Две гари и летище София отиват на концесия

https://www.24chasa.bg/Article/843824 www.24chasa.bg
Анализ ще покаже как най-изгодно за държавата да се даде на концесия летище София. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Летище София ще се даде на концесия. Дали цялото, или само изграждането на карготерминал, ще прецени анализ, който ще покаже кое е най-изгодно за държавата, съобщи зам. транспортният министър Камен Кичев. Ако аерогарата отиде в ръцете на частник, той ще поеме и плащането на заема, който бе взет за новия терминал.

Кичев признава, че подготовката на концесиите на летища, пристанища и гари е отнела време. Но вече стартираха няколко процедури.

За трети пък се прави рестарт на сделката за летището край Русе, известно като Щръклево. Двата конкурса при предишното правителство се провалиха заради липса на кандидати. Направили сме концесията максимално достъпна, каза Кичев. Имало кандидати - френска, швейцарска и още една фирма от Западна Европа.

Стартирали са и конкурсите за пристанището в Росенец, което се управлява от "Лукойл". Водят се преговори с нефтената компания при какви условия да продължи ползването му. Тръгна и процедурата за пристанище Бургас 2А - терминала за насипни товари. Условието е, който го вземе за експлоатиране за дълги години, да погасява и заема за изграждането му. Имало повече от един кандидат.

Във Варна се водят обсъждания с морската общност, с областния управител и с кмета за развитието на порта и възможностите да бъде даден на концесия. Обсъжда се дали пристанището да се раздели на части и ако това стане, какви части да се дадат да се развиват от частници.

Започва подготовката и за концесиониране на гарите в Бургас и Пловдив. Идеята е жп гарите да се обединят с автогари. Това важи повече за Пловдив, казва Кичев. Той смята, че до края на годината ще могат да се обявят конкурсите.

Бъдещето на Централната гара в София обаче е пълна мъгла. Проблемът е в различната собственост - държавна и общинска.