Хайко Маас: ЕС трябва да поправи грешките, разкрити от коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8447027 www.24chasa.bg
Хайко Маас СНИМКА: Ройтерс

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде „програма за съживяване“, която да помогне на Европа да се възстанови от пандемията от коронавируса, но също така трябва да свърже финансовата помощ със спазването на върховенството на закона, според германския външен министър Хайко Маас, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-обединена и по-суверенна, отколкото влезе в нея“, пише първият дипломат на Берлин в статия за за немския вестник Die Welt, публикувана в неделя, предава Фокус.

„За да постигнем това, бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да се превърне в истинска програма за съживяване за Европа. Затова нека го преосмислим и инвестираме масово в бъдещето сега - в научни изследвания, защита на климата, технологичен суверенитет и здравни и социални устойчиви на криза системи“, написа той.

Председателството на Германия в Съвета на ЕС - което започва от 1 юли - ще бъде „корона председателство“, каза Маас, като повтори израза от дипломатическа нота на германския посланик в ЕС по-рано тази седмица, в която Майкъл Клаус предупреди, че Берлин би трябвало да коригира целите на своето председателство в светлината на пандемията.

Маас също написа, че ЕС „трябва да коригира грешките“, изложени от кризата.

„Мисля преди всичко за ограниченията на демокрацията и върховенството на закона под прикритието на борбата с коронавируса, които са неприемливи в Европа“, пише той в забулена препратка към противоречивите извънредни мерки, приети в Унгария, които позволяват на премиера Виктор Орбан да управлява с укази.

Следващият бюджет на ЕС трябва да даде финансов отговор на Брюксел срещу подобни стъпки, заяви Маас: „Всеки, който подкопава основите на ценностите на Европейския съюз, не трябва да очаква в пълна степен да се възползва от финансовите предимства на Съюза“.