от МВР само обявиха, че в хотел в Правец е намерен труп на мъж.

Малко по-късно треньорът на баскетболния отбор на "Левски" Константин Папазов, който преди последните местни избори бе спряган за кандидат за кмет на София, потвърди тъжната новина. По негова информация бизнесменът е починал от масиран инфаркт.

"Разбрах за нещастния случай от мои много близки приятели в баскетболните среди. Смъртта не е насилствена", каза Папазов.

Бизнесменът пристигнал в хотел RIU в Правец вчера вечерта сам и според запознати освободил шофьора си, като му казал да дойде да го вземе в 11.30 часа днес. Тялото му е намерено по обяд от камериерка, която дошла да почисти стаята. Бирата често бил гост на хотела и го посещавал сам, съобщи изпълнителният директор на фирмата собственик на хотела Лъчезар Тодоров, цитиран от БТА.

"Не съм компетентен да коментирам, но чисто човешки не мога да кажа, че е имало някакви следи за насилствена смърт", коментира Тодоров. Михов не е молил работещите в хотела да търсят медицинска или друга помощ, нито пък се бил оплакал от здравословни проблеми.

На мястото на инцидента пристигна съдебен медик, а трупът на Михов остана в хотелската стая в ранния следобед. На този етап констатацията на съдебния лекар е, че смъртта е настъпила в следствие на масивен инфаркт, съобщиха по-късно от МВР. По тялото не са били установени видими следи от насилие, то ще бъде предадено за аутопсия.

"30 март 2011 г. ще бъде запомнен като най-трагичния ден за Българската федерация по баскетбол - се казва в съобщение на спортната организация. - БФБ с дълбоко прискърбие съобщава, че вследствие на тежък инфаркт, на 47-годишна възраст внезапно ни напусна президентът на федерацията Михаил Михов.

Отиде си човекът, чието сърце бе изцяло отдадено на баскетбола. През целия си съзнателен живот, Михаил Михов гореше с огъня на играта, на която бе посветил време, средства и цялата си любов. От избирането му за президент на БФБ през 2008 г. до последния си дъх той влагаше цялата си енергия, опит и инициативност за възраждането на българския баскетбол и превръщането му в любим спорт за децата и подрастващите.

Неговата кончина оставя дълбока празнота в душите на всички спортисти, треньори, клубове, школи и спортни деятели, както у нас, така и в чужбина, където той достойно представяше българските баскетболни среди". В негова памет всички срещи от държавните шампионати по баскетбол през тази седмица ще започват с едноминутно мълчание.

Михов скандално нашумя в началото на годината, когато беше разпространен запис на разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, от който става ясно, че министър-председателят е спрял митническа проверка срещу пивоварната "Леденика", собственост на бизнесмена.

В скандала бе замесен и президентът Георги Първанов, след като Борисов обясни, че държавният глава е потърсил съдействие от премиера по случая с Михов и действията на митниците спрямо него.

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", се чува на записа на разговора на премиера с Танов по повод акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите „Леденика" и „ММ"и която по това време работи без лиценз. При акция "Совите" на агенция "Митници" бяха установени нередности в "Леденика" - липса на сертифицирани измервателни уреди, автоматизирана система за отчитане на произведените количества, регистър за складовата наличност и др.

"Нито едно указание няма към Танов или към Дянков за толериране на този човек. Единственото указание е той да бъде проверен и Дянков извърши проверката като принципал на митниците", коментира записа тогава министър-председателят.

На специално свикана от бизнесмена пресконференция тогава Михов уточни, че се е виждал с президента Георги Първанов на баскетболни мачове. „Когото съм видял, на него съм се оплакал, но никого не съм молил за съдействие по този въпрос", подчерта той. Той изтъкна, че от страна на фирмата не са били извършвани никакви незаконни действия.

Михов обяви също, че се е дистанцирал от управлението на компаниите и обясни, че от 5 години не участва пряко в управлението на пивоварния бизнес, като след оттеглянето си се е отдал на обществена дейност във федерацията по баскетбол.

Адвокат на Михаил Михов беше Сашо Пенов, шеф на правния съвет на президента Георги Първанов. Пенов напусна поста си в президентството, след като Борисов каза, че Първанов ходатайствал пред него за Михов.

През март 2010 г. с името на Михов бе свързан и друг скандал. Съдията от Върховния административен съд Борислав Генков бе набеден, че вечеря в компанията на единия от т. нар. братя Галеви - Ангел. Според очевидци двамата били на една маса в столичен ресторант. Тогава обаче Генков излезе с друга версия - че на въпросната вечеря компания му е правил не дупнишкият бос, а Михаил Михов. С това си признание той отприщи нови съмнения, тъй като по онова време пивоварната в Мездра вече бе затворена, а Генков пък е специалист именно по такива дела.

„Много съжалявам за тази смърт. Съжалявам, че няма яснота и официална позиция, толкова време след нея има всякакви догадки - коментира новината пред "Фокус" Явор Дачков, главен редактор на в. "Галерия", който публикува стенограмата на телефонния разговор на Борисов и Танов. - Първо се чу, че е убит, след това се чу, че е прострелян, след това се чу, че е инфаркт, после се чу, че е самоубийство. Най-малкото е странно, че човекът е починал в хотел и то на друг приближен до властта бизнесмен Валентин Златев в Правец.

Тепърва ще се изясняват фактите, какво е правил той там, защо е решил да преспи там, по какъв начин е настъпила тази смърт. Във всеки случай едва ли това може да мине за един обикновен нещастен случай. Разбира се, това е възможна версия, но тя трябва да бъде много внимателно проверена, както и всички останали". 

Според баскетболния треньор Константин Папазов в смъртта на бизнесмена се „търсело под вола теле". „В случая човешкото нещастие е голямо. Внезапната смърт в 21 век - инсултите, инфарктите са през ден и при по-млади хора от него дори", коментира той. Тити обясни още, че не е запознат със здравословното състояние на Михов и че не знае дали той е имал сериозни проблеми със сърцето. "Той трябва да бъде познат като Мишо Баскетбола, а не като Мишо Бирата. Не е правилно смъртта на Михаил Михов да се експлоатира политически. В продължение на един час се появяват съмнения около смъртта му. Все неща, които ме втрещяват. Ясно е защо темата със смъртта му е интересна - заради записите, в които той не участва", обяви баскетболният специалист.

Кой е Михаил Михов

* Роден на 23 февруари 1964 г. в Силистра.

* Завършил икономика във ВИНС във Варна. Започва бизнеса си с търговия, туризъм и посредническа дейност.

* Собственик на компания "Булбрю", която обединява пивоварните във Варна "ММ биър", Русе и "Леденика" в Мездра.

* Собственик и на "ММ холдинг", който включва "ММ електроникс" (специализирана в продажбата на електроуреди), винпром "Димят" и хотел "Дунав плаза" в Русе.

* Управител на варненския отбор по баскетбол "ММ биър­ Черно море".

* Председател на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия,  в Югоизточна и Североизточна България. На два пъти организира фестивали на бразилската култура във Варна.

* По неофициални данни, състоянието му се оценява на над 50 милиона лева.