Големият длъжник Мишо Бирата умря в хотела на Златев

https://www.24chasa.bg/Article/837865 www.24chasa.bg
Линейката пристигнала минути след подаване на сигнала, но медици само констатирали смъртта на Михов.

Михаил Михов, шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната “Леденика”, нашумял от скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов, издъхна от масивен инфаркт в хотел “Правец Ризорт”.

Бизнесменът, известен с прякора Мишо Бирата, е открит към 12 ч на обед в стаята си, която ползвал често и националният селекционер Лотар Матеус.

Камериерката на хотела, собственост на Валентин Златев, намерила Михов да лежи безжизнен на кревата, когато дошла да почисти стаята. Според изпълнителния директор на фирмата, собственост на “Правец Ризорт”, Лъчезар Тодоров Михов пристигнал сам във вторник вечерта.

Камериерка от хотела в Правец намерила трупа на Михаил Михов в стаята му малко след 12 часа на обяд.
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Камериерка от хотела в Правец намерила трупа на Михаил Михов в стаята му малко след 12 часа на обяд. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Той беше чест гост, идвал е многократно със семейството си при нас", разказа Тодоров.

Глушков бе един от първите близки на починалия, който дойде в хотела в Правец.
Глушков бе един от първите близки на починалия, който дойде в хотела в Правец.

Мишо Бирата дошъл с мерцедеса си S класа с дипломатически номер, докарал го личният му шофьор. По-късно Михов го освободил с уговорката да дойде да го вземе вчера на обед от хотела. Шефът на баскетболната федерация вечерял сам и се прибрал в стаята си. До късно снощи не бе ясно кога е настъпила смъртта.

Мерцедесът на Мишо Бирата е с дипломатически номера, защото бизнесменът е почетен консул на Бразилия.
Мерцедесът на Мишо Бирата е с дипломатически номера, защото бизнесменът е почетен консул на Бразилия.

По първоначалните данни става дума за масивен инфаркт, който убил Михов за секунди. Нямало следи от взлом в стаята му. По тялото не са открити белези от насилие, казаха запознати.

Игралият в НБА изпълнителен директор на федерацията Георги Глушков (крайният вдясно) ще замести временно Михаил Михов. 
СНИМКА: БУЛФОТО
Игралият в НБА изпълнителен директор на федерацията Георги Глушков (крайният вдясно) ще замести временно Михаил Михов. СНИМКА: БУЛФОТО

Михов ползвал стая на 5-ия етаж на “Правец Ризорт”. Над 5 часа вчера полицаи правиха оглед в нея.

Михаил Михов
Михаил Михов

Според Лъчезар Тодоров Мишо Бирата пътувал от Варна. Един от най-верните му приятели - баскетлегендата Георги Глушков, който дойде в Правец вчера, обясни, че Михов имал намерение в сряда да отиде до фабриката си за бира в Мездра. (Виж карето долу) Според него бизнесменът страдал от високо кръвно и това вероятно е причинило смъртта му.

В последните дни Михов не бил на себе си, казаха негови познати от Варна. Хора от прислугата и охраната в луксозната му къща в морския град признаха, че никога не са го виждали такъв. “Имаше вид на човек, който страда от нещо и се мъчи да го преодолее", каза негов служител.

"На 11 март вечеряхме с него и Георги Глушков в ресторант в София. Беше първият ден от турнира за купата на България по баскетбол. Мишо не изглеждаше добре. Попитах го какво му има. Каза ми, че имал много високо кръвно и аз го питах дали го лекува. Само отвърна, че не му обръща внимание", разказа една от легендите на родния баскет - Симеон Варчев.

"Богатство беше да познаваш човек като Мишо. Беше много широко скроен, с прогресивни идеи и в бизнеса, и в баскетбола. Със смъртта на шефа на федерацията българският спорт губи страшно много", добави Варчев.

Час след съобщението за смъртта на Михов телефоните на съпругата му Ева и сестра му Мирела бяха изключени. В компанията му във Варна всички са в шок.

"Едва ли в България има бизнесмен, който толкова много да е помагал на всички. Независимо дали става дума за политика, или спорт. Направи сума ти хора милионери из страната", каза разстроена дама от икономическия му екип.

Михов даде последното си интервю за "24 часа" от хотела си в Ница, където бе за теглене на жребия на европейското по баскет. Той обеща продължение на разговора, когато се върне в България, но не се почувства добре в уречения час. Искаше да говори обаче само за баскет и за шансовете на Варна да стане културна столица на Европа като шеф на тази инициатива. Беше разочарован от скандала със СРС-тата, в които се оказа герой.

Полицаите, правили огледа в стаята на покойния бизнесмен, по искане на наблюдаващия прокурор от София, са подписали декларация за неразгласяване на информацията, научи "24 часа".

Колата с трупа на Михов отпътува от хотела в 17,10 ч вчера. Съпругата на бизнесмена, извикана по спешност от Варна, също замина с нея.

Смъртта на Мишо Бирата предизвика вчера и политически коментари. Най-острият бе на РЗС.

“Наближава моментът, когато западният свят окончателно ще разбере, че бившият бодигард на Тодор Живков е гангстер, който си сменя образа, но нравите - не”, заявиха от РЗС. Хората на Яне Янев били убедени, че “групировката ГЕРБ арестува или убива най-ключовите свои спонсори”. РЗС иска чужди патоанатоми да направят експертиза за смъртта на Михов. Той ще бъде погребан във Варна.

СТЕФАН ТАШЕВ, ЦАНКО ЦАНЕВ

Заместникът му Георги Глушков: Сънуваше баскетбол

Тежък, трагичен ден за баскетбола, заяви на излизане от хотел “Правец Ризорт” заместникът на Михов Георги Глушков. Днес имало още един смъртен случай във федерацията - починала служителка.

"Мишо не се е оплаквал, той не беше такъв човек, не показваше слабости. Живееше за баскетбола, сънуваше го", сподели през сълзи легендата. Той допълни, че е говорил по телефона с Михов във вторник вечерта.

"Разговаряхме дълго, до към 21 ч, за баскетбол. Обсъждахме организацията на европейското първенство и къде ще бъдат настанени гостите", допълни Глушков. Той каза, че не знае дали скандалът около подслушването на Танов, в който името на Михов бе замесено, се е отразил негативно на шефа на федерацията. “Той беше човек, който непрекъснато пътуваше, беше в движение за да си върши работата, допълни Глушков.

Прякорът Бирата излезе от разговор Борисов-Танов

Името на Михаил Михов доби популярност в началото на тази година. Тогава в публичното пространство ”изтекоха” флашки с три разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците ген. Ваньо Танов и един между Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

В единия от разговорите премиерът Борисов настояваше митничари да се изтеглят от пивоварната на бизнесмена, защото „обещал, че няма да го пипа”.

След ”теча“стана ясно, че през февруари 2010 г. митниците са отнели лиценза на бирената фабрика в Мездра заради акцизни нарушения. Михов обаче обжалвал и съдът отменил акта.

Михаил Михов се занимава с частен бизнес от 1989 г.

През 1996-а приватизира "Варненско пиво", а година по-късно и винпром "Димят", Варна. Фирмата му "Леденика и ММ" АД е създадена през 2003 г. след сливането на "Варненско пиво" и мездренската "Леденика" АД.

По-късно към портфолиото на дружеството се включва и пивото "Хаберман". Така Михов става мажоритарен собственик на „Булбрю”, която обединява три пивоварни: „ММ биър”, „Леденика” и русенската пивоварна.

Той е собственик и на „ММ холдинг”, който включва „ММ електроникс”, специализирана в продажба на електроуреди, както и на хотел "Дунав плаза" в Русе.

Бакалавърът по икономика Михов е почетен консул на Бразилия във Варна от 2008 г.

Съпругата му Ева направи няколко литературни салона в старата винарска изба “Димят”. Тя откри и първия бар “Синатра” във Варна, а по-късно и в София. Точно в столичния “Синатра” президентът Георги Първанов покани руския премиер Владимир Путин при гостуването му за подписване на договора за “Южен поток”.

КАКВО ИЗТЕЧЕ ОТ ФЛАШКАТА:

Бойко Борисов: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

Ваньо Танов: Да?

Б. Б: В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.........

Б. Б.: Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

В. Т.: Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса....

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В. Т.: Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Мачовете ще започнат с минута мълчание

Михаил Михов е избран за президент на Българската федерация по баскетбол през 2008 г.

Изпълнителният директор на БФБ Георги Глушков, първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, ще ръководи централата до избирането на нов шеф. Решение кой да замести Михов ще бъде взето на общо събрание, за което още няма дата. Всички срещи от държавните шампионати тази седмица ще започват с едноминутно мълчание. 30 март 2011 г. ще бъде запомнен като най-трагичния ден за федерацията.

Отиде си човекът, чието сърце бе изцяло отдадено на баскетбола. Неговата кончина оставя дълбока празнота в душите на всички спортисти, треньори, клубове, школи и спортни деятели, както у нас, така и в чужбина, където той достойно представяше българските баскетболни среди, се казва в официалното съобщение на БФБ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта