Нови симптоми и 4 фази на заболяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8434200 www.24chasa.bg
Лекари в медицински център в Либия отвеждат пациент в тежка форма с коронавирус към интензивно отделение. СНИМКА РОЙТЕРС

52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема

Коронавирусът е истински хамелеон. Това установяват швейцарски медици в статия, публикувана в научното списание Swiss Medical Weekly, за която съобщават “Зюддойче цайтунг” и “Шпигел”.

При най-рисковата група - възрастните хора, вирусът често причинява нетипични симптоми, пишат двете издания и се позовават на случая с Кристиан Никел. Този 83-годишен пациент имал болки в областта на гърдите след падане. Компютърната томография установила възпаление на белите дробове, а тестовете показали, че е болен от COVID-19. Никел нямал нито висока температура, нито кашлица.

Този случай показва, че инфекцията може да остане неразкрита или да бъде установена случайно. Ето защо учените вече се съсредоточават върху детайлите на болестта. Най-общо казано, при COVID-19 се наблюдават четири фази.

Първа фаза:

инфекцията

Капките са нещо като “такси” за коронавируса - така “Шпигел” онагледява разпространяването на заразата. Капките слюнка или други секрети от заразен човек се разпространяват във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или направо върху лицето на друг човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Там те “вземат на абордаж” клетки от приемния организъм и ги препрограмират в истински фабрики за нови вируси. Така инфекцията се разпространява в цялото тяло. И тук на терена излиза имунната система.

Втора фаза:

началото на

болестта

Имунната система бие тревога, телесната температура се повишава, а организмът се опитва чрез кашлица да се освободи от вирусите. Между момента на заразяване и избухването на болестта изминават средно 5-6 дни. В германския институт “Роберт Кох” са изследвали 67 хил. души, които показват следната пропорция на симптомите:

52% кашлят, 42%

имат температура,

22% са с хрема

От което следва, че около половината от заболелите нито кашлят, нито имат температура. В по-малък процент са установени и други симптоми: разстройство, гадене, задух, болки в гърлото, главата или крайниците, загуба на обоняние. Особено важно е болестта да се разпознае в най-ранната фаза, защото хората, които не знаят, че са болни, бързо пренасят и предават заразата.

Трета фаза:

решаващият

момент

Първите дни след началото на болестта са решаващи. Ако имунната система надделее и спре разпространението на вирусите, пациентът ще изкара лека или средна симптоматика и ще се излекува. Опитът в Германия досега показва, че до влизане в болница се стига само в 14% от случаите. Опасността настъпва в мига, когато имунната система не успее да спре вируса и той навлезе дълбоко в белите дробове. Там патогенът може да предизвика белодробно възпаление, което при част от пациентите се развива благоприятно. При друга част обаче в кръвообращението настъпва недостиг на кислород, а сърцето трябва да работи по-интензивно, за да се справи с проблема. Така възниква сериозна опасност особено за хората със сърдечни заболявания.

Друга опасност е т.нар. суперинфекция, когато във възпалената белодробна тъкан допълнително проникват и бактерии. В най-лошия случай такива развития може да доведат до смъртта на пациента. Статистиката показва, че до леталния изход минават средно 18 дни. Все още е трудно да се каже какъв процент заразени умират, понеже не е известен точният брой на носителите на вируса. В Германия към днешна дата на 100 000 случая с доказан COVID-19 се падат 1607 летални изхода.

Четвърта фаза:

оздравяването

Данните от Китай показват, че при леко или средно леко протичане на болестта организмът се възстановява след около две седмици. При тежките случаи оздравяването може да отнеме 3-6 седмици. Когато имунната система си свърши работата, след нея като “свидетели” остават създадените антитела. И ако коронавирусът отново се опита да проникне в организма, те знаят как да го предпазят. Поне за известно време.

(По “Дойче веле”)