Половината българи станаха софиянци

https://www.24chasa.bg/Article/839429 www.24chasa.bg

София вече събира над половината от населението на страната.

3 500 000 души живеят и работят в столицата, сочат предварителни данни от националното преброяване, което бе извършено през февруари. Окончателните изводи за заетост, професии, религия и етноси трябва да бъдат обявени през юни. Очаква се българите да се окажем малко над 7 млн. души.

Масовият наплив към столицата обяснява защо във всички останали области хората са намалели с десетки хиляди. Сравнението е спрямо 2001 г., когато е правено предишното преброяване.

Доста се увеличили спрямо 10 години и жителите около София, сочат предварителните данни. Адресните регистрации в Бояна, Банкя, Драгалевци и Симеоново гонят 300 хиляди. Тази тенденция е характерна за цяла Европа - по-заможните живеят в околностите на големия град.

Малко под 1 млн. от софиянците се преброиха по интернет през февруари.

На кантар все още е само Варна, както "24 часа" вече писа. Там само след окончателната обработка на анкетните карти по интернет и тези от домовете ще стане ясно дали през 2011 г. жителите са повече от 2001 г., или са намалели.

Промяна за 10 години личи и в заетостта на българина. Той зарязва нивата и влиза в развлекателния бизнес. Всеки 15-и българин, живеещ в градовете, вече работи в шоубизнеса или в рекламата. През 2001 г. най-разпространените професии са били учителската и земеделците. (24часа)