Пишеща машина издава съдия за измама с имот

https://www.24chasa.bg/Article/840576 www.24chasa.bg
Земите в местността Акротирия са надвиснали над морето. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Майката на шефа на административния съд в Бургас Атанас Вълков Руска засега е основният обвиняем в престъпната схема за пране на пари от имот, купен с документна измама. Това съобщи в петък говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова.

Вълков беше задържан в четвъртък, докато се опитваше да продаде 12 дка в Несебър за над два милиона евро.

Майка му Руска е обвинена като извършител, а синът й - само като помагач. Според една от версиите съдията сам изготвил фалшивите документи за имотната сделка - в кабинета му била намерена пишеща машина със специфичен шрифт, който бил идентичен с този на съставените фалшиви документи.

Тя била иззета при обиските, продължили до полунощ в четвъртък в кабинета и жилището му и в дома на секретарката.

АТАНАС ВЪЛКОВ

В разследването е бил използван агент под прикритие. Засега съдията е задържан за 72 часа, като в неделя се очаква прокуратурата да поиска той да бъде оставен за постоянно в ареста. Майка му пък е на свобода срещу подписка. От прокуратурата са преценили, че тя няма да се укрие или да извърши ново престъпление. Разработката е на ГДБОП под ръководството на Софийска градска прокуратура и от няколко месеца.

Нотариус Мария Бакърджиева

Единственият коментар на градския прокурор Николай Кокинов по разследването беше: "Мълчим като риби, работим като лъвове."

Полицаи водят съдия Петър Сантиров. СНИМКА: АРХИВ

Според запознати Вълков е съставил фалшиви нотариални актове, които е използвал пред поземлената комисия, която е обявила четирима души за наследници на 12-те декара в Несебър. Един от тях е Руска Вълкова, а останалите дори не са подозирали, че са станали собственици. Те са нейни роднини, с които имат общ наследодател, който обаче на практика не е притежавал парцела в Несебър, обясни Кожухарова.

Достъпа до адменистративния съд в четвъртък вечерта бе забранен с лента заради обиските.

След това Вълков е съставил фалшив предварителен договор, с който тримата "наследници" прехвърлят на майка му техните дялове от имота. Този предварителен договор след изтичане на определения в него срок по искане на Вълкова е обявен за окончателно сключен от районния съд в Несебър.

Интересен факт е, че Атанас Вълков всъщност наема от името на тримата останали "наследници" адвокат, който да ги представлява по делото за сключване на окончателен договор. Юристът е имал пълномощно от тези трима души, дадено му от Вълков. Именно въз основа на съдебното решение, с което договорът е обявен за окончателен, Вълков е опитал да продаде парцела на агента под прикритие за 2,2 млн. евро.

"Тепърва ще изясняваме кой е действителният собственик на имота, тече проверка и в поземлената комисия", заяви Кожухарова. Тя каза още, че разследването срещу Вълков е започнало в края на миналата година. На въпрос какъв е поводът за него, тя отговори: "На лични данни, станали достояние на ГДБОП и прокуратурата".

Кожухарова отказа да съобщи каквото и да е за агента под прикритие и насочи този въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Събрани са допълнителни доказателства за фалшифициране около придобитите терени - те са спорни през последните няколко години и са се водили на Националната спортна академия и на определени хора с реституционни права", обясни министърът в парламента.

(За скандала - виж долу.)

Парцелът се намира в атрактивната местност Акротирия между Несебър и Равда до Националната спортна академия. Единствено там е останал толкова голям терен, който може да се окрупни до 12 дка.

Земята е една гола буренясала поляна до дюните и едноименния талян Акротир на метри от морето.

Никой от обслужващия персонал на хотелите наоколо не знаеше кой е собственикът на парцела. Чули обаче, че има големи апетити за него. По непотвърдена информация част от земята попадала в самата НСА, откъдето всъщност тръгнало разплитането на случая.

От службата "Териториално селищно устройство" в община Несебър заявиха, че през последните 2 г. не е имало вписвания на името на майката Руска Вълкова. Според общинарите парцелът вече се намирал в регулация, което още повече вдигало цената му. Той е достатъчен да се изгради цяло ваканционно селище, коментират местни. Граничел близо до имот на лидера на партия ДЕЛА Атанас Терзиев.

Никой от тримата несебърски нотариуси не потвърди в петък, че предния ден е бил търсен да изповяда сделката за 12-те декара.

"Нищо не мога да коментирам по сделката", каза нотариус Мария Бакърджиева, а Лина Чуткина и Стоян Ангелов категорично отрекоха да са имали завчера клиент на име Руска Вълкова.

Вълков направи шеметна кариера през последните години. Малко след като започна в районния съд, бе преместен в окръжния, а от 2007 г. пое административния съд.

В актива си има 2 любопитни дела. Едното е през 2000 г., когато осъди община Бургас за 5000 лв. като издател на в. "Бургас днес". Изданието публикува любопитен материал за тогавашния министър на държавната администрация Марио Тагарински, в който се твърдеше, че порел с бясна скорост джет над главите на летовниците в Слънчев бряг.

Наскоро пък поряза РДНСК, като вдигна забраната й за спиране на тока на административните постройки на яхтеното пристанище на строителните предприемачи братя Динко и Йордан Диневи с мотив, че те не са функционирали.

Строителният контрол се самосезира по сигнал от партия ДЕЛА за законността на марината.

Гонят го от университета

Атанас Вълков ще бъде освободен като преподавател в Бургаския свободен университет. "След случая с ареста му ще се консултирам с декана на Юридическия факултет проф. Гунева, но най-вероятно ще се наложи да му прекратим договора. Засега е невинен до доказване на противното, но не трябва да остава капка съмнение за кадрите на вуза.

Жалко е, че има такива преподаватели. Така или иначе, докато върви разследването, той не може да води лекции при нас", заяви ректорът на БСУ проф. Васил Янков. (24часа)

НСА в спор за терена с местни

Спорът за земите в НСА е за 150 дка на супермясто до морето. Според специалисти по кадастъра това е най-големият крайбрежен парцел, останал незастроен в урегулирана територия.

Местни жители от Несебър се оплакват, че не могат да влязат във владение на имотите си, въпреки че терените им били върнати със съдебни решения. В същото време от тренировъчната база на НСА оспорват реституцията и отказват да ги пуснат вътре.

Спортистите смятат, че някой иска да превърне базата им във ваканционно селище, и настояват да бъдат преразгледани съдебните дела. Според ректора на НСА Лъчезар Димитров имотите на местните били върнати въз основа само на клетвени декларации без нотариални актове.

Спорът ескалира миналата година, когато бе повикана полиция да брани входа на НСА. Местните се пробваха да влязат в базата, но от другата страна срещнаха яростна съпротива от спортистите, предимно плувци и гребци, които тренират там.

В полза на реститутите тогава се обяви несебърският кмет Николай Димитров.

"Спортистите искат към едно копче да пришият балтон, защото имат само две бунгала, които са актувани като държавни, и искат покрай тях да завоюват 100 дка", заяви тогава Николай Димитров.

Вчера той не вдигаше мобилния си телефон за коментар, тъй като излязъл в болнични. (24часа)

Преди 1 г. арестуваха магистрата Сантиров

Точно преди година съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров бе задържан по дело за подкуп. С него в ареста попаднаха бившият военен министър Николай Цонев и ексглавният секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. По-късно съдът ги освободи срещу парични гаранции.

През април 2010 г. МВР разпространи видеокадри от задържането, които предизвикаха скандал заради реплика на зам. градския прокурор Роман Василев към бившия военен министър: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление, корупционно. Тъй като сте абсолютен престъпник, като всеки един престъпник... момчета (обръща се към полицаите - б.а.), долу на земята!"

Делото за подкупа вече е в съда и следващото заседание по него ще се проведе на 27 април т.г. Тогава съдът очаква МВР да му изпрати пълния запис от ареста.

Част от него бе прожектиран на процеса преди 20-ина дни, но адвокати твърдят, че това са само кадрите, разпространени за медиите.

Цонев, Сантиров и Попов са обвинени, че са дали 20 000 евро подкуп на следователя Петьо Петров, за да потули дело срещу бившия военен министър за комуникационната система "Странджа 2". Първоначално Цонев бе подведен под отговорност и за това, че е предлагал рушвет от общо 60 хил. евро за следователя и двама експерти, но в тази част разследването бе прекратено по липса на достататъчно доказателства. Част от уликите срещу тримата са от подслушване и тайни записи, които бяха прожектирани в съда.

Клиент на правосъдието по дело за подкуп е и бившата шефка на административния съд във Варна Анелия Цветкова. Тя бе обвинена, че преди близо 2,5 г. е поискала 60 хил. лв. за решаването на 4 фирмени дела и взела 30 000 лв. Процесът обаче буксува в съда, тъй като двамата основни свидетели не се явяват на очни ставки.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин