Малки дози радиация пазят от рак

https://www.24chasa.bg/Article/839972 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С проф. Татяна Хаджиева разговаря Илияна Ангелова: 

- Проф. Хаджиева, вие сте и председател на гилдията на лъчетерапевтите у нас. Хората се тревожат дали над България ще мине облак с радиоактивни частици от Япония и какви ще са последиците за тях. Има ли безопасна доза облъчване?

- Има един суперконсервативен подход, подход, създаден за целите на радиационната защита, който смята, че няма безопасна доза. Той се използва, когато се проектират централи, когато се монтират апарати за облъчване и т.н. Така се осигурява максимално висока защита - един вид многократно подсигуряване срещу риска.

В действителност по света има големи области, където хората живеят при многократно по-високи дози от тези на естествения радиационен фонд в България. Населението в тези райони - в Индия, Китай, Иран, Австралия и Бразилия, се изследва от много години. Оказва се, че хората успяват да се адаптират към тези ниски дози.

Вече има и много книги по въпроса. Ниските дози на радиация дори повишават защитните сили на организма. Засилват имунната система, удължават продължителността на живота, правят хората по-устойчиви на инфекции и дори намаляват процента на раковите заболявания.

Българският народ е наплашен от чернобилската авария, която наистина беше трагична, и е подвластен на фобията към радиация. Ниските дози, които ние евентуално ще получим, ако облаците от Япония достигнат Европа, не бива да всяват никакъв страх. За моите деца и внуци, за моите близки аз лично няма да взема никакви предпазни мерки. Особено лошо е мазането с йод, използването на калиев йодит и йодасепт, който е за рани. Даването на йод блокира функцията на щитовидната жлеза. Както при младите, така и при възрастните това не е безвредно. Голяма част от хората на години имат промени в жлезата и тя работи на по-ниски обороти.

Нека българите бъдат спокойни за момента. Дори да стигнат до нас някакви облаци, няма да има особена вреда за България, а и за цяла Европа.

- Как се чувствате здравословно вие самата, след като от години работите като лъчетерапевт?

- Лекувам болни с радиоактивен йод и получавам ниски дози радиация. От години нямам вирусни заболявания, поддържам добро качество на живот. Същото важи и за персонала в клиниката по лъчелечение на ИСУЛ.

- Вярно ли е, че с по-ниски дози се лекуват дори някои заболявания?

- Да, шипове. Това е стандарт в цял свят. С много по-високи дози, отколкото биха дошли у нас от Япония, лекуваме пациентите, а резултатът е отличен.

- Как влияе на човешкия организъм?

- Може да настъпят някои промени, които се регистрират в ДНК. Но тя има толкова мощни системи за възстановяване, че моментално всяко едно ниско облъчване се възстановява от мощната ензимна система. Има една теория - хормезис, която е за положителното действие на ниските дози. Тя твърди, че те действат стимулиращо. През 50-те години се правеха много надземни ядрени опити. В атмосферата обикаляха радиоактивни облаци. Тогава не се регистрира директно нарастване на раковите заболявания.

- Има един мит за влиянието върху потентността особено при мъжете. Вярно ли е, че и там действа стимулиращо?

- Ако има положителни ефекти след ниски дози радиация, то те трябва да се отчетат след облъчване и наблюдение в продължение на години. Почти всеки получава в даден момент доза над естествения радиационен фон, но еднократно и за определен кратък период от време - например при изследване с рентгенови лъчи или при радиофармацевтиците. Така че положителното действие върху потентността не би се забелязало веднага. Не съм правила подобно проучване сред лъчетерапевтите и физиците, но това е добра идея, ще я предложа на колегите на поредната среща на гилдията на лъчетерапевтите в България.

-Вие лично имали ли сте контакт с човек с лъчева болест?

- Лъчевата болест е военновременно понятие. Болестта всъщност не се среща никъде освен в извънредна ситуация. Сега в България създадохме първата система за облъчване на цялото тяло за целите на стволовата костно-мозъчна трансплантация при пациенти с онкохематологични, хематологични заболявания и някои много напреднали солидни тумори.

При тези болни се предизвиква нарочно остра лъчева болест с терапевтична цел - за да може да се унищожат наличните ракови клетки в костния мозък. Тя обаче напълно се контролира чрез възстановителните възможности на съвременната медицина.

Хората повече трябва да се притесняват от другите замърсявания в околната среда - например от тецовете, а не от една абсолютно хипотетична опасност. Никой от ендокринолозите, които разбират влиянието на щитовидната жлеза върху сложните процеси в организма, не би насърчил даването на калиев йодит.

- Известно ли ви е някой от лекарите лъчетерапевти да е получил професионално заболяване?

- Трудно е да се каже, защото когато остарее човек, е подвластен на онкологичните заболявания. Но нямаме колеги, дори сред тези, които работят с по-високи дози, за които да е доказана връзка между радиацията, на която са били изложени, и рака. Моят съпруг преди много години работи за експеримент и получи лъчева катаракта. Но тя се лекува напълно - махат се старите лещи и се трансплантират нови. Нямаме регистрирани случаи на радиационен рак, защото дозите, които персоналът получава, са по-ниски от разрешените. Има граница на дозите, под които е разрешено да се получат от персонала. Има ограничителни стойности. Преди много години сме разливали радиоактивен йод и колеги получават по-големи дози. Но тъй като те се сумират годишно, облъченият просто се извежда от обичайната работна среда за известно време.

- Какви са симптомите, ако много се надвишат дозите лъчение?

- Има ранни лъчеви реакции. Не искам да ги описвам, защото хората ще започнат да свързват всяко гадене или разстройство с възможна радиация. Изготвили сме специални листовки за пациенти, които дават съвети какво да се прави при лъчелечение: не бива да се пуши и пие алкохол, спазва се диета, има грижи за кожата и лигавиците. Но дозите, които онкоболните получават, са толерантни - органът, където е туморът, може да ги понесе, а пациентът да оздравее.

- Хората не знаят, че и в нормалния живот понякога се излагат на малко по-висока радиация като например при пътуване със самолет.

- При летене дозите също са пренебрежително малки. Преди години направиха голямо проучване при пилоти и стюардеси. Стана ясно, че дозите, които те получават, също не са чак толкова големи, че да провокират някакво заболяване. Вероятно организмът изработва механизъм да включи много по-бързо имунните системи.

- Има ли в България области с по-висок естествен радиационен фон като този в Индия?

- Няма такива. Около уранови рудници може да има малки участъци, но не сме правили изследвания върху населението в околността. Но преди няколко години агенцията по ядрено регулиране поръча епидемиологично проучване за района на Нови хан, където има хранилище за ядрени отпадъци. Сравнихме заболеваемостта от рак с друго подобно селище, където няма източници на радиация. Нямаше абсолютно никакво повишение на онкоболните. Когато се появят 2-3 ракови заболявания, местните веднага ги свързват с облъчването. Отговорът на агенцията беше, че няма статистически достоверно повишаване на онкозаболяванията.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис